Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Terrassi ehitamine ja renoveerimine kiviplaatidega

Terrassi ehitamine ja renoveerimine kiviplaatidega

Praegu paras aeg üle vaadata oma kodu terrassi või rõdu tehniline seisukord, et suvesooja tulekuks vajalike töödega valmis saada ning nautida olemist.  Kui talve jooksul on tekkinud mõningaid kahjustusi plaaditud väliterrassidel või rõdude põrandates, siis siit mõned soovitused parandustöödeks kui ka uute rajamiseks meie plaatimis- ja tehniliste segude tootejuhilt Mihkel Ojametsalt.

Rõdud, terrassid ja välitrepid on hoone osad, mis peavad vastu pidama väga erinevatele ilmastiktingimustele ning mõjudele: sademed, läbikülmumised, päikesest tingitud kuumus, UV-kiirgus ning samuti mitmesugused mehaanilised mõjud. Ehitamiseks valitud materjalid peavad seeläbi olema vastupidavad eelloetud tingimustele ning soovitatavalt seda pikk aega. Selleks aga, et saavutada head lõpptulemust tuleks nii uute ehitiste kui ka renoveerimisel lahendused ja materjalid hoolikalt läbi mõelda ning pigem eelistada tootjate poolseid terviklahendusi.

Terrasside ehitamine ja renoveerimine kiviplaatidega
Terrasside ehitamine ja renoveerimine kiviplaatidega

Aluspindade ettevalmistus

Korraliku tulemuse saavutamiseks tuleb alustada aluspindade ettevalmistamisega. Sõltuvalt konstruktsioonist olgu see siis soojustatud terrass või soojustamata rõdu, tuleb tagada kogu konstruktsiooni ehituslikult õige toimivus: soojustus peab olema ventileeritav, tasandusvalu peab olema piisava tugevusega ega tohi olla jäigalt valatud kandevkonstruktsioonini ning  hüdroisolatsiooni kiht tuleb paigaldada vahetult plaadistuse alla, mitte teiste kihtide vahele.

Hüdroisolatsiooni paigaldus

Välitingimustes olevate terrasside ja rõdude hüdroisolatsiooniks tuleb valida materjalid, millel on hea ilmastikukindlus ning elastsus.  Näiteks mineraalsed hüdroisolatsioonid 1-komponentne weber.tec 824 ja 2-komponentne  weber.tec Superflex D2.

Enne hüdroisolatsiooni materjalide pealekandmist tuleb aluspinnad hoolikalt töödelda nakkekrundiga weber.prim 811, mis on koheselt kasutusvalmis ja on omadustelt sügavale imbuv, veeauru läbilaskev ning hallituse teket takistav.

Seejärel alustatakse servade ja nurkade isoleerimisega, milleks kasutatakse elastset nurgatihenduslinti weber.tec 828. Lint kleebitakse nurkadesse sama hüdroisolatsioonimassiga (weber.tec 824 või weber.tec Superflex D2).  Kui kõik servad ja nurgad on isoleeritud, kaetakse kogu terrass (rõdu) sama hüdroisolatsioonimassiga.

Plaatimine ja vuukimine

Peale hüdroisoleerimistöid (ca 20 tunni pärast) võib alustada plaadistuse paigaldusega. Plaatimiseks välistingimustesse kasutatakse kõrge elastsusega ning väga tugeva nakkega plaatimissegu weber.xerm 858 BlueComfort. Plaatimise käigus tuleb jälgida, et kogu plaadi tagumine külg oleks seguga nakkunud. Vuukimiseks on sobiv kasutada vuukimissegu weber.vetonit PROF sarjast.

Mida teha kui plaadid on siiski lahti tulnud?

Tihti juhtub, et plaatimine pole erinevatel põhjustel õnnestunud ja mõni plaat on aluspinnalt lahti tulnud. Suurt probleemi selles näha ei maksa, sest lahti tulnud plaadid saab sobiva seguga ilusti tagasi kinnitada ja samuti on võimalik ennetada aluspinnaga mitte nakkunud plaatide lahtitulekut.

Terrassi plaatimine
Terrassi plaatimine


Juba lahti tulnud plaadi korral tuleks aluspind ning plaadi enda tagumine külg hoolikalt puhastada segujääkidest, eriti hoolikas tuleb pinna puhastamisega olla siis kui tegemist on hüdroisoleeritud aluspinnaga. Plaatimiseks oleks renoveeritavate pindade puhul kõige turvalisem kasutada remontplaatimissegu weber.vetonit RF, mis oma väga hea nakke ja elastsusega ning tagab plaatide hea kinni jäämise erinevate aluspindade korral.

Plaadid, mis aga ei ole veel täielikult lahti, kuid koputuse tagajärjel tekkiva kumina hinnangul vähese nakkepinnaga aluspinna suhetes saab neid kinnitada nn. süstimise meetodil. Sellisel juhul tuleb puurida või lõigata vuuki ava ning süsitida või kallata plaadistuse alla kinnitusmass weber.sys 891.

Tegemist on väga hea valguvuse ning kinnitusomdasutega tootega, mida kallatakse plaadistuse all olevatesse tühimikke nii kaua kuni kumin koputades on kadunud.



A: Weber, 2017

Logo puudub - Saint-Gobain Eesti AS Weber, Fibo
Peterburi tee 75, 11415 Tallinn, Harjumaa
+372 620 9510

Kõnniteekivide ladumise mustrid - õpetused, nõuanded, galerii

Tänavakivide ladumismustrid. 34 sillutiste näidist ja ideede galerii. Erinevaid sillutuskivide tüüpe kombineerides saab luua kordumatuid mustreid.

Looduskivide valimine: Eestis ei tunta hästi kivide tüüpe

Looduskivide EKSPERT ANNAB NÕU! Peruu travertiin on üks viimase aja parimaid kivileide, mida ta kindlasti tasub fassaadi ja sillutise puhul kaaluda.

Looduskivide paigaldamise õpetus

Looduskivide paigaldus. Õpetus isetegijale. Looduskivid tuleb enne pai­galdust kindlasti pesta ja alles siis paigal­dada Kiviliimiga.

Kas teadsid, et mullal ja mullal on vahe sees?

Õige koostisega mulda kasutades pakud oma taimedele justkui kindlustus. Võti peitub mullasegu humiinhapete sisalduses.

SPC seinapaneelid: uudne lahendus kiireks ja vastupidavaks muutuseks sinu kodus

SPC seinapaneelide omaduste loetelu saab alustada niiskuskindlusega ning lõpetada soojus- ja heliisolatsiooni pakkumisega.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Sisekujunduslik gurmee: šokolaadi, kohvi ja piima maagiline ühendus

Sisekujunduse maailm on nagu suur gurmeeõhtusöök - täis maitserikkaid nüansse ja peenekoelisi tekstuure, mis loovad unikaalse elamuse.

Läbipaistvus on moes – vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

 Inspiratsiooni peaaegu hooldusvaba aia rajamiseks

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Mere puudutus“ on hea näide peaaegu hooldusvabast aiast, kus argimured iga päev kasvõi hetkeks unustada ja lihtsalt looduse ilu nautida.

Inspiratsiooni koduaia rajamiseks: lopsakas ja pikalt õitsev lilleaas

Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Harmonicum“ on hea näide koduaeda sobivast lilleaia tüüpi aiast. Näidisaed pälvis isegi 3 rahvusvahelist tunnustust.

Eksperiment: mida lapsed mänguväljakutel päriselt kasutavad

Selgus, et köitvaimad mänguväljakud on need, mis pakuvad võimalusi ühisteks tegevusteks ja mängudeks sõprade või vanematega ning kus on mõeldud ka täiskasvanute peale.

Linnaaia kujunduses on aktuaalsed kõrgpeenrad, söödavad taimed ja seened

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 võiduaed „Söödav Summ“ on hea näide linnaaiast, mis sobiks hästi väikeste lastega peredele.

Ladu6 pakub kvaliteetset puidu immutusteenust

Puidu immutusteenuse hind sõltub töödeldava puidu kogusest, kuid keskmiselt on see umbes 7,50 €/m2 töötlemise eest, lisaks väljakutsumise tasud (0,40 €/km).

RAVAKi Designbloki installatsioon käsitles metsa peateemat omal moel

Ravaki uus segistite kollektsioon Espirit kasvas välja heitveetorudest tehtud kännu seest.

Pantone aasta värv 2024 on mahe virsikukarva toon "Peach Fuzz"

Pantone aasta värv 2024 on õrnust ja sametisust peegeldav toon, mis väljendab soovi leida hetki hingetõmbeks, loovuseks ja inimlikuks ühenduseks.

Trendivärv interjööris: koobaltsinine

Sisustustrendide maailm on mõnusalt kirju – seda ka värvitoonide osas. Värvidest on jätkuvalt moes pastelsed toonid, kuid palju on esindatud ka julgemaid värve.

Laadige oma telefoni vaid USB-pistikupesast

Vajadus tasuta USB-pistikute arvu järele kasvab pidevalt ning veelgi olulisem on nende lihtne kättesaadavus.

Miks valida vaheseinte ehitamiseks just bauroc element?

Bauroc ELEMENT vaheseinaplaadid on võrreldes alternatiivsete plokkidega oluliselt suuremate mõõtmetega, mis tagab märkimisväärselt kiirema seina ladumise ja kulu on vaid 4,17 tk/m².

Spetsialist selgitab, mida teha, et elektroonika või auto laadimine ei põhjustaks tulekahju

Telefonide või muude väikeste elektroonikaseadmete ohutumaks laadimiseks soovitab ekspert paigaldada USB-pistikupesad.

Kivikatused pakuvad püsivat ilu ja suurepärast vastupidavust

Traditsiooniliselt kaetakse viilkatused keraamiliste kivide ja kiltkiviga, kuid nüüdseks on lisandunud ka betoonist ja kiudtsemendist katusekivid.

Tikkurila aasta värv 2024 - sisetunde järgi loodud kollektsioon

Aasta värv 2024 „Nude in Nizza“ on soojustkiirgav virsikutoon, mis väljendab armastust, lahkust ja mängulisust. Vaata inspireerivat pildigaleriid aasta värvidega kujundatud korterist.

Profilpas duširuumi kaldeliistud: efektiivsed äravoolu kaldeserva tegemiseks

Profilpasi kaldeliist on disainitud selleks, et võimalikult lihtsate töövõtetega ja kuluefektiivselt luua puhas, esteetiline ja täpne äravoolu kaldeserv.

Mikrotsement – innovatsioon kaasaegses ehituses

Mikrotsementi saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui ka renoveerimisel, nii märgades kui ka kuivades ruumides.

Dekoratiivne ja vastupidav: lubi marmoriino ahju ja kamina viimistluses

Lubi marmoriino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Lisaks naturaalsele kuusepuidule on head ja Eesti kliimas end väga hästi tõestanud ka termotöödeldud puidust välisvoodrilauad.

E-sisustus ehitab eksootilisest puidust terrasse, mis kestavad aastakümneid

Eksootilisest puidust kvaliteetterrass - IPE. Vaata galeriid valminud terrassidest.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?

Heki puhul on oluline nii kõrgus kui laius. Kõrguse poolest on kõige lihtsam hooldada kuni 1,4 m kõrgust hekki.

Puidust seinapaneelid MELLOW: pika elueaga ja lihtne paigaldada

Siseruumidesse mõeldud puidust seinapaneelid (ribipaneelid) on valmistatud kvaliteetsest männipuidust, millele on spetsiaalse töötluse abil antud eriti hea vastupidavus.

Saunum Pro Experience kerised võimaldavad luua 5-ühes spaa lahenduse

Saunum Pro Experience on uuenduslik keris-saunakliimaseade, mis on mõeldud intensiivsema kasutusega leiliruumide jaoks. Kerisel on suur kivimaht ja patenteeritud õhusegamise süsteem.

Üliõhuke Deco kivispoon - unikaalne viis pindade katmiseks

Kivispooniga saab katta betooni, keraamikat, metalli, vineeri, MDFi, PLPd ja ka kumeraid pindasid. Kasutatakse mööbli, seinte, aga ka välisfassaadide puhul.

Vahemere hõngu koduterrassile: bambusmööbel, valged narmastega tekstiilid, helesinine keraamika jpm

Täpselt nagu õige muusika ja aroomidega on võimalik oma saunas spa-kogemus saada, võib vahemere hõngulise puhkusemeeleolu luua oma koju või terrassile.

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Bauroci tuletõkkepaneelidel on esmaklassilised tulepüsivusnäitajad

bauroc poorbetoon on mittepõlev materjal, mis talub eriti hästi kõrge temperatuuri mõju mitmeid tunde. bauroc poorbetoon kuulub tuletundlikkusklassi A1.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Puumarketi terrassimaterjalide valik ja võimalused

Puumarketi valikus on erinevate profiilide ja pikkustega immutatud okaspuidust, naturaalsest lehisest, termotöödeldud ja hooldusvaba komposiitmaterjalist terrassilauad.

Kas ja miks panna oma aeda aprikoosipuu või virsikupuu?

Kellele meeldivad ploomid ja murelid rohkem kui õunad, selle jaoks on kindlasti ka aprikoosi- ja virsikupuud väga sobiv valik.

Miks on markiis must-have toode sinu majas või suvekodus?

See lihtsalt hooldatav varikatus (markiis) kaitseb sind heitliku ilma eest ja nii ei pea kauaoodatud koosviibimine õdusal terrassil edasi lükkuma.

Multši kasutamine tarbeaias

Multši kasutamine tarbeaias parandab mulla viljakust, kastmise vajadust ja ka köögiviljade ning taimede maitset. Kõige ideaalsem on lehtpuuhake.

Milliseid vigu aitab vältida 3D mudeldamine aiakujunduses?

Näited vigadest, mida aiaplaani 3D mudeldamine aitab vältida!

Amello tööpinna õli ehk nn Danish Oil: hinnatud toode hobirestauraatorite seas

Parim viimistlusõli puitpinna kaitseks sisetingimustes! Amello tööpinna õli, nagu ka Danish Oil, sisaldab värnitsat, tungõli, tärpentiini ja looduslikku vaiku.

Biolani minikasvuhoone lihtsustab istikute ettekasvatamist

Kurgi, kõrvitsa ja suhkrumaisi seemikute kasvuperiood on vaid 3–4 nädalat, seega tuleks avamaale istutatavate istikute ettekasvatamist alustada alles mai alguses.

Põhjamaade jaoks loodud õuevalgustid – Norlys

Õuevalgustite paigaldamine nõuab põhjalikku eeltööd ja detailset planeerimist aga selle kõige juures on peategelaseks siiski valgustid.

Light24 spetsialist annab nõu, kuidas planeerida välisvalgustust

Enne välisvalgustite paigaldamist visanda nende paiknemise plaan. Otsusta, milline hakkab olema valgustite toitesüsteem ja kus paiknema.

Uus-Veerenni park kutsub liikuma ja lugema

Merko rajas Uus-Veerenni kvartalisse üle 8500 ruutmeetri suuruse avaliku pargiala koos mänguatraktsioonide, linnaruumi elavdavate skulptuuride, puhkeala ja lugemisnurgaga.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

Puidust moodulpõrand - hea valik rõdule, terrassile ja sauna

Termosaarest moodul terrassilauad on väga vastupidavad, lai mustrite ja mooduli suuruste valik, lihtne paigaldus, mõistlik hind. Puitlaudise hind on 105-115 eur/m2.

Lehisepuidust saab tugeva ja ilmastikukindla terrassi, fassaadi ja piirdeaia

Lehist peetakse üheks vastupidavaimaks puuliigiks, kuna ta on looduslikult ehk töötlemata kujul sama vastupidav kui sügavimmutatud materjal.

Kas tahad vee ja energia eest vähem maksta, aga siiski duši all käimist nautida?

Tahad vee ja energia eest vähem maksta, aga duši all käimist siiski nautida? Need lihtsad muudatused vannitoas mõjuvad hästi nii keskkonnale kui ka rahakotile

Timbermore tammepuidust siseuksed: kvaliteetne ja vastupidav lahendus

Timbermore tammepuidust siseuksed on saadaval mitmekülgse disainide ja värvi valikuga.

Fassaad: Kiudtsement- vs puitvoodrilaud, kumb on odavam?

Kui mõni aasta oli kiudtsementvoodrilaud palju kallim kui puidu voodrilaud, siis tänavu seda enam teha ei saa. Hetkel on kiudtsementvoodrilaua m2 hind al. 31,95 €/m2 ja samaväärse puitvoodrilaua m2 hind keskmiselt 33 €/m2.

Tavaline veepump või puurkaevupump: kumba eelistada ja miks?

Saadaval on 2 tüüpi: tavaline veepump (veeautomaat) ja puurkaevupump. Kuidas valida veepumpa? Alusta pumba graafikuga tutvumisest.

Mitmefunktsioonilised laeliistud: standardliist, valgustusliist, kardinapuuliist

Universaalseid laeliiste (dekoorliiste) saab kinnitada seina kolmel erineval moel: standardliistuna, valgustusliistuna (kinnitus seina külge) või kardinapuuliistuna (kinnitus lae külge).

Päikesepaneelide paigaldamine katusele

Käesolev artikkel keskendub lamekatusele. Lamekatusele saab päiksepaneele paigaldada sisuliselt kogu katuse pinnale.

5 põhjust, miks sügisel püsikuid ja kõrrelisi mitte maha lõigata

Osasid püsikuid ja kõrrelisi ei tohi sügisel maha lõigata, sest see mõjutab nende talvekindlust. Need on krüsanteemid, monardad, heleeniumid, hiina siidpöörised.

Palkmaja suuri ehitusvigu ei andesta! Energiatõhus ja niiskuskindel palkmaja

Energiatõhusa ja niiskuskindla käistöö palkmaja ehitamine ja hooldamine. Mida silmas pidada ja kontrollida?

Elektri hind sunnib ka sauna ehituseks ökonoomsemaid lahendusi leidma

Kõige rohkem energiat kasutab hea saunakogemuse võimaldamiseks keris, seepärast tuleks alustada selle õigest valikust. Eelistada tasub äpiga juhitavat.

Bauroc SILROC silikaatplokid ja -tellised

Silroc silikaatplokkide peamine kasutuskoht on hoonete välisseinad ja helikindlad vaheseinad. Tänu plokkide suurele tihedusele on seina heliisolatsiooninäitajad esmaklassilised.

Juhtmevaba lambikesega rõdule, aeda ja piknikule

Juhtmevabad valgustid on just need, mida vajad, kui soovid õuesolemist õhtuti veelgi kauem nautida

Väikese vannitoa sisekujundusideed: planeerimine ja viimistlemine

Nõuandeid väikese vannitoa sisustamiseks jagab Espaki sisekujundaja. Tegemist oli 3,8 m² suuruse vannitoa remondiga vanas majas.

Sisearhitekt Ingrid Kuuli Naantali elamumessist: “Unikaalsed sise- ja välisruumid sulavad loodusega üheks”

2022. aastal on Soome elamumessi majades erilist rõhku pandud avatud köök-elutoa alale. Need on avarad, kõrgete lagede ja suurema pinnaga. Köögis on olemas ruum nii söögilauale kui köögisaarele.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube