Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

2015 aasta TRENDIVÄRV on soe ja üllatav VASEKARVA ORANŽ

Trendivärv 2015 aastal: copper orange ehk vasekarva oranž

Viimaste aastate jahedad sinised ja rohekad toonid on nüüdseks asendunud soojade roosade, punaste ja oranžide toonide spektriga, et peegeldada maailma positiivsemat ilmet. Uue trendi suunanäitaja on vasekarva oranž, mis sobib ideaalselt kas üksi või siis roosade, neutraalsete, valgete ja teiste oranžide toonidega, samuti metallikvärvide ja puiduga. Metallikvärvide võidukäik maailmas muide jätkub ja endiselt kummardatakse puitu.

Vasekarva oranž on soe ja üllatav toon, mis aitab leida uusi võimalusi, kuidas värve igapäevaellu tuua, peegeldades ühtlasi ka inimeste suhtumist üksteisesse, loodusesse ja ühiskonda. See on sügavuse ja väärtuse värv, mis aitab luua hoolivamat keskkonda meie ümber. Rõhutatakse inimese ja looduse koos eksisteerimist harmoonias, mida väljendavad looduslik värvipalett savikarva toonidest keskpäevase päikese erkkollaseni välja, roosakad nahavärvitoonid kui märk inimese sekkumisest ja seepiapruun, mis lisab ajaloohõngu.





Juhtiva rahvusvahelise värvitootja AkzoNobeli järgi on  2015. aasta trendivärv inspireeritud üleüldisest juhtmõttest: „ARGIPÄEV + oskus leida tavalisest imelist”. Lahtiseletatult tähendab see püüdu leida seda „miskit“, mis suudaks muuta meie elu, oleks määrava tähtsusega. Maailmale vaadatakse otsa täiesti uue pilguga, väärtustatakse väikeseid asju, ainulaadsust ja individuaalsust. Väike ime peab peituma igas päevas! Juhtmõttest lähtuvalt pakutakse välja 5 trendikat värvipaketti:

Big Nature + Small Me: asjad õigesse perspektiivi

See on uus minimalism, mis heidab eemale kõik ebavajaliku ja kunstliku. Peamised märksõnad on loomulikkus, loodus ja vabadus. Trend jäljendab looduse värvide ja materjalide kaunist voolu, luues sooja ja turvalise keskkonna. Värvipalett on inspireeritud nii Arizona kõrbe päikesepõletuse emotsioonist kui külluslikest looduse toonidest nagu seepia, ooker ja sienna. Tumepruunid ja –kollased koos küpse savi toonidega moodustavad loodusele omase naturaalse ja tugeva värvipaleti.







Värvipalett allpool galeriis.

Layer + Layer: disain jutustab

Elame mitmemõõtmelisest elu, millele lisab sügavust enda ja maailma uuesti avastamine. Digitaalne maailm lisab nö uusi kihte nii ruumi kui aja mõistes – tänapäev kombineeritakse minevikuga. Näiteks Taani disainer Pernille Snedker loob murdunud valguse ja marmori mustreid, andes puidule uue kihi ja sügavuse. Trendi iseloomustab omavahel sobivate värvirühmade kasutamine. Võtmeks on oskuslik kombineerimine. Kasutatakse pehmeid ja pastelseid aasta värvist tuletatud toone, millele lisatakse sügavust varjundite, hääbumise ja läbipaistmatute materjalide abil.







Värvipalett allpool galeriis.

+ Unseen Spaces: kasutamata luksus

Koos kasvava vajadusega ruumi järele õpime järjest enam hindama ja kasutama unarusse jäetud, märkamatuid ja mitte väga armastatud kohti. Siiani kasutuna tundunud ja lausa inetut vaadatakse täiesti uue pilguga. Kasutamata ruum muutetakse väärtuslikuks ja ilu tuuakse sinna, kus seda varem polnud. Nn „jääkruumi“ kasutamise suurepärane näide on Amsterdami Non-Fiction Design Collective, kes lõi täiesti uue hingamise väljakutele ja alleedele kanali piirkonnas, andes inimestele täiesti uued kohad, mida avastada.  Sisekujundus õpetab ära kasutama siiani kasutamata ruumi: trepialused, koridorid, nurgad jne. Põnevate dekoreerimistehnikate ja optiliste illusioonidega tõmmatakse ruumis tähelepanu hoopis uutele objektidele, muudetakse näiliselt ruum suuremaks vmt. Seda kõike saavutatakse oskuslikult heledate ja tumedate tooniga mängides. Tegelikult on isegi võimalik nö petta kahemõõtmeline ruum kolmemõõtmeliseks. Kasutatakse valitud värvikollektsioone, kuhu kuuluvad sinakashalli, khaki tooni ja neutraalse roosa variatsioonid, kontrastiks valge. Tulemus saavutatakse kas ühe tooni erinevate varjundite abil või siis kombineerides erinevad omavahel sobivad toonid ühtseks tervikuks.





Värvipalett allpool galeriis.

him + her: erinevuste ilu

Tänapäeva võrdõiguslikus maailmas õpitakse aina rohkem väärtustama oma unikaalsust. Inimesed on rahul oma nahavärviga, esile tuuakse mõlema soo parimaid omadusi. Ei ole enam naiste ja meeste töid: mehed teevad näiteks suurepäraselt süüa ja naised ei ole ammu enam ainult koduperenaised. Ühtemoodi olulised on nii erinevused kui võrdsus. Mood julgustab flirtima mehelikkuse ja naiselikkusega koos.
Värvipaletis näeme naiselikku puudriroosat ja kreemitooni koos meheliku khaki, sinakashalli ja meresinisega, mis täiendavad üksteist suurepäraselt. Mulje on klassikaline ja enesekindel. Sügav tume puit koos eneseteadlikult valitud mööbli ja aksessuaaridega on kõnekas nii avalikus ruumis kui kodus. Värvikombinatsioonid on lihtsad ja toon-toonis, rõhutades ühe tooni kvaliteeti, kuid kasutatakse ka erinevaid omavahel sobivaid toone.





Värvipalett allpool galeriis.

Friendly Barter +: sotsiaalmajandus

Viimaste aastaste suurim muutus on omandi mõiste ümbermõtestamine. Sotsiaalmeedia ajastul on alguse saanud  sõbralik koostöömajandus, mis põhineb usaldusel ning soovil aidata koos iseendaga ka teisi. Uus heitlik probleemilahendus- ja tunnetusviis mõjutavad ka sooja 2015. aasta värviperekonda, mida kasutatakse üsna uudsel moel. Näiteks marjakarva roosad ja punased kõrvuti laimirohelise ja oranžiga muudavad viimased tunduvalt mahedamaks. Samas ookrivärvile, sügavpruunile ja soojale hallile lisavad marjatoonid sügavust. Nii sise- kui välisinterjööris kasutatakse suuri värvipindu, mis muudavad üldmulje tunduvalt jõulisemaks ja konkreetsemaks.









Värvipalett allpool galeriis.


Allikas ja fotod: AkzoNobel's Aesthetic Center to form ColourFutures (koondab disainereid üle maailma)
Autor: Koduportaal INKodu.ee (tekst: Kätlin Viksne; toim. Jane Jõeluht)
Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube