Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Imelised islamiaiad

Islami aiakujundus. Goldberg Lecturer to examine Islamic gardens as fully sensory @pinterest from news.vanderbilt.edu
Islami aiakujundus. Goldberg Lecturer to examine Islamic gardens as fully sensory @pinterest from news.vanderbilt.edu

Küllap on inimene labi aegade püüdnud paradiisi maa peale tuua, seda materialiseerida. Traditsiooniline islami aiakunst on üks teadlik püüe luua maa peal nurgakest, mis meenutab igaviku välju. Selline aed pidi olema inimese peatuspaik puhkuseks tema maises elus ning sellist uskumust voime tolgendada nii vaimse mõõtega ja sümboolselt kui ka puhtpraktiliselt, sõna-sõnalt. Nagu koraanis kirjutatakse paradiisist, on seal voolavad purskkaevud, puuviljad ja istumiskohad, kust usklikud saavad seda kõike vaadata.

Ühest küljest on aianduskunst osutunud ajale väga resistseks arhitektuuritüübiks, kuna veel tänapäeval on imelised islami aiad jäänud samaks, mis nad olid islami algusaegadel, teisest küljest osutuvad nad aga kaduvaks iluks, kuna vähe on säilunud autentseid ülestähendusi ammustest aegadest ja traditsioonilisest islami aianduskunstist, olgu nendeks materjalideks siis kirjandus, maalid, meditsiini-voi botaanikalased kirjutised.

Soojas kliimas, kus tihti liivatormid tuiskavad üle kõrbete ja lagendike, oli oaasil, kõrbe vastandil, eluliselt tähtis roll. Vesi on taolises kliimas olnud ja on eluandja ning aia omamine oli luksuseks ning on kahtlemata ka tänapäevani jäänud jõukuse näitajaks, korralikku niisutust aga, mis aia rajamiseks hädavajalik, loeti suureks oskuseks. Peale tavapärase pesemise kasutasid moslemid vett veel ka rituaalseks puhastuseks enne palvusi.

Aed oli ja on see, mis pakkus turvalist varju kõrvetava paikese eest. See oli reeglina asetatud hoonete vahele voi ümbritsetud müüridega. Seega, traditsiooniliste islami majade peitvast iseloomust tulenevalt oli tegemist tõelise salaaiaga: tänavalt täielikult eraldatud ning võimatu märgata. Hoone tagasihoidlik, enamasti tolmune fassaad ei reetnud selle taga toimuvat muu, kui lendlevate liblikate ja tanavale hoovavate magusate lillelõhnadega. Varjulises aias oli jahedam: paviljonides ja kõrgete puude-põõsaste ning ronitaimede all. Puude all puhkust otsija eraldati müüridega maailmast, et eralduda ning mõtiskleda. Et mäletada (dhikr). Kõik aias kannab endas vihjeid sellisele “mäletamisele”: puulehtede mänglevad varjud lillepõõsastel ja kõnniteedel ning veesillerduste peegeldused, mis olid pidevas liikumises; vee voolamine; keerukad geomeetrilise mustriga lillevaibad ning rütm, mida järgides olid põõsad istutatud. Nendega ühinevad või segunevad mitmekihilised mustrid kivi- ja keraamilistest plaatidest, kalligraafia ning keerukad arabeski-jm. taimemotiivid. Basseinidesse istutatud veetaimed moodustavad mustreid, mis tagaplaanil jätavad nähtavaks veesillerduse ning geomeetrilise veemustri, mis laotud basseini põhjale. Nagu sellest kõigest poleks olnud veel küllalt, ergutati aiasviibija meeli mitte ainult nägemise, vaid ka haistmise kaudu (eriti levinud Mughali aedades Indias): taimi istutati nende lõhnaomaduste põhjal valikut tehes. Nii moodustusid huvitavad lõhnamustrid, mis tekitasid mitmesuguseid assotsiatsioone aiasjalutaja meeltes. Lõhnavatest taimedest leidsid eelkõige kasutust eriti tugeva ja iseloomuliku aroomiga taimed nagu jasmiin, tsitrusepuud, roosid, basiilik, mastiksipuu jpt. lõhna -ja ravimtaimed.

Taimed valiti erineva kõrgusega vastavalt sellele, kui tähtis oli aeda võõraste möödajalutajate eest varjata ning uudishimulikust ja sagivast maailmast eraldada. Suuremates aedades paiknes kõrgete puude taga kõige eraldatum aiaosa, seevastu kirevad lillevaibad, mis olid jaotatud tükikesteks veekanalite voi jalutusteede abil, olid avatud ka laiemale publikule. Lillepeenarde parimaks vaatluseks olid aiateed ehitatud peenardest kõrgemale ja viimased laotusid ühtlaste värviliste lillevaipadena vaatleja silmade all ning kastevesi ei voolanud kõnniteedele, vaid jäi peenardesse.

Suuremad aiad jagunesid valdavalt kahte tüüpi: aedpaleed ning paleeaiad, esimesed vastavalt kujutasid endast aeda, mis ümbritsetud ja eraldatud müüriga, teised aga aeda, mis liidetud suuremale ehitisele või paleele, loomulikult ka aiaga ümbritsetud. Kindlasti kuulusid aia juurde paviljonid, avatud niisutuskanalid ja kõnniteed, vahel ka purskkaevud.

Aiad, mis kuulusid eramu juurde, paiknesid elumaja ühes või mitmes hoovis (suuremates elumajades oli kolm peamist hoovi: salamlik meestele ja külalistele, haramlik naistele ja lastele ning kadamlik teenijatele, kokkadele ja kaubaagentidele) ja olid hoolikalt varjatud hoonete poolt. Sellise neljakandilise aiatüübi, mille keskmes reeglina paiknes paviljon voi purskkaev, nimetuseks oli chahar bagh. Neli telge, mis jaotasid aia neljaks osaks, sümboliseerivad nelja ilmakaart-suunda, ühtlasi ka nelja elementi, mida koraanis kirjutatakse paradiisiaia jõgedes voolavat – veini, mett, piima ja vett. Purskkaev voi veesüliti  (mis oli tihti paigutatud lootoseõie-kujulise, elu sümboliseeriva basseini keskmesse) või paviljon on omakorda aga sümbol maailmamäele.

Alguse sai selline aiatüüp pre-islami-aegsest Iraanist, seega algselt ei olnud aiatüübil midagi ühist islamiga, vaid pigem oli ta traditsiooniline pärsia aed, mis tekkis 6.saj. Sassanids (ingl.k.) Impeeriumi (ajaliselt vastab seega hilis-Rooma perioodile) ajal (vanimaks aiaks loetakse aeda Pasargade palee umber). Levides koos uue usuga 9. ja 10. saj. teistesse maadesse, kohanes aiatüüp seal vastavalt teise maa taimede, kliima, ehitusmaterjalide ja maitsega. Kaheks eraldiseisvaks suuremaks regiooniks olid seejuures Mesopotaamia (keskus Damaskus, hiljem Bagdad) ning Kesk-Aasia (keskus Samarkand).

HISPAANIA islami aiad

Roheline, armastan sind, roheline.
Roheline tuul. Rohelised oksad.

Frederico Garcia Lorca

Hispaaniat pea 800 aastat valitsenud mooride aedades olid domineerivateks kollased, sinised ja oranzid lilled, aiateed olid kaetud punaste plaatide ja valge marmoriga, millesse olid sisse asetatud kollase ja sinise valgust peegeldava glasuuriga plaate. Basseinide servades kasutatud sinine keraamika lisas neile optiliselt juurde sügavust.  Kasutati palju erinevaid taimeliike ja lilled kasvasid segamini köögiviljadega – kõik paistis võrdselt ilus araabia aedniku silmadele. Ainuüksi Sevilla ümbruses oli villasid koos araabia aedadega  ule 50 000, kirjutavad ürikud. Kõige silmapaistvam oli aga Granada sultanile kuuluv aed. Üheks raskestiseletatavaks nähtuseks on jäänud tänapäevani, kuidas õnnestus mooridel luua sisehoovides 30F võrra madalam temperatuur kui see oli valjaspool, Hispaania suve kuumuses.

Ka tänapäeval leidub Hispaanias veelgi aiakunstnikke, kes viljelevad islami aianduskunsti. Üheks neist on Fernando Caruncho, kes enne aiandusega tegelemist õppis filosoofiat ning näeb viimase otsest seost aianduskunstiga. Ta väidab, et inglise aiatüüp ei vasta tema aiaideaalile nii, nagu seda teeb islami aed. Koos vee, sümmeetria, geomeetriliste kujundite ja taimede sümboolikaga mainib ta eriti tähtsal kohal olevaks valguse mängu taimedel, mis annab aiale elu ja lõpetatuse. “Oma aedades püüan ma kajastada mööduvat reaalsust,”  ütleb ta.

Fotol: Aljaferia sisehoov ehk Püha Isabeli hoov Hispaanias.
Fotol: Aljaferia sisehoov ehk Püha Isabeli hoov Hispaanias.

Fotol: Aljaferia sisehoov ehk Püha Isabeli hoov Hispaanias. Restaureeritud ja avatud hiljuti. (Garens Of Delight, The Great Islamic Gardens, 2000, lk 14-16)

MAROKO islami aiad

“…avarasse sammasõue, kus pilk tabas juurdeehitisi, võlve, lehtlaid ja pinke, käsikambreid ja aitu, mille uste ette olid lasted eesriided, ja keset õue oli suur bassein, mis oli vett täis …”
“Tuhat üks ööd”


Omades ideaalset kliimat paljudele taimedele, seejuures ka roosidele, paistavad Maroko aiad silma erilise liigirohkuse ja lopsakuse poolest.

Fotol: Aed tähekestega. Ehitatud Fezis 1860 Pasha Abd al Kari poolt, praegune omanik tema poeg Muhammed.
Fotol: Aed tähekestega. Ehitatud Fezis 1860 Pasha Abd al Kari poolt, praegune omanik tema poeg Muhammed.

Aed on loodud kokku 24 kunstniku poolt. Aia ülalpidamine tänapaeval on küllaltki kallis: zellij  mosaiigid vajavad pidevat hooldamist ning niisutus (iga rist ja täht on ümbritsetud kanaliga, et üleliigne vesi ära juhtida) nõuab kulutusi ( lk 116-117 Garens Of Delight, The Great Islamic Gardens, 2000)

Fotol: Majorelle aed Marokos
Fotol: Majorelle aed Marokos

MESOPOTAAMIA islami aiad


Kui maa peal on paradiis, siis on see Damaskus.
Reisija kirjeldus 12.sajandist.

Regioonile olid omased väikesed sisehoovid, milles tingimata leidus purskkaev ja teisele korrusele viiv välitrepp, tänapaeval on need aiad kahjuks ülerahvastatud ja alahooldatud.
Arhitektuuril oli aia raamistamisel tähtis roll. Ookri, terrakota ja musta mustrid olid tavaliselt asetatud valge või halli marmori sisse. Eriti kuulsad olid Damaskuse lõhnavad roosid, mis siin õitsesid aastaringi.

Fotol: Aed Damaskuses, ehitatud elumajana 18.saj. keskel Pasha Khalid al Azami poolt, kes oli linna tookordsete valitsejate perekonnast. Tänapäeval muuseum (Garens Of Delight, The Great Islamic Gardens, 2000, lk 64).
Fotol: Aed Damaskuses, ehitatud elumajana 18.saj. keskel Pasha Khalid al Azami poolt, kes oli linna tookordsete valitsejate perekonnast. Tänapäeval muuseum (Garens Of Delight, The Great Islamic Gardens, 2000, lk 64).

KESK-AASIA islami aiad

“… Samarkand asetseb lagendikul ja on umbritsetud hiiglasliku muldvalli ja väga sügava kraavi poolt. Linn ise on Sevillast suurem: Samarkandist väljas on palju maju, mis moodustavad suured eeslinnad…linn on ümbritsetud aedade ja viinamarjaistandustega. Nende aedade vahel on tänavad koos avarate väljakutega: kõik tihedalt rahvastatud ja siin on müügil kõiksugu kaupu. Ka on siin, linnast väljas kõige suursugusemaid ja toredaid maju…Läbi Samarkandi, tema tänavatest ja aedadest, läheb palju veejuhtmeid ja neis aedades on palju melonipeenraid ja puuvilla kasvatavaid maid ….siin elab kokku umbes 150 000 hinge ….türklasi, araablasi ja moore erinevaist sektidest koos kristlike kreeklaste ja armeenlastega.”
Ruy Gonzales de Clavijo, Hispaania saadik Samarkandis, 1404.a

Samarkandi, ühte neljast maailma vanimast linnast (koos Ateena, Rooma ja Babüloniga) on nimetatud ka “Eedeniks Idas” ja “hindamatuks islamimaailma pärliks”. Kuna ta paiknes siiditeede ristumiskohal, läände viisid teed Vahemere äärde ja itta teed Indiasse ning Hiinasse, siis raha öeldi voolavat nagu Zerafshani vett. Ilmselt oli nii üht kui teist palju: vett voolas ka majades sees ning läte paiknes kaugel mägedes. Samarkandi (mille Dzhingis-khaan havitas 1220.a. ja Timur hiljem taastas) kõrgajal 14.saj. leidus seal kokku 11 kuninglikku aeda. Aedade kogupindalaks märgitakse poolteist ruutmiili.

Fotol: SAMARKAND – Registani aed Samarkandis
Fotol: SAMARKAND – Registani aed Samarkandis


Samarkand oli kuulus valge Tabrizi marmori ja koikjal, eelkõige minarettidel  leiduvate siniste plaatide poolest. Lilledest mainitakse nartsisse, tulpe, hüatsinte, harakalatvu ja nelke, mis kõik olid loetud ravimtaimedeks oma lõhna poolest.

INDIA, PAKISTAN, AFGANISTAN

Paradiis, mis on lubatud jumalakartlikele on aed, mida läbivad ojad ja seal on alati toitu ja ja küllaldaselt varju. See on jumalakartlike palk.
Koraan

Indiasse levis islam alles 12.saj. ning islami usuga seotud arusaamad ilust ning dekoorist olid väga raskesti vastuvõetavad hindudele (võrdluseks: hindu individuaalne, sümbiootiline, kaootiline, islam aga matematiline, jätkuv, abstraktne).
Mughali dünastia (mis vallutas selle piirkonna) looja Babur rajas oma esimese aia 16.saj. alguses Kabulis, seejarel paljud teised Agras, Lahores ja Kasmiiris. Grandioossed aiad, mis seotud suurte paleedega, sisaldasid reeglina suuri paviljone ning reeglina ka matmispaiku, võimaldavad jälgida aiakujundust läbi sajandite, kuni tänapäevani. Praegusel ajal enamasti avatud laiemale publikule.

Fotol: Shalimari aed Pakistanis Lahores
Fotol: Shalimari aed Pakistanis Lahores

Fotol: 17 ha suurune Taj Mahal’i mausoleumi aed Indias kannab endas islamiarhitektuurile omast geomeetriat. Hoone asub ebatraditsiooniliselt aia serval, mitte keskmes.
Fotol: 17 ha suurune Taj Mahal’i mausoleumi aed Indias kannab endas islamiarhitektuurile omast geomeetriat. Hoone asub ebatraditsiooniliselt aia serval, mitte keskmes.

Väikesed ikoonid

1. Aafrika aaloe Aloe africana



2. Jasmiin Jasminum nitidum


3. Küpress Cypressus


4. Sidrunipuu Citrus lemon


5. Valge oleander Plumeria alba


6. Ohteline aaloe Aloe aristata


7. Vahemere lehvikpalm Chamaerops humilis


8. Bougainvillea


9. Tihe aspar Asparagus densiflorus


10. Lääne juudapuu Cercis occidentalis


11. Harilik mürt Myrtus communis


12.Banaanipuu Musa sapientum


13. Laburnum Caesalpinia mexicana


14. Harilik viigipuu Ficus carica


15. Palmeri kukehari Sedum palmeri


16. Kanaari datlipalm Phoenix canariensis


17. Tokkroos Alcea rosea


18. Kress Nasturtium


19.  Valge inglitrompet Datura x candida


20.  Ristirohi Senecio bicolor


21. Vesiroos Nymphaea


22. Kilbik Triops cancriformis


23. Granaatõun Punicia granatum


24. Harilik oleander Nerium oleander


25. Viirpelargoon Pelargonium hortorum


Autor: Reet Krause, 2014


 

Logo - Sisearhitekt Reet Krause
Tallinn, Harjumaa
+372 5399 7536

Sisearhitektuursed lahendused projektist teostuseni.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano tänavakivid

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

Tomatitaimede ettekasvatamise õpetus

Tomatite ettekasvatamine. Millal on õige aeg alustada? Milliseid tomatisorte eelistada? Mis on tõusmepõletik? Seemnest istutuseni on 60-70 päeva.

Kas teadsid, et mullal ja mullal on vahe sees?

Õige koostisega mulda kasutades pakud oma taimedele justkui kindlustus. Võti peitub mullasegu humiinhapete sisalduses.

 Inspiratsiooni peaaegu hooldusvaba aia rajamiseks

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Mere puudutus“ on hea näide peaaegu hooldusvabast aiast, kus argimured iga päev kasvõi hetkeks unustada ja lihtsalt looduse ilu nautida.

Inspiratsiooni koduaia rajamiseks: lopsakas ja pikalt õitsev lilleaas

Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Harmonicum“ on hea näide koduaeda sobivast lilleaia tüüpi aiast. Näidisaed pälvis isegi 3 rahvusvahelist tunnustust.

Eksperiment: mida lapsed mänguväljakutel päriselt kasutavad

Selgus, et köitvaimad mänguväljakud on need, mis pakuvad võimalusi ühisteks tegevusteks ja mängudeks sõprade või vanematega ning kus on mõeldud ka täiskasvanute peale.

Linnaaia kujunduses on aktuaalsed kõrgpeenrad, söödavad taimed ja seened

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 võiduaed „Söödav Summ“ on hea näide linnaaiast, mis sobiks hästi väikeste lastega peredele.

2024 on rohelise Yang Puudraakoni aasta

Draakon valitseb aastat kindla ja isaliku käega, ilma järeleandmisi tegemata. Draakoniaasta kiirenevad energiad ei jäta aega rahulikuks õppimiseks.

2023. aasta arhitektuuripreemiate laureaadid

Reedel, 8. detsembril jagati Lillepaviljonis pidulikul auhinnatseremoonial aasta arhitektuuripreemiaid ja tunnustati parimaid arhitektuuritegusid ja -tegijaid.

Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?

Heki puhul on oluline nii kõrgus kui laius. Kõrguse poolest on kõige lihtsam hooldada kuni 1,4 m kõrgust hekki.

Laps alustab kooliteed: kuhu paigutada õppimisnurk?

Koolilapse toa sisustamisel on oluline mööbli paigutus, see mõjutab kui privaatselt ja turvaliselt laps end õppimisnurgas tunneb. Oluline on ka piisavalt hea valgus.

Vahemere hõngu koduterrassile: bambusmööbel, valged narmastega tekstiilid, helesinine keraamika jpm

Täpselt nagu õige muusika ja aroomidega on võimalik oma saunas spa-kogemus saada, võib vahemere hõngulise puhkusemeeleolu luua oma koju või terrassile.

Galerii: 2023. aasta Soome elamumess Loviisas

Sel aastal toimub elamumess Helsingi lähedal Loviisas 07.07 - 06.08.2023. Uude mereäärsesse linna elamurajooni rajatakse kaasaegsed väikeelamud, ridaelamud, korterelamu ja ujuvelamute kvartal.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Muruhooldus uuel tasemel - Stiga autonoomne kaablivaba robotniiduk

2023. kevadel tuli müüki täiesti uus Stiga autonoomne robotniiduk, millele ei ole vaja enam piirdekaablit paigaldada.

Kas ja miks panna oma aeda aprikoosipuu või virsikupuu?

Kellele meeldivad ploomid ja murelid rohkem kui õunad, selle jaoks on kindlasti ka aprikoosi- ja virsikupuud väga sobiv valik.

Miks on markiis must-have toode sinu majas või suvekodus?

See lihtsalt hooldatav varikatus (markiis) kaitseb sind heitliku ilma eest ja nii ei pea kauaoodatud koosviibimine õdusal terrassil edasi lükkuma.

Multši kasutamine tarbeaias

Multši kasutamine tarbeaias parandab mulla viljakust, kastmise vajadust ja ka köögiviljade ning taimede maitset. Kõige ideaalsem on lehtpuuhake.

Milliseid vigu aitab vältida 3D mudeldamine aiakujunduses?

Näited vigadest, mida aiaplaani 3D mudeldamine aitab vältida!

Biolani minikasvuhoone lihtsustab istikute ettekasvatamist

Kurgi, kõrvitsa ja suhkrumaisi seemikute kasvuperiood on vaid 3–4 nädalat, seega tuleks avamaale istutatavate istikute ettekasvatamist alustada alles mai alguses.

Põhjamaade jaoks loodud õuevalgustid – Norlys

Õuevalgustite paigaldamine nõuab põhjalikku eeltööd ja detailset planeerimist aga selle kõige juures on peategelaseks siiski valgustid.

Light24 spetsialist annab nõu, kuidas planeerida välisvalgustust

Enne välisvalgustite paigaldamist visanda nende paiknemise plaan. Otsusta, milline hakkab olema valgustite toitesüsteem ja kus paiknema.

Uus-Veerenni park kutsub liikuma ja lugema

Merko rajas Uus-Veerenni kvartalisse üle 8500 ruutmeetri suuruse avaliku pargiala koos mänguatraktsioonide, linnaruumi elavdavate skulptuuride, puhkeala ja lugemisnurgaga.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

5 põhjust, miks sügisel püsikuid ja kõrrelisi mitte maha lõigata

Osasid püsikuid ja kõrrelisi ei tohi sügisel maha lõigata, sest see mõjutab nende talvekindlust. Need on krüsanteemid, monardad, heleeniumid, hiina siidpöörised.

Juhtmevaba lambikesega rõdule, aeda ja piknikule

Juhtmevabad valgustid on just need, mida vajad, kui soovid õuesolemist õhtuti veelgi kauem nautida

Sisearhitekt Ingrid Kuuli Naantali elamumessist: “Unikaalsed sise- ja välisruumid sulavad loodusega üheks”

2022. aastal on Soome elamumessi majades erilist rõhku pandud avatud köök-elutoa alale. Need on avarad, kõrgete lagede ja suurema pinnaga. Köögis on olemas ruum nii söögilauale kui köögisaarele.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Arhitekt-disainer Maritsa Lukk Soome elamumessist: „Selle tunneb kohe ära, kui kodu loomisse on kaasatud eksperdid.“

Naantali elamumessil jäi silma mõistlik ruumikasutus. Majad olid ruutmeetritelt pigem väiksemad, aga nii põhjalikult läbimõeldud, et kõik vajalik mahtus ära.

Külmumiskindlad aiakraanid FM Mattsson, MORA ja FROSTLINE

Meil on pakkuda külmumiskindel aiakraan soojale ja külmale veele. Saate autot pesta, basseini täita või kausutada aiadušši soovitud temperatuuriga.

Müürikivid aiakujunduses – praktilised ja efektsed

Müürikivide abil luuakse aias sujuvaid üleminekuid ühelt objektilt teisele, struktureerides nii õueruumi. Kaldega pinnase planeerimisel on müürikivid asendamatud.

Ära kuluta oma vähest vaba aega taimede ise kastmiseks

Terrazzo Drip on Claberi ise kastmise ehk tilkkastmissüsteemi stardikomplekt sobib ideaalselt kuni 50 taime kastmiseks nii kasvuhoones, terrassil kui ka avamaal.

Hakkepuidu kasutamine aiakujunduses multšina

Hakkepuit aiakujunduses. Istutusaladele sobib vaid lehtpuuhake, aga kõnniteede, puhkealade puhul on parim okaspuuhake.

Kuidas muuta rõdu või terrass lopsakalt õitsevaks roheliseks oaasiks?

Aiakujundaja Maria Palusalu jagab soovitusi, kuidas rõdu või terrass kauniks aiaks kujundada. LAE ALLA rõdule sobivate taimede nimekiri - 100 taime!

Konteinerhaljastus, unikaalsed kõnniteed ja müürid aiakujunduses

Müürikivid, kõnnitee plaadid, äärekivid, peenrapiirded, lillekonteinerid, aiapostide mütsid, dekoratiivsete aiaskulptuurid, päikesevarju toestuskivid.

Innovaatiline taimekatus ei vaja erilist konstruktsiooni ja sobib igale majale

Green taimekatus ehk murukatus koosneb moodul kastiplaatidest, mida on võimalik paigaldada kuni 45-kraadise kaldega ja iga konstruktsiooniga katusele. Paigaldus on lihtne.

Kuidas ja millest ehitada terrassi varikatus?

Terrassi varikatuse ehitamine - nõuanded.

Divero Ehituse valikus erilahendustega puidust saunamajad, klaaspaviljonid, grillmajad

Divero Ehitus tegeleb puidust väikemajade tootmisega. Valikus on saunamajad, suvemajad, aiamajad (aiapaviljonid, lehtlad, grillmajad, kuurid, garaažid).

Välikäimla - praktiline igas maakodus!

Divero Ehitus pakub kolme tüüpi puidust käimlaid. Freesprussist välikäimla A sees on puidust istumiskast. Mõeldud kasutamiseks Separett kuivkäimlaga.

Tahad rohelisemat eluviisi, aga ei tea, kust alustada? Eksperdid annavad nõu

Üks kõige tähtsamaid asju, mida süsiniku jalajälje vähendamiseks teha, on säästa elektrienergiat. Samuti tuleks ostuharjumusi muutma ja võimalusel olemasolevaid esemeid taaskasutada. Rohepööre!

Valgustuse kavandamine maastikuarhitektuuris

Et valgus täidaks oma eesmärki ja ei tekitaks valgusreostust, tuleb aia valgustamine põhjalikult läbi mõelda ning teha plaan. Valgustemperatuur Kelvin on oluline...

Eramaja renoveerimine: miks on sise- ja välisruum mõistlik tervikuna lahendada?

Renoveerimisprojekt toob enamasti kaasa sisearhitektuurse planeeringu ja tehnovõrkude ümberkorraldamise. Samuti maastikuarhitektuurse projekti muutmise.

Soome elamumess muljed: Lohja 2021

Lohja elamumessil on ühtse joonena kõigi eramute fassaadidel kasutatud puitu. Köökide puhul hakkas silma köögitsooni viimine teisele korrusele.

Nutikas kasvuhoone toimetab ise ja kasvatab saagikust

Kasvuhoone toimetab ise oma energiat kasutades, kui temperatuur läheb üle 16 kraadi, tõuseb luuk üles ja vastupidi.

Modernse koduaia püsilillepeenar: õpetus, näidisplaan, taimede nimekiri ja kogused

Modernse aia kujundamine. Püsilillepeenra rajamise õpetus koos istutusplaani ja taimede nimekirja ning kogustega.

Kodu energiate muutmise õpetus - kuhu läheb pilk, sinna ka energia!

Kodu energiate muutmine! Enamasti tegeleme kodu alumise osa sisustamisega ning see tähendab, et ruumi sisenedes tõmbavad need meie pilgu alla, samuti energia.

Puukooremultš või hakkepuit: kumb valida ja mil viisil kasutada?

Iluaeda sobivad kõik 100% puukooremultšid. Ka lehtpuuhake on hea lahenduseks suurte puude ümbruses. Okaspuuhake peenrasse ei sobi.

Kuidas luua aia hekimüürist kaunis kooslus?

Aia kujundamine! Okas- või elupuuheki istutamine ja selle ette taimepeenra rajamine. Heki õige kõrguse ja taimede valimine.

Kõnniteekivide ladumise mustrid - õpetused, nõuanded, galerii

Tänavakivide ladumismustrid. 34 sillutiste näidist ja ideede galerii. Erinevaid sillutuskivide tüüpe kombineerides saab luua kordumatuid mustreid.

Kasutusloa dokumentatsiooni tegemine võiks alata ehituse algjärgus

Kasutusloa taotlemiseks on vaja esitada mitmeid dokumente, millest osad on väga spetsiifiliselt seotud geodeesia ehk maa mõõdistamise valdkonnaga.

Magusad maasikad oma rõdult – kasvatamist väärt!

Maasikate kasvatamine rõdukastis. Millised maasikataimed valida? Kuidas neid kasta ja hooldada? Populaarseim sort on Sonsation..... Sonata, Polka, Malwinat, Faithi, Asia, Flair, Allegro.

Kompostiv välikäimla – hädavajalik mugavuslahendus kanalisatsioonita kodus

Kompostiv välikäimla on hea lahendus kuni kuue elanikuga maakodus. Kuivkäimla kompostmulda saab iluaias taimeväetisena kasutada.

Looduskivide valimine: Eestis ei tunta hästi kivide tüüpe

Looduskivide EKSPERT ANNAB NÕU! Peruu travertiin on üks viimase aja parimaid kivileide, mida ta kindlasti tasub fassaadi ja sillutise puhul kaaluda.

Kuidas saavutada naabrist ilusam muru?

Muru hooldamine: Väeta muru 4 korda aastas, niida õigel ajal, kasta korralikult, jäta niide koristamata, eelista kvaliteetseid muruseemneid...

Kuidas ise kasvatada vastupidav ja õiterohke suvelilleampel?

Kes on juba amplis suvelilli kasvatanud, teab, et suvises vihmas ja tuules võib ampel ühe päevaga nii ära kuivada, et ei võtagi enam vett sisse ja vesi voolab amplist lihtsalt läbi.

Biolani Kasvukott - pane tomatid, kurgid ja melonid rõdule kasvama

Biolani Kasvukott on looduslik aluspinnamuld tomati, kurgi, paprika, herneste, salati, peedi, meloni ja suvelillede kasvatamiseks.

Kuidas aitavad trendivärvid meid toetada ja tasakaalustada?

Iga värv kannab endas erinevat jõudu, mille võtame vastu alateadlikult. Oleme erinevates eluetappides, nooremas eas vajame aktiivsemat energiat kui vanemas eas.

Põnevad diagonaalid modernses aiakujunduses

Aiaplaani näidis! Aiakujundaja Terje Prisk annab nõu modernses stiilis aia kujundamiseks. Eelista ruudu, ringi või diagonaali lahendusi ja kindla kujuga taimi.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube