Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Muljeid Soome elamumessilt Kouvolas 2019

Kaasatud ekspert: Ingrid Kuuli
Muljeid Soome elamumessilt Kouvolas 2019

Ainulaadsed Soome elamumessid on tuntud üle maailma. Messi tarbeks ehitatakse igal aastal valmis uus linnaosa.

Selleaastane mess toimus Helsingist 135 km kaugusel asuva Kouvola linna endiste sõjaväe insenertehniliste üksuste õppekeskuse ajaloolisel territooriumil, millest kujundati täiesti uus elamurajoon, kus rõõmsas harmoonias asuvad kõrvuti uued ridaelamud, paarismajad, ühepereelamud, uus eakate elupiirkond ja üle 100 aasta vanused hooned.

Uus elamurajoon asub kaunis kõrghaljastusega mereäärses paigas. Lisaks mitmekülgsetele uudisehitiste eksponeerimisele soovitakse rõhutada vanade ja väärikate hoonete renoveerimise võimalusi, seega on vanad kasarmud kujundatud uuteks põnevate lahendustega elamiskohtadeks.

Piirkond on jagatud viide erinevasse ossa, mida ühendab multifunktsionaalne peaväljak. Endise garnisoni lähedus annab sellele erilisele ansamblile veelgi omapärasema kõla. Kõik vajalik on käe-jala juures ning kool, lasteaed ja spordirajatised vaid jalutuskäigu kaugusel.

Samuti on välja ehitatud vajalikud juurdepääsuteed ja sillad ning teostatud haljastus. Kõik eluruumid on valminud tulevaste elanike soove ja vajadusi silmas pidades arvestusega, et peale messi on võimalik kohe sisse kolida.

Üldiselt hakkasid messil silma sarnaselt eelmise aastaga veidi säästlikumad, aga professionaalsed lahendused. Teede ja platside väljaehitamisel on kasutatud valdavalt asfaltkatet ja mingil määral ka tänavakive. Messi tarbeks renoveeriti täielikult uut elamurajooni ühendav sild ning lisaks biosoojustootmisjaamale esitletakse ka uuenduslikku targalt juhitud päikesepaneelide süsteemi, mis toidab 4 elektriautode laadimispunkti.

Selleaastast elamumessi iseloomustavad märksõnad renoveerimine, ökonoomsus, keskkonnasõbralikkus, innovaatilisus ja inimese erinevateks eluetappideks vajalik terviklahendus.

Sisearhitekt Ingrid Kuuli tahaks messil nähtu põhjal rõhutada kõigepealt säästlikkust ja tarbijateadlikkust. Eluruumides hakkas silma hea planeerimisoskus, mis on eriti oluline just väga väikeste ruumide puhul. Mõni tuba oli lausa imetilluke, kuhu ometigi kõik eluks vajalik ära mahtus.

Sisekujunduses oli endiselt valdav skandinaaviapärane ja modernne stiil, kuid ka eklektikat oli kohati näha. Seinte siseviimistluses on soomlased viimastel aastatel jõudnud nüüd meil 90-nendatel palju kasutatud puitprofiillaudadeni. Palju rõhutati suuri rohelisi taimi, mis tuppa elu ja soojust lisavad. Neid eksponeeriti lisaks harjumuspärastele ruumidele ka vannitubades ja duširuumides.

Messil rõhutati palju suuri rohelisi taimi
Messil rõhutati palju suuri rohelisi taimi

Pesuruumide viimistlemisel eelistavad soomlased marmori- ja puiduimitatsioone. See on väga aktuaalne ka Eestis.



Mainimist väärivad kindlasti ka messil nähtud läbimõeldud maastikulahendused, suured terrassid, katusealused ja grillimisnurgad. Kui Eestis oleme harjunud, et grillinurk tehakse majast veidi eemale, siis soomlastel on terrass pigem mugavalt majaga ühenduses.

Õueruum on tavaliselt sama suur kui siseruum. See võib seletada ka pisikesi eluruume, sest sise- ja väliruum peavad moodustama ühtse terviku. Isegi jakuusid ja terrassivannid on ehitatud terrasside sisse.

Õueruum on tavaliselt sama suur kui siseruum
Õueruum on tavaliselt sama suur kui siseruum

Köögimööbel oli valdavalt heleda puitfassaadiga, valge või beež, kuid näidati ka eksklusiivset mattmusta. NB! Lõpuks ometi on välja mõeldud täiesti näpujäljevaba mattmust köögiukse pind!

Näpujäljevaba mattmust köögiukse pind
Näpujäljevaba mattmust köögiukse pind


Väga huvitavalt mõjus musta profiillauaga valge lagi, mille all diagonaalis LED ribad.

Diagonaalis LED ribad puidul
Diagonaalis LED ribad puidul

Ilusa mulje jättis ka valgete puittaladega lagi, mille peal olid LED ribad pandud.

 Valgetel laetaladel on LED ribad
Valgetel laetaladel on LED ribad


Mitmetes näidiskodudes eksponeeriti loodusliku või lihvitud servaga täispuidust söögilaudu.

Põneva servaga täispuidust söögilaud
Põneva servaga täispuidust söögilaud


Kõige enam jäid messilt kõlama energiasäästlikkus ja ratsionaalne ruumikasutus. Väga uhkeid maju ei olnud üldse, mis võib muidugi ka piirkonnast tingitud olla.

Smartex Disaini arhitekt-disainer Maritsa Lukk mainib messil nähtud värvilisi ja julgeid fototapeete, mida oli märgata paljudes näidiskodudes. Vannitoaplaadid olid pigem efektsed, ruumilised ja 3D efektiga kui tavalised.

Kardinadisain jäi tagasihoidlikuks ja lihtsaks. Kuna väliruum on vähemalt sama oluline kui siseruum, ei tohigi kardinad sellelt tähelepanu ära võtta. Palju oli kasutatud lina ja jämedast nöörist võrku.

Kui varem olid laealused LED ribad pigem varjatud, siis nüüd ilutsesid need julgelt otse üle lae (nagu eespool piltidel näha). LED-idega luuakse ruumis meeleolu, aga valgustamiseks on siiski kohtvalgustid.

Soomes on tõeliselt au sees aiaruum. Kui meil on muru, muru ja veelkord muru, mille niitmisest suve lõpuks tõesti villand saab, siis seal püütakse haljastuses pigem säilitada loodust.

Olemasolevad mustikametsaalused ja muu looduslik piiritletakse hoopis eritüübiliste kiviteedega. Muru on aias vaid pisikese lapi jagu, millega pole vaja suvi otsa tegeleda. Looduse säilitamine ei maksa kokkuvõttes üldse palju, aga millised vaated võib sellega saavutada.

Minimajad

Kogu maailmas moes olevad minimajad on valmistatud puust 3D-paneelidest, pindalaga 12, 22 ja 65 m². Neid on võimalik liigutada. Majas on sanitaarsõlm, tuba, mugavustehnika, suuremates ka köök ja saun. Voodist võib vaadata läbi klaasist seina otse loodusesse. Minimajad on kohandatud elamiseks kuni kahele inimesele.

Minimajad - foto Evari katusetööd
Minimajad - foto Evari katusetööd


A: Inkodu.ee (K. Viksne; J. R)

 

 

 

Logo - Sisekujundaja Ingrid Kuuli - Design 4 You OÜ
Tammneeme tee 18 a, Tammneeme küla, 74017 Viimsi vald, Harjumaa
+372 5565 4013

Design 4 You OÜ on sisekujunduse projektidega tegelev firma Tallinnas. Töid teostab diplomeeritud sisearhitekt-sisekujundaja Ingrid Kuuli.

Galerii: 2023. aasta Soome elamumess Loviisas

Sel aastal toimub elamumess Helsingi lähedal Loviisas 07.07 - 06.08.2023. Uude mereäärsesse linna elamurajooni rajatakse kaasaegsed väikeelamud, ridaelamud, korterelamu ja ujuvelamute kvartal.

Soome elamumess muljed: Lohja 2021

Lohja elamumessil on ühtse joonena kõigi eramute fassaadidel kasutatud puitu. Köökide puhul hakkas silma köögitsooni viimine teisele korrusele.

Kodu energiate muutmise õpetus - kuhu läheb pilk, sinna ka energia!

Kodu energiate muutmine! Enamasti tegeleme kodu alumise osa sisustamisega ning see tähendab, et ruumi sisenedes tõmbavad need meie pilgu alla, samuti energia.

Kuidas sisustustrendides teadlikult orienteeruda?

Vajame enda ümber keskkonda, mis toetaks meie unikaalsust. See ongi täna sisekujunduse suurim trend.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube