Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Kuidas viimistleda ja paigaldada sisevoodrilauda?

Kuidas viimistleda ja paigaldada sisevoodrilauda?

Sisevoodrilaua valimisel tuleb lähtuda mitmest aspektist. Arvestada tuleks hoone arhitektuuri ja asukohaga ning voodrilaua kuju, paksuse ja laiusega. Samuti tuleks varakult mõelda viimistluse peale, kaaluda tasuks ka juba tööstuslikult viimistletud voodrilauda.

Voodrilaua kuju ehk profiil tuleks valida lähtuvalt hoone arhitektuurist ja kasutuskohast. Voodrilaud sobib kasutamiseks nii laes kui ka seinal. Tihtipeale kaetakse voodrilauaga vaid üks terve sein või pool seina kõrgusest, et lisada sisekujundusele aktsenti. Neutraalsema ja tagasihoidlikuma tulemuse annab faasitud servadega sisevoodrilaud, kus kahe laua kokkupanemisel jääb nende vahele vaid väike faas.

Voodrilaua paksuse osas peitub lihtne tõdemus – mida paksem on sisevoodrilaud, seda ühtlasem on tema niiskusrežiim. Seega on ka paksema sisevoodrilauaga viimistletud pinnad stabiilsemad. Põhjamaiste standardite järgi on sisevoodrilaua soovituslik minimaalne paksus 14-15mm, eriti niiskete ruumide vooderdamisel. Võib kasutada ka õhemat, populaarsemat ja odavamat 9mm-12mm sisevoodrilauda (kuuse valik, männi valik), kuid tuleb arvestada võimaliku suurema riskiga sagedasematest ja suurematest mahumuutustest tingitud probleemide tekkeks. Samuti on varieeruv ka sisevoodrilaua laius.

Sisevoodrilaud laes ja seintel
Sisevoodrilaud laes ja seintel


Kitsama laua plussiks on väiksem kõmmeldumise ja lõhenemise risk ekspluatatsiooni käigus. Mida laiem laud, seda suurem on risk, et see peale paigaldamist õhurežiimi muutuste tõttu ruumis kõmmeldub ja lõheneb. Risk kõmmeldumisele ja lõhenemisele on väga madal ka laia lamellidest kokku liimitud sisevoodri puhul.

Tööstuslikult viimistletud voodrilauast

Tööstuslikult värvitud voodrilaua tootmine toimub siseruumides, kus on loodud selleks vajalik tolmuvaba, ühtlase temperatuuriga ja õhuniiskusega keskkond. Viimistlusvahendid kantakse pinnale tootja poolt ette antud juhiste järgi alati kahes pinnakihis ja ettenähtud kihipaksustega ning selleks kasutatakse värvitootjate poolt heaks kiidetud pinnaviimistluse süsteeme. Sellega tagatakse kvaliteetne ja vastupidav lõpptulemus, mis kestab kaua. Lisaks teostatakse sisevoodrilaua tööstuslikul viimistlemisel kahe pinnakihi vahel alati ka vahelihvimine, mis võrreldes objektil käsitsi viimistlemisega tagab oluliselt kvaliteetsema lõpptulemuse. Isetegemise suureks miinuseks on see, et objektil värvides ei saa tagada värvikihi ühtlast paksust ja kuivamist. Ka hinna poolest on tööstuslikult värvitud lauad odavamad isetehtust, sest tootjad kasutavad tööstuslikke värve, mis on tänu suurtele ostukogustele oluliselt odavamad käsimüügi värvidest ning tööjõukulu ühiku kohta on tänu efektiivsele ja mehhaniseeritud tootmisele (värvikambrid) oluliselt madalam.

Piiranguks võib pidada aga nii öelda optimaalset tellitavat kogust. Tööstuslikul värvimisel on majanduslikult mõistlik kogus nii värvi toonimise kui masinate häälestamise mõistes ca 50 – 100 m2 värvimist ühe tooniga.

Tööstuslikult viimistletud voodrilauast


Sisetingimustesse sobilikud kuusest ja männist voodrilauad leiate ka Puumarketi tootevalikust. Puuliigi valikul tuleks silmas pidada kuuse ja männi puidu erinevaid omadusi. Männi puit on tumedama, punaka tooniga ja muutub aja jooksul ning UV-kiirguse toimel veelgi tumedamaks.

Männi lüli- ja maltspuidu toonide erinevusest on männipuidule iseloomulik kirju ja vahelduva laiusega punane-kollane muster. Oksasus on hõredam kui kuusel, ent oksad on läbimõõdult suuremad ja tihti esineb musta oksa ning koorega oksa. Mänd sobib kasutamiseks naturaalsel kujul või valge poolläbipaistva pinnaviimistlusega hästi suurematesse või valgusküllastesse ruumidesse, kus tema tume toon ei mõju rõhuvalt. Samuti on männi puit sobilik katva pinnavärviga värvimiseks, sest männi oksad on väiksema tihedusega ning seetõttu ei lõhene kuivatusprotsessi käigus ja hilisemal töötlemisel. Sellest tulenevalt on peale katva pinnavärviga värvimist männi sisevoodrilauas oluliselt vähem silmatorkavaid pinnadefekte.

Kuuse puit on heledama tooniga ja säilitab oma tooni ka pikema aja vältel, kolletudes ainult vähesel määral. Oksasus on tihedam kui männil, kuid oksad on toonilt neutraalsed, väiksemad, surnud ning kooroksi on väga vähe või pole üldse. Kuusk, kui hele puit sobib naturaalsel kujul või valge poolläbipaistva pinnaviimistlusega hästi ka väikestesse või hämaramatesse ruumidesse. Kuna kuuse puidule on iseloomulikud kuivamislõhed okstes, siis ei sobi kuuse sisevoodrilaud katva pinnavärviga värvimiseks, sest okste kuivamislõhed võimenduvad katva pinnavärvi all veelgi rohkem.

Värvitooni valimisel tuleb arvestada, et värvikaardil olev toon erineb vähemal või suuremal määral alati lõpptulemusest. Värvikaardiks on enamasti paberi peale trükitud trükivärv, mis erineb oma läikeastme ja valguse murdumise omadustes puidu peale kantud päris värvist. Seega, kui kahtlete valitud värvitoonis või soovite mõnd kindlat tooni saada, siis leppige pikema tarneajaga ja tellige näidistükid päris värviga päris puidul. Samuti on võimalik tellida ühe kihiga viimistletud materjali. Vajadusel saate peale paigaldamist seinas teise kihiga tooni parandada.

Voodrilaua paigaldusest


Sisevoodri paigaldamisel tuleb arvestada ruumis esinevat niiskuse, seinast eralduva niiskuse ja ruumi ventileeritusega. Lisaks tuleb arvestada ka alusseina materjali tüüpi ja alusseina pinna siledust.

Näiteks võib siledapinnalisele loodis puitkarkass alusseinale, mis asub kuivas ja hästi ventileeritud ruumis, kinnitada sisevoodri vahetult alusseinale. Kivist, betoonist ja teistest materjalidest alusseina puhul on sisevoodri alla vajalik paigaldada alusroovitus, mille külge lauad oleks võimalik kinnitada.

Olenevalt voodri paigaldussuunast kinnitatakse roovlatid vertikaalselt või horisontaalselt. Roovlattide sammu määrab voodrilaudade paksus. Mida õhem laud, seda tihedam roovitus. Tavaliselt tehakse roovitus 600 mm sammuga. Stabiilse ja tasapinnalise aluse korral võib kasutada 18 x 45 mm latte. Mida ebatasasem ja nõtkuvam on alus, seda paksemast materjalist tuleb teha roovitus.

Kuiva ja hästi ventileeritud ruumi puhul võib roovlatid paigaldada ühes tükis ehk roovlattide otstes pole õhutusvahesid vaja. Niisketes ruumides näiteks saunas ja vannitoas tuleb alusroovitus paigaldada roovlati juppidest, mis oleks otstest üksteisest eemal, tagamaks seina vahel tõhusama õhu liikuvuse.

Sisevoodrilaua paigaldamise õpetus
Sisevoodrilaua paigaldamise õpetus


Voodrilaudade kinnitamiseks sobivad kuumtsingitud naelad, roostevabad kruvid või voodrilaua kinnitamiseks mõeldud spetsiaalsed klambrid, mis sobivad vaid täispunniga profiilide kinnitamiseks. Sobiv kinnitusvahendi pikkus on selline, et ta ulatuks alusroovitusse vähemalt voodrilaua 1,5 kordse paksuse võrra. Lõhenemise vältimiseks ei tohi kinnitada laudu otsale liiga lähedalt, ohutu kaugus on 7-10cm. Kui on vaja kinnitada otsale lähemalt, siis tuleb eelnevalt augud ette puurida.

Vertikaalse paigalduse puhul alustatakse paigaldamist välisnurgast. Kui välisnurka ei ole, siis sisenurgast. Horisontaalset voodrilauapaigaldust alustatakse sulundipunn üles suunatud, paigaldamine alt üles. Kui sisevoodrit paigaldatakse lakke ja seinale korraga, tuleks alustada esmalt lae katmisega. Voodrilaua liitekohad peavad olema 10 mm kaugusel piirneva seina, lae või nurga asukohast, hiljem tuleks tekkivad pilud katta lae, nurga ja põrandaliistudega.

Tutvu sisevoodrilaua valikuga siin

A: Puumarket, 2017
Kuidas viimistleda ja paigaldada sisevoodrilauda?

 

 

Logo - PUUMARKET AS puit- ja ehitusmaterjalid
Väike-Männiku 11, 11216 Tallinn, Harjumaa
+372 655 9232

Puumarketil on kogemusi ehitusmaterjalide turul juba 1991. aastast. Selle aja jooksul oleme kasvanud Eesti suurimaks puitmaterjalide valikut pakkuvaks kaupluste ketiks. Lisaks saab ka kõik muu ehituseks vajaliku.

Puit vannitoas

Eestis suhtutakse puidu kasutamisse vannitoas kahtlevalt, plaatimine tundub olevat ainuvõimalik valik. Tegemist on eelarvamusega!

UV-C õhupuhastusseade muudab siseruumi õhu viirustevabaks

Bakterite ja viiruste hävitamiseks siseruumides on suurepärane lahendus ultraviolett ehk UV-C õhupuhastusseadmed (UV-C lambid). Koduseade 20 m² põrandapinnaga ja lae kõrgusega 2,5 m ruumi maksab 350-500€.

Rahvusvaheline veepäev kutsus vett säästma

Puhas vesi on olemas üle 90% Eesti elanikest ja oleme ühisveevärgist pärineva vee tarbimise osas ühe elaniku kohta Euroopa riikide hulgas üks säästlikumaid.

"Mitte minu tagahoovis" mentaliteet pärsib innovatsiooni

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule.

Isiklikust elektriauto laadimispunktist kortermajas on saamas uus normaalsus

Enefit ja Arco Vara pakuvad elektriauto omanikele võimalust oma isiklikul parkimiskohal Enefit Volti laadimisteenust kasutada.

Mardom Decor dekoratiivliistud, rosetid ja erinevad seinapaneelid -15%

Kuu lõpuni kõik Mardom Decor dekoratiivliistud (laekarniisid, valguskarniisid, laeliistud, seinaliistud, põrandaliistud), rosettid ja seinapaneelid (Mardom 3d, Stretto, Medio, Largo) allahindlusega -15%.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano tänavakivid

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

26. rahvusvaheline ehitusmess EESTI EHITAB 2024 avab kevadise ehitushooaja

Ehitus-ja sisustusvaldkonna mess, mis keskendub innovaatiliste tehnoloogiate jpt. teemade avamisele ning uusima oskusteabe, kogemuste ja oskuste levitamisele.

SPC seinapaneelid: uudne lahendus kiireks ja vastupidavaks muutuseks sinu kodus

SPC seinapaneelide omaduste loetelu saab alustada niiskuskindlusega ning lõpetada soojus- ja heliisolatsiooni pakkumisega.

Bonava alustab Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega

Tegemist on neljast majast koosneva hoone viimase etapiga. Pikaliiva Kaarmaja kaks viimast hoonet valmivad 2024. aasta lõpuks.

Arco Vara alustab Kodulahe kvartalis eelviimase etapi väljaarendamist

Tallinna linn andis heakskiidu Merimetsa asumis Stroomi ranna lähistel asuvale Soodi 6 kinnistu detailplaneeringule, kuhu terviklike piirkondade arendaja Arco Vara rajab kolm uudse välisilmega kortermaja

Merko käivitas Eesti Rahva Muuseumi lähistel Erminurme elukvartali viienda etapi ehituse

Tartu linna ja valla piiril asuv Erminurme on hubane elukvartal, milles on tänaseks valminud üheksa kahe- kuni kolmekorruselist korterelamut.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Läbipaistvus on moes – vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

Uus SISEKUJUNDUSE KÄSIRAAMAT nüüd veebipõhiselt allalaetav

Sisekujundaja Heily Kaarna lõi Sisekujunduse käsiraamatu, kust leiad praktilisi juhiseid oma kodu kujundamiseks.

YIT uus maaküttega kortermaja lubab soodsamaid küttekulusid

Esimene maaküttega kortermaja valmib 2024. aasta augustis Keilas, Nurme tänaval, kus on müügile tulnud 18 1–4-toalist korterit.

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Pottsepa nõuanded ahju või kamina valimiseks ja õigeks kütmiseks

Ahju ehitus algab kolde tüübi valikust. Kõige efektiivsem ja keskkonnasäästlikum kolde tüüp hetkel tavakasutaja jaoks on pilukolle.

Merko alustab Rae vallas uue elukvartali ehitust

Merko Ehitus kontsernis kinnisvara arendamisega tegelev Merko Kodud alustab Jüri alevikus Õielehe elukvartali ehitust.

Ladu6 pakub kvaliteetset puidu immutusteenust

Puidu immutusteenuse hind sõltub töödeldava puidu kogusest, kuid keskmiselt on see umbes 7,50 €/m2 töötlemise eest, lisaks väljakutsumise tasud (0,40 €/km).

Väikemaja puidust välisuksed ja puitaknad - hea kvaliteet ja hind!

LADU6 väikemaja puidust välisuksed ja puitaknad on kõrge kvaliteedi ja hea soojapidavusega Puitukse hind al. 199€. Uudistoode - topeltuksed!

Tarnekriisis alanud Arco Vara arendus sai valmis kvartali jagu enne tähtaega

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara ehituse peatöövõtuga tegelev tütarettevõtte Arco Tarc lõpetas Kodulahe kvartali Rannakalda arenduse projekti vaatamata muutlikule turuolukorrale ennetähtaegselt.

Vana rooma arhitektuur: rikka ajalooga linn

Rooma arhitektid ja insenerid olid tuntud oma uuenduslikkuse poolest, eriti seoses ehitusmaterjalide ja -tehnikatega. Nende panus arhitektuuri on hindamatu!

Miks valida vaheseinte ehitamiseks just bauroc element?

Bauroc ELEMENT vaheseinaplaadid on võrreldes alternatiivsete plokkidega oluliselt suuremate mõõtmetega, mis tagab märkimisväärselt kiirema seina ladumise ja kulu on vaid 4,17 tk/m².

Uus standard laste- ja magamistoa sisutuses: pehmed ja kumerad vormid

Wall Design eristub teistest Eesti pehmete paneelide tootjatest võimekuse poolest valmistada paneele igasuguse kujuga, alates kolmnurkadest kuni pilvedeni.

Kivikatused pakuvad püsivat ilu ja suurepärast vastupidavust

Traditsiooniliselt kaetakse viilkatused keraamiliste kivide ja kiltkiviga, kuid nüüdseks on lisandunud ka betoonist ja kiudtsemendist katusekivid.

Kodu remondieelne kontroll - koostame remonditööde nimistu ja eelarve

Planeerid kodus remonditöid? Siis sattusid lugema just õiget artiklit! Ehituskaitse Büroo pakub uue teenusena kodu remondieelset kontrolli.

Profilpas duširuumi kaldeliistud: efektiivsed äravoolu kaldeserva tegemiseks

Profilpasi kaldeliist on disainitud selleks, et võimalikult lihtsate töövõtetega ja kuluefektiivselt luua puhas, esteetiline ja täpne äravoolu kaldeserv.

Mikrotsement – innovatsioon kaasaegses ehituses

Mikrotsementi saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui ka renoveerimisel, nii märgades kui ka kuivades ruumides.

Põhjamaine lihtsus: Elegantne tekstuuride mäng uuseramu interjööris

Noore pere kodu looduskaunis kohas Lõuna-Eestis, kus erilise tähelepanu all oli meeleolu loovate valgustuslahenduste väljatöötamine.

Helsingis avatakse jaanuaris Soome esimene Radisson RED hotell

Radisson RED Helsinki avatakse modernistlikus uushoones, mille projekteeris kuulus Soome arhitektuurifirma Anttinen Oiva Arkkitehdit.

Dekoratiivne ja vastupidav: lubi marmoriino ahju ja kamina viimistluses

Lubi marmoriino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

Galerii: Interjöör loftilike elementide ja “apelsini meeleoluga”

Tallinnas asuva värskelt valminud väikese kahetoalise korteri sisustamise protsess Wax Designi sisekujundaja Tatiana Bobchinskaya jaoks polnud päris tavaline.

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Lisaks naturaalsele kuusepuidule on head ja Eesti kliimas end väga hästi tõestanud ka termotöödeldud puidust välisvoodrilauad.

E-sisustus ehitab eksootilisest puidust terrasse, mis kestavad aastakümneid

Eksootilisest puidust kvaliteetterrass - IPE. Vaata galeriid valminud terrassidest.

Päikesepaneelide isepuhastussüsteem tagab suurema tootluse

Nano vahenditega töödeldud päikesepaneelid pinnale ei kinnitu mustuseosakesed enam nii tugevalt ja suuremate vihmasadude korral puhastuvad praktiliselt ise, toimib päikesepaneelide isepuhastussüsteem.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Uus-Veerennis alustas tööd uuenduslik lasteaed

Kalli-kalli Uus-Veerenni lasteaia majas on neli hoiurühma pere pisematele ja viis lasteaiarühma.

Innovatsioon suitsusauna ehituses. Hoiame traditsioonid au sees!

Innovatsiooniks suitsusaunade ehituses saab pidada väljast kütmise võimalust ja puhkemaja lahendust koos saunaga.

Bonava ehitab Uus-Mustamäele 44 uut korterit

Bonava Eesti alustas Uus-Mustamäe elurajoonis aadressile Aiandi 14 valmiva 44 korteriga B-energiaklassi maja ehitust.

Puidust seinapaneelid MELLOW: pika elueaga ja lihtne paigaldada

Siseruumidesse mõeldud puidust seinapaneelid (ribipaneelid) on valmistatud kvaliteetsest männipuidust, millele on spetsiaalse töötluse abil antud eriti hea vastupidavus.

Saunum Pro Experience kerised võimaldavad luua 5-ühes spaa lahenduse

Saunum Pro Experience on uuenduslik keris-saunakliimaseade, mis on mõeldud intensiivsema kasutusega leiliruumide jaoks. Kerisel on suur kivimaht ja patenteeritud õhusegamise süsteem.

Üliõhuke Deco kivispoon - unikaalne viis pindade katmiseks

Kivispooniga saab katta betooni, keraamikat, metalli, vineeri, MDFi, PLPd ja ka kumeraid pindasid. Kasutatakse mööbli, seinte, aga ka välisfassaadide puhul.

Mis on seina sees? Ekspert selgitab

Kas oled kunagi naela seina lüües mõelnud, et mis seal teisel pool on ja ega puurides äkki mõnd olulist kommunikatsiooni ei taba?

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Bauroci tuletõkkepaneelidel on esmaklassilised tulepüsivusnäitajad

bauroc poorbetoon on mittepõlev materjal, mis talub eriti hästi kõrge temperatuuri mõju mitmeid tunde. bauroc poorbetoon kuulub tuletundlikkusklassi A1.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kuidas värskendada aastaid tagasi kujundatud luksuskorter?

Kerge interjööri värskenduskuur professionaalse sisearhitekti abiga toob koju uue hingamise ja annab võimaluse uueks alguseks. Muutusi ei tohiks karta.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Puumarketi terrassimaterjalide valik ja võimalused

Puumarketi valikus on erinevate profiilide ja pikkustega immutatud okaspuidust, naturaalsest lehisest, termotöödeldud ja hooldusvaba komposiitmaterjalist terrassilauad.

Merko rajab Sõpruse puiestee ja Tihase tänava nurgale äripindadega eluhoone

Kristiine linnaosas aadressile Sõpruse pst 26//28 rajatavas Tihase arendusprojektis valmib kahest viiekorruselisest hooneosast koosnev elu- ja ärihoone, mis saab koduks 46-le perele ja kolmele väikeärile.

Tahad uut kodu osta, aga ei tea, kust alustada või millele tähelepanu pöörata?

Kui sa pole päris kindel, millist kodu soetama asud ning kas see asub uuemas või vanemas majas, siis küsi pankadelt ka seda infot, kas neil on ehitise vanusest tulenevalt erinevad laenutingimused.

Ehituseksperdi nõuanne: Lamekatuse remont ja renoveerimine

Eestis ehitatakse ja renoveeritakse ca 1 miljon ruutmeetrit lamekatust aastas. Parematel aastatel on see number ilmselt märgatavalt suurem.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

Puidust moodulpõrand - hea valik rõdule, terrassile ja sauna

Termosaarest moodul terrassilauad on väga vastupidavad, lai mustrite ja mooduli suuruste valik, lihtne paigaldus, mõistlik hind. Puitlaudise hind on 105-115 eur/m2.

Lehisepuidust saab tugeva ja ilmastikukindla terrassi, fassaadi ja piirdeaia

Lehist peetakse üheks vastupidavaimaks puuliigiks, kuna ta on looduslikult ehk töötlemata kujul sama vastupidav kui sügavimmutatud materjal.

Milline jahutus- ja küttesüsteem tagab kontoripinnal olulise energiasäästu?

Maaküttelahendusena on kasutusel vertikaalsed suletud energiapuurkaevud vundamendi põhja all. Selliseid auke lubatakse puurida ka tiheasustusega aladele.

Geopoliitiline olukord loob eeldused ehitustööstuse ettevõtetele jätkusuutlikumaks muutumiseks

Jätkusuutlikkuse seisukohalt saab kõige täielikuma pildi sellest, kui palju CO2 emissioone hoonete ehitamise tulemusena tekib, viies läbi kõigi protsesside ja ressursside analüüsi.

Fassaad: Kiudtsement- vs puitvoodrilaud, kumb on odavam?

Kui mõni aasta oli kiudtsementvoodrilaud palju kallim kui puidu voodrilaud, siis tänavu seda enam teha ei saa. Hetkel on kiudtsementvoodrilaua m2 hind al. 31,95 €/m2 ja samaväärse puitvoodrilaua m2 hind keskmiselt 33 €/m2.

Uuring: kodu kehva planeeringu üle kurdab iga kolmas eestimaalane

YIT müügijuhi sõnul tahetakse kõige sagedamini muuta korteri elektri- ja valguslahendust, näiteks pistikupesade ja lülitite asukohta ja nende arvu.

Päikesepaneelide paigaldamine katusele

Käesolev artikkel keskendub lamekatusele. Lamekatusele saab päiksepaneele paigaldada sisuliselt kogu katuse pinnale.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube