Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Tikkurila 2019. aasta värv on roosakas-oranž Flamingo

Tikkurila 2019. aasta värv on roosakas-oranž Flamingo

Värvidel meie ümber on tohutu mõju. Inimesed tavaliselt ei teadvusta seda, aga ometi kanname kõik teatud perioodidel mingites toonides rõivaid, kaunistame oma kodu sama tooni aksessuaaridega ning soovimegi just selliste värvidega ennast ümbritseda. See ei ole kindlasti juhus.

Värvitrende loovad disainimaailma tippspetsialistid, arvestades nii ühiskonna üldiste suundade, hetkeolukorra kui eesmärkidega. Trendivärvid peegeldavad tegelikult seda, kuhu jõuda tahame ja suunavad meid vaikimisi. 

Põhjamaade juhtiv värvitootja Tikkurila kuulutas 2019. aasta trendivärviks tooni number K319 ehk Flamingo. See roosakas-oranž on julge ja üdini positiivne värvitoon, mis on sõna otseses mõttes inspireeritud samanimelise eksootilise linnu kaunist sulestikust. Tooni visuaalne olemus viib mõtted loodusele, kannab endas päikesepaistet ja suvist mängulusti. Meil, põhjamaalastel, on hädasti vaja enda ümber särtsu, kuna looduse poolt saame seda nii lühikest aega. Flamingo toon just seda pakubki, olles ühelt poolt õrn, naiselik ja helge, teisalt optimistlik, elav ja isikupärane. See armas toon inspireerib, paneb liikuma ja tegutsema.

Mida on ühist põhjamaalasel ja flamingol?

Flamingo
Flamingo


Tikkurila Aasta värvi esitlusel, mis toimus allinna Loomaaias, tutvustas tuntud zooloog Aleksei Turovski värvikalt päris flamingo olemust ning lõppkokkuvõttes saab siin põhjamaalastega üsna tabavaid paralleele tuua. Trenditooni Flamingo taga seisab eriliselt kaunis ja eksootiline lind. Julged ja vastupidavad flamingod elavad 50-100 000 isendiga parvedes ning saavad hakkama ka kõige kehvemates tingimustes rohuta aladel. Nad pesitsevad kohtades, kus on äärmiselt madal ja Surnumerele sarnaselt ülisoolane vesi. Ime, et nad seal ära ei sula.

Flamingod toituvad vee põhjas olevatest vetikatest, planktonitest ja vähikestest, mida lõunamaade vetes õnneks ohtralt leidub. Toit mõjutab oluliselt sulestiku värvust ja just vähkide söömine aitab luua flamingole omase roosaka pigmendi. Tallinna loomaaia flamingod nii roosad ei ole, kuna nemad peavad vähkide asemel porganditega leppima. Samuti ei ole loomaaias suurt parve, kõigest 13 isendit, aga neile endale tundub muidugi, et parv on poole suurem tänu peeglile, mida nende alal kasutatakse. Nii ei tunne linnud ennast ebamugavalt.

Nad on väga head ujujad, aga ei kasuta seda oskust. Flamingod on ääretult positiivsed ja rahulikud linnud, ei virise kunagi oma kehvade tingimuste üle ega ole teiste liikide suhtes agressiivsed. Samuti ei ole nendest suurtele loomadele vastuhakkajaid, ainus pääsetee on ikka põgenemine. Kõlab natuke põhjamaalaste moodi? Ilmastiku poolest võib väita, et elame üsna kehvades tingimustes, aga väga ei virise selle üle, oleme rahuliku loomuga, vastupidavad ja teiste liikidega ka otseselt ei kakle. Tundub täitsa loogiline, et flamingotoon võiks meilegi sobida?

Tikkurila 2019. aasta värvikollektsioon vaatab tulevikku ning julgustab toone sulandama ja vastandama. K319 Flamingo on üks 16-st Tikkurila aasta värvikollektsiooni toonist. Samuti leiame sealt julged, särtsakad ja mahedamad punased, soojad päikselised kollased, erksad heledad ja tumedamad rohelised ning rahulikud, sametised ja säravad sinised. Isegi ülemaailmne trendivärv Spiced Honey on siin sarnase toonina välja pakutud. 

Tikkurila trenditoonid on inspireeritud moemaailma kahest suurest trendist, sulandumisest ja vastandumisest, mis on nüüd jõudnud ka sisekujundusse. Igaüks leiab endale sobiva lähenemise ning ainult katsetamise teel leiame selle õige. Meeles tasuks pidada, et reeglite eiramine on moes. Mis sest, et enamusele meeldib valge, hall või must. Kui sulle meeldib kollane, siis just selle värviga ennast ümbritsegi. Ka isikupära on moes.

PS! Aasta värv valiti värvižürii poolt, kuhu kuulusid neli värvieksperti: Tikkurila OYJ turundusjuht värvitoonide alal Irina Hanhisalo, loovjuht ja kunstnik Niclas Engsäll, trendianalüütik ja ajakirjanik Susanna Björklund ja värvispetsialist Marika Raike.

A: Inkodu.ee, 2019
Fotod: Tikkurila

Logo - TIKKURILA AS värvitooted sise- ja välispindadele
Liimi 5, 10621 Tallinn, Harjumaa
+372 650 1100

Tikkurila AS turustab Vivacolor ja Tikkurila värve, lakke ja pahtleid ning Anza maalritarbeid.

Tikkurila 2021. aasta värv on helesinine lootuse toon CUMULUS

Trendivärvide kollektsiooni toonid peegeldavad looduse ilu ja energiat ning on inspireeritud taevast, merest, päikeseloojangust ning värvikast taimeriigist.

Kuidas aitavad trendivärvid meid toetada ja tasakaalustada?

Iga värv kannab endas erinevat jõudu, mille võtame vastu alateadlikult. Oleme erinevates eluetappides, nooremas eas vajame aktiivsemat energiat kui vanemas eas.

Tikkurila 2020. aasta värv  on helekollane toon Lemonade

Tikkurila H300 Lemonade on jätk kollaste toonide trendile nii rõivamoes kui sisekujunduses.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube