Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

2016. aasta trendivärv on paindlik ja ajatu KULDNE OOKER

2016. aasta trendivärv on paindlik ja ajatu KULDNE OOKER
Värvikeskus esitles juhtiva rahvusvahelise värvitootja AkzoNobeli poolt kokku kutsutud disainerite ühenduse (disanerid kogu maailmast) ühtset otsust: 2016. aasta trendivärv on kuldne ooker. Ookerkollane ise on äärmiselt paindlik toon, mis koos pastelse roosaga muutub pehmemaks, aga koos jaheda sinisega omandab näiteks väga konkreetsed jooned. Kullatoonid jällegi esinevad viimase aja kõikides arengusuundades. Kuldne hakkab silma pimeduse ja valguse teema juures, selle leiame nii vanade meistrite maalidelt kui tänapäeva disainitrendidest, ehetelt, riietelt, kõikjalt. Kuldne ooker on piisavalt särav tähelepanu köitmiseks ja sobib hästi kokku ka teiste toonidega.

2016. aasta värvipalett on vaoshoitud ja peente nüanssidega, mille keskmes on pehmed, pooltoonide abil saavutatud varjundid. Üldilme jääb endiselt soojaks, kuid on tunduvalt delikaatsem. Erksad värvid on kaugenenud põhivärvidest millegi palju huvitavama suunas, mille tulemusel on sündinud sõbralik mõistatusliku alatooniga värvikooslus: korall, ookerkollane ja kesköösinine.





2016. aasta juhtiv peateema on „Vaade mõlemale poole“ (looking both ways), mis on ühtviisi inspireeritud minevikutraditsioonide hoidmisest ja teisalt püüdlusest tuleviku poole.
Seisame justkui ristteel, kus üheaegselt näeme nii mineviku olulisust kui tänapäeva uuenduslikke eeliseid. Vastandlike vaadete plusside ja miinuste võrdlemine pole olnud kunagi olulisem kui praegu. Kaasaegsed tehnoloogiad on tulnud, et jääda, kuid ikkagi otsime minevikust inspiratsiooni täiuslike tulevikulahenduste loomiseks. Elame ülerahvastatud linnades, kus öösiti ei olegi enam pime, ometi vajab inimene ka pimedust. Oleme oma elu seadnud rangete reeglite järgi, kuid ikkagi peame aeg-ajalt rutiinist välja saama. Kasutame igapäevaselt tehnoloogia hüvesid, aga päris raamatu kättevõtmine või lihtsalt pliiatsi-paberi kasutamine tundub vahest ikkagi nii mõnus ja tõeline.

Juhtmõttest lähtuvalt pakutakse välja 4 trendikat värvipaletti:


Kultuuripärand ja tulevik: Meie identiteedi tugisambad

Inimene peab tuleviku kujundamiseks tundma oma minevikku. Rahvusvaheliste tuntud kaubamärkide tootjad väärtustavad tõsiselt oma ajaloo uurimist ja tutvustamist, sest kultuuripärand annab neile eheduse ja usaldusväärsuse, mida pole võimalik võltsida, loob pikaealisuse mulje ja aitab kujundada tulevikku. Minevikust saab inspiratsiooni ja julgust järgmisteks sammudeks. Ajalugu väärtustades saavutame täiuslikuma arengu ning oleme tuleviku kujundamiseks paremini ette valmistunud. Värvipaletis näeme punaseid toone, mis ühelt poolt peegeldavad meie rikast minevikupärandit, teisalt kirgast tulevikku suunatud kaasaegset mõtteviisi. Hinnates minevikku, ennustame tulevikku!







Sõnad ja pildid: Jäädvustades elu


Elame visuaalse küllastuse ajastul, kus pea iga hetk on salvestatud ja postitatud sotsiaalmeediasse. Märkame sagedamini kvantiteeti kui kvaliteeti. Pilt ei ütle enam rohkem kui tuhat sõna, pilte on kõik kohad täis, sest kirjutamiseks pole enam aega. Samuti ei ole pilt enam tänu kaasaegse tehnoloogia võimalustele usaldusväärne. Sõnad on saanud uue jõu, eriti kui neid kasutatakse õiges taustsüsteemis. Hiinas on jälle moodi tulnud traditsiooniline suuline lugude vestmise kunst ja ka läänemaailmas on hakanud tekkima sellele pühendunud klubid ja ühingud. Sõnade tähtsuse suurenemist näitab ka kirjatähtede kasutamine sisekujunduses ja arhitektuuris, kus sõnad ja kujutis teineteist täiendavad. Värvipaletis kasutatakse tindi-sinist ja grafiidi-halli kontrastina toonidele, mis seostuvad nutitelefonide ja sotsiaalmeedia filtritega. Üks pilt võib tõesti öelda rohkem kui tuhat sõna, aga kas saame neid ka usaldada?









Pimedus ja valgus: Ööd ülistades

Üks 2016. aasta kõige olulisematest suundumustest on pimeduse tähtsustamine. Teadusuuringud on tõestanud, kui tähtis on inimesele taastumiseks ja jõuvarude kogumiseks segamatu uni, ilma et valgus seda katkestaks. Valgusreostus võib avaldada kahjulikku toimet ka taimede ja loomariigi asukate öisele elutegevusele. Samuti, nagu meie vajame pimedust, et näha tähti öises taevas, pääsesid 17. sajandi Hollandi meistrite valgusesära ja värvidemängu jäädvustamise võtted kõige paremini mõjule tumedate toonide kõrval. Paljud selle paleti värvidest segunevad omavahel sujuvalt, tuletades meelde hämariku ja koidu toone „kuldse tunni” ajal. Oleme pikalt olnud kinni valguse kinnisidees, lõpuks ometi tunnistame, et täisväärtusliku elu heaks vajame pimedust ka.







Raamid ja vabadus: Vabadus raamistikus

Üha ahvatlevam tundub raamidest välja pääsemine, et iseennast leida. Kontoritöötajad käivad enne tööletulekut hommikusel tantsupeol, digivaldkonna asutused loovad kudumisklubisid, et anda töötajatele võimalus midagi füüsilist ja käegakatsutavat teha. Tagasiminekust loodusesse ja Internetita elust oleks võimatu rääkida, kui ei oleks raame. Inimestel peavad olema piirid, isegi kui üritame nende vastu mässu tõsta. Vabadus on mõistetav ainult reeglite taustal. Raamidest ei saaks välja murda, kui neid olemas poleks. Loodusest tuntud vormide kasutamine tootekujunduses on hea näide, kuidas kujutlusvõimel lastakse lennata, allumata võrkude köidikutele või piirangutele. Värvipaleti toonid on erksad ja mänglevad, alludes siiski musta ja valge rangusele. Kaasaegne elustiil januneb kontrollitud kaose järele!











AkzoNobeli värvid leiad Värvikeskusest!


Allikas ja fotod: Värvikeskus, AkzoNobel's Aesthetic Center to form ColourFutures (koondab disainereid üle maailma)
Autor: Koduportaal INkodu (tekst: K.Viksne; toim: J.J)

Moevärvid, värvitrendid, sisekujundus, siseviimistlus.
Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube