Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Ilus koduaed on maja pikendus - kasutage selle võimalusi

Ilus koduaed on maja pikendus - kasutage selle võimalusi

Oma maja on alati olnud inimeste jaoks suure unistuse täitumine ja omaette saavutus, mille poole enamus meist püüdleb. Paraku on meil aga meelest läinud, milleks tegelikult seda oma maja tahame. Tõeline väärtus seisneb ju ikkagi aias, mida ükskõik kui suure korteri juures ikkagi ei ole.

Täna on aga reaalne olukord selline, et sageli ostetakse suur kallis krunt, mille keskele ehitatakse suur maja ja kogu aed on lihtsalt üheks suureks murumaaks. Sellisel juhul oleks ju palju lihtsam osta suur avar terrassiga korter, jääks see tüütu muruniitmine ära?

Ära jäta aiaala lisaväärtust kasutamata!

Kui juba krunt osta, võiks väga täpselt läbi mõelda ka aiaplaani, sest see on ju elukeskkonna laiendus. Aed võimaldab teha just täpselt neid asju, mida me tavaliselt soojamaa puhkuselt ootame.

Aiakujundaja Roman Aida sõnul jäetakse aia lisaväärtus paljudel juhtudel täiesti kasutamata. Heal juhul on seal lisaks murumaale ka mõned õunapuud ja maitsetaimede peenrad, aga see on ka kõik. Melu ja elu, mida oma aed võimaldaks, otsitakse hoopis kusagilt mujalt.

Võibolla peituvad põhjused ka selles, et meil ei ole enam vanemaid ja sugulasi maakodudes, kelle eeskujul päriselt oma aia kasutamise praktilisust mõista. Ilus koduaed on iga kodumaja pikendus - kasutage selle võimalusi.

Aed eeldab planeerimist

Aed muutub eluruumi pikenduseks alles siis, kui loome sinna võimalused, see kõik nõuab samasugust planeerimist nagu majagi. Väga täpselt peaks läbi mõtlema, kuhu tuleb murumaa, lille ja maitsetaimede peenrad, teerajad, terrassid, valgustus, kastmisliinid, grilliala, mänguala lastele, koera jooksmisrajad, panipaigad ja ka saunaala (miks mitte soojustusega, et ka talvel seda kasutada). Aed võiks võrdväärselt majaga olema kõigi mugavustega ja aastaringselt kasutatav.

Kas pole mitte uskumatu nauding tulla soojal kevadhommikul sokkides õue tärkavaid kevadlilli vaatama või õhtul peale tööd liha gaasigrillile visata ja linnulaulu kuulata? See on ju sama hea kui puhkus, aga peaaegu tasuta. On teada-tuntud tõde, et mõnusasse kohta tahavad ka sõbrad külla tulla ja ongi reedeõhtune sotsiaalse suhtluse ja lõõgastumise vajadus täidetud.

Melu ja elu aias
Melu ja elu aias

Ka lastel on palju turvalisem mängida oma koduaias kui kuskil tänaval või avalikul mänguväljakul, nii on neil ka lihtsam silma peal hoida ning vahepeal oma asjadega tegeleda.
Mänguväljak koduaias
Mänguväljak koduaias

Kiviteedel on mugav aias liikuda.
Trepp
Trepp

Kiviteed aias
Kiviteed aias

Majaesine kivideede ala
Majaesine kivideede ala

Astmeline terrass
Astmeline terrass

Majaga ühendatud terrass
Majaga ühendatud terrass

Maja ehitatakse ikka sinna, kus on selleks kõige parem koht

Kõigi mugavustega aia loomiseks tuleb alguses natuke lihtsalt vaeva näha. Väga suur viga, mis inimesed tavaliselt teadmatusest teevad, on maja ehitamine krundil kohta, kus on selleks ruumi.

Tavaliselt juhtub see vanadele kruntidele ehitamise käigus, kus on juba olemas mõned vanad õunapuud, mis tegelikult tuleks külma südamega lihtsalt likvideerida, sest aastakümneid lõikamata puid pole nagunii enam mõtet säilitada.

Sama kehtib ka teiste puude kohta, lõpuks on sul aias lihtsalt vanad rootsud ja loodetud silmailu puudub. Maja ehitatakse ikka sinna, kus on selleks kõige parem koht ja puud-põõsad istutatakse hiljem maja järgi. Loodus, mis aias säilitatakse, peab kõige muuga kokku sobima ja põhjendatud olema.

Eritasapinnaline aed

Harva juhtub, et krundil on kohe alguses maapind ilusti ühtlane. Mõnikord aitab lihtsalt tasandamisest või täitmisest, aga vahel tuleb ka kavalus appi võtta ja pinnase erikõrgusi kas taimede või aiarajatistega tõsta-peita.

Eritasapinnalised alad aias
Eritasapinnalised alad aias
Künka peitmiseks on ehitatud mugav ja ümbrusega hästi haakuv trepp.
Künka peitmiseks on ehitatud mugav ja ümbrusega hästi haakuv trepp.
Künka peitmiseks on ehitatud mugav ja ümbrusega hästi haakuv trepp.
Alljärgnvaltel piltdel on näha kuidas on võimalik järgneval pildil oleva maja kõrge trepiesine erineval moel planeeritud rajatisega visuaalselt madalamaks ja oluliselt efektsemaks muuta.
Trepiala ümberkujundamine
Trepiala ümberkujundamine


Kõrge trepi ette on loodud haljastus, pehmendab üldmuljet
Kõrge trepi ette on loodud haljastus, pehmendab üldmuljet


Trepiala ümberkujundamine
Trepiala ümberkujundamine
Aia erinevate kohtade oskuslik väljavalgustamine annab palju juurde, kõige lihtsam on muidugi valgustitega ääristada teerajad, aga veelgi kaunima tulemuse saab, kui näiteks ka puudele valgusteid lisada, mis pimedal ajal kogu aia mõnusalt müstiliseks muudavad.

Aia abihooned on vajalikud

Abihoonete vajadus aias on rohkemgi kui põhjendatud. Esiteks on kuskile vaja paigutada aiatarbed ja tööriistad ning teiseks peaks eramaja aias ikkagi olema koht, kus mõnusalt suveõhtuid veeta, tšillida ja grillida.

Kõige parem lahendus selleks on siiski omaette hoone koos lahtise katusealusega, et sõltuvalt ilmast olla kas sees või väljas. See on mugavaim lahendus üldse, sest esiteks ei häiri väike grillipidu nii teisi pereliikmeid, kes üritusest osa ei võta ja teiseks ei lõpe pidu alati tüütu suurkoristusega, sest kes ikka tahaks hommikul segamini majas ärgata.

Puhkenurk aias
Puhkenurk aias

Kui maja peab tänapäeval olema kõigi mugavustega, siis peaks seda olema ka aed maja ümber. Ärme tee siis järeleandmisi ja kasutame oma isikliku loodusruumi võimalusi 100-protsendiliselt!

Fotod: Roman Ait, 2016
A: Inkodu.ee

Tomatitaimede ettekasvatamise õpetus

Tomatite ettekasvatamine. Millal on õige aeg alustada? Milliseid tomatisorte eelistada? Mis on tõusmepõletik? Seemnest istutuseni on 60-70 päeva.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano sillutuskivi

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

Kas teadsid, et mullal ja mullal on vahe sees?

Õige koostisega mulda kasutades pakud oma taimedele justkui kindlustus. Võti peitub mullasegu humiinhapete sisalduses.

 Inspiratsiooni peaaegu hooldusvaba aia rajamiseks

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Mere puudutus“ on hea näide peaaegu hooldusvabast aiast, kus argimured iga päev kasvõi hetkeks unustada ja lihtsalt looduse ilu nautida.

Inspiratsiooni koduaia rajamiseks: lopsakas ja pikalt õitsev lilleaas

Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Harmonicum“ on hea näide koduaeda sobivast lilleaia tüüpi aiast. Näidisaed pälvis isegi 3 rahvusvahelist tunnustust.

Eksperiment: mida lapsed mänguväljakutel päriselt kasutavad

Selgus, et köitvaimad mänguväljakud on need, mis pakuvad võimalusi ühisteks tegevusteks ja mängudeks sõprade või vanematega ning kus on mõeldud ka täiskasvanute peale.

Linnaaia kujunduses on aktuaalsed kõrgpeenrad, söödavad taimed ja seened

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 võiduaed „Söödav Summ“ on hea näide linnaaiast, mis sobiks hästi väikeste lastega peredele.

2023. aasta arhitektuuripreemiate laureaadid

Reedel, 8. detsembril jagati Lillepaviljonis pidulikul auhinnatseremoonial aasta arhitektuuripreemiaid ja tunnustati parimaid arhitektuuritegusid ja -tegijaid.

E-sisustus ehitab eksootilisest puidust terrasse, mis kestavad aastakümneid

Eksootilisest puidust kvaliteetterrass - IPE. Vaata galeriid valminud terrassidest.

Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?

Heki puhul on oluline nii kõrgus kui laius. Kõrguse poolest on kõige lihtsam hooldada kuni 1,4 m kõrgust hekki.

Vahemere hõngu koduterrassile: bambusmööbel, valged narmastega tekstiilid, helesinine keraamika jpm

Täpselt nagu õige muusika ja aroomidega on võimalik oma saunas spa-kogemus saada, võib vahemere hõngulise puhkusemeeleolu luua oma koju või terrassile.

Galerii: 2023. aasta Soome elamumess Loviisas

Sel aastal toimub elamumess Helsingi lähedal Loviisas 07.07 - 06.08.2023. Uude mereäärsesse linna elamurajooni rajatakse kaasaegsed väikeelamud, ridaelamud, korterelamu ja ujuvelamute kvartal.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Puumarketi terrassimaterjalide valik ja võimalused

Puumarketi valikus on erinevate profiilide ja pikkustega immutatud okaspuidust, naturaalsest lehisest, termotöödeldud ja hooldusvaba komposiitmaterjalist terrassilauad.

Muruhooldus uuel tasemel - Stiga autonoomne kaablivaba robotniiduk

2023. kevadel tuli müüki täiesti uus Stiga autonoomne robotniiduk, millele ei ole vaja enam piirdekaablit paigaldada.

Kas ja miks panna oma aeda aprikoosipuu või virsikupuu?

Kellele meeldivad ploomid ja murelid rohkem kui õunad, selle jaoks on kindlasti ka aprikoosi- ja virsikupuud väga sobiv valik.

Miks on markiis must-have toode sinu majas või suvekodus?

See lihtsalt hooldatav varikatus (markiis) kaitseb sind heitliku ilma eest ja nii ei pea kauaoodatud koosviibimine õdusal terrassil edasi lükkuma.

Multši kasutamine tarbeaias

Multši kasutamine tarbeaias parandab mulla viljakust, kastmise vajadust ja ka köögiviljade ning taimede maitset. Kõige ideaalsem on lehtpuuhake.

Milliseid vigu aitab vältida 3D mudeldamine aiakujunduses?

Näited vigadest, mida aiaplaani 3D mudeldamine aitab vältida!

Biolani minikasvuhoone lihtsustab istikute ettekasvatamist

Kurgi, kõrvitsa ja suhkrumaisi seemikute kasvuperiood on vaid 3–4 nädalat, seega tuleks avamaale istutatavate istikute ettekasvatamist alustada alles mai alguses.

Põhjamaade jaoks loodud õuevalgustid – Norlys

Õuevalgustite paigaldamine nõuab põhjalikku eeltööd ja detailset planeerimist aga selle kõige juures on peategelaseks siiski valgustid.

Light24 spetsialist annab nõu, kuidas planeerida välisvalgustust

Enne välisvalgustite paigaldamist visanda nende paiknemise plaan. Otsusta, milline hakkab olema valgustite toitesüsteem ja kus paiknema.

Uus-Veerenni park kutsub liikuma ja lugema

Merko rajas Uus-Veerenni kvartalisse üle 8500 ruutmeetri suuruse avaliku pargiala koos mänguatraktsioonide, linnaruumi elavdavate skulptuuride, puhkeala ja lugemisnurgaga.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

Puidust moodulpõrand - hea valik rõdule, terrassile ja sauna

Termosaarest moodul terrassilauad on väga vastupidavad, lai mustrite ja mooduli suuruste valik, lihtne paigaldus, mõistlik hind. Puitlaudise hind on 105-115 eur/m2.

Lehisepuidust saab tugeva ja ilmastikukindla terrassi, fassaadi ja piirdeaia

Lehist peetakse üheks vastupidavaimaks puuliigiks, kuna ta on looduslikult ehk töötlemata kujul sama vastupidav kui sügavimmutatud materjal.

5 põhjust, miks sügisel püsikuid ja kõrrelisi mitte maha lõigata

Osasid püsikuid ja kõrrelisi ei tohi sügisel maha lõigata, sest see mõjutab nende talvekindlust. Need on krüsanteemid, monardad, heleeniumid, hiina siidpöörised.

Juhtmevaba lambikesega rõdule, aeda ja piknikule

Juhtmevabad valgustid on just need, mida vajad, kui soovid õuesolemist õhtuti veelgi kauem nautida

Sisearhitekt Ingrid Kuuli Naantali elamumessist: “Unikaalsed sise- ja välisruumid sulavad loodusega üheks”

2022. aastal on Soome elamumessi majades erilist rõhku pandud avatud köök-elutoa alale. Need on avarad, kõrgete lagede ja suurema pinnaga. Köögis on olemas ruum nii söögilauale kui köögisaarele.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Arhitekt-disainer Maritsa Lukk Soome elamumessist: „Selle tunneb kohe ära, kui kodu loomisse on kaasatud eksperdid.“

Naantali elamumessil jäi silma mõistlik ruumikasutus. Majad olid ruutmeetritelt pigem väiksemad, aga nii põhjalikult läbimõeldud, et kõik vajalik mahtus ära.

Külmumiskindlad aiakraanid FM Mattsson, MORA ja FROSTLINE

Meil on pakkuda külmumiskindel aiakraan soojale ja külmale veele. Saate autot pesta, basseini täita või kausutada aiadušši soovitud temperatuuriga.

Müürikivid aiakujunduses – praktilised ja efektsed

Müürikivide abil luuakse aias sujuvaid üleminekuid ühelt objektilt teisele, struktureerides nii õueruumi. Kaldega pinnase planeerimisel on müürikivid asendamatud.

Ära kuluta oma vähest vaba aega taimede ise kastmiseks

Terrazzo Drip on Claberi ise kastmise ehk tilkkastmissüsteemi stardikomplekt sobib ideaalselt kuni 50 taime kastmiseks nii kasvuhoones, terrassil kui ka avamaal.

CAMO LEVER - abimees terrassi paigaldajale

CAMO LEVER sirgendab ja lukustab terrassilauad paigale. CAMO PRO-NB terrassilaudade naeluti peidab kruvid.

Hakkepuidu kasutamine aiakujunduses multšina

Hakkepuit aiakujunduses. Istutusaladele sobib vaid lehtpuuhake, aga kõnniteede, puhkealade puhul on parim okaspuuhake.

Kuidas muuta rõdu või terrass lopsakalt õitsevaks roheliseks oaasiks?

Aiakujundaja Maria Palusalu jagab soovitusi, kuidas rõdu või terrass kauniks aiaks kujundada. LAE ALLA rõdule sobivate taimede nimekiri - 100 taime!

Konteinerhaljastus, unikaalsed kõnniteed ja müürid aiakujunduses

Müürikivid, kõnnitee plaadid, äärekivid, peenrapiirded, lillekonteinerid, aiapostide mütsid, dekoratiivsete aiaskulptuurid, päikesevarju toestuskivid.

ESSVE Edgefast - 5 korda kiirem terrassilaudade paigaldamise meetod!

Uus süsteem terrassilaudade paigaldamiseks.Terrassilauad fikseeritakse peidetult. Kinnitusjäljed ei jää terrassi pinnal nähtavale ega teki teravaid puidukilde.

Innovaatiline taimekatus ei vaja erilist konstruktsiooni ja sobib igale majale

Green taimekatus ehk murukatus koosneb moodul kastiplaatidest, mida on võimalik paigaldada kuni 45-kraadise kaldega ja iga konstruktsiooniga katusele. Paigaldus on lihtne.

Kuidas ja millest ehitada terrassi varikatus?

Terrassi varikatuse ehitamine - nõuanded.

Divero Ehituse valikus erilahendustega puidust saunamajad, klaaspaviljonid, grillmajad

Divero Ehitus tegeleb puidust väikemajade tootmisega. Valikus on saunamajad, suvemajad, aiamajad (aiapaviljonid, lehtlad, grillmajad, kuurid, garaažid).

Välikäimla - praktiline igas maakodus!

Divero Ehitus pakub kolme tüüpi puidust käimlaid. Freesprussist välikäimla A sees on puidust istumiskast. Mõeldud kasutamiseks Separett kuivkäimlaga.

Tahad rohelisemat eluviisi, aga ei tea, kust alustada? Eksperdid annavad nõu

Üks kõige tähtsamaid asju, mida süsiniku jalajälje vähendamiseks teha, on säästa elektrienergiat. Samuti tuleks ostuharjumusi muutma ja võimalusel olemasolevaid esemeid taaskasutada. Rohepööre!

Valgustuse kavandamine maastikuarhitektuuris

Et valgus täidaks oma eesmärki ja ei tekitaks valgusreostust, tuleb aia valgustamine põhjalikult läbi mõelda ning teha plaan. Valgustemperatuur Kelvin on oluline...

Eramaja renoveerimine: miks on sise- ja välisruum mõistlik tervikuna lahendada?

Renoveerimisprojekt toob enamasti kaasa sisearhitektuurse planeeringu ja tehnovõrkude ümberkorraldamise. Samuti maastikuarhitektuurse projekti muutmise.

Soome elamumess muljed: Lohja 2021

Lohja elamumessil on ühtse joonena kõigi eramute fassaadidel kasutatud puitu. Köökide puhul hakkas silma köögitsooni viimine teisele korrusele.

Nutikas kasvuhoone toimetab ise ja kasvatab saagikust

Kasvuhoone toimetab ise oma energiat kasutades, kui temperatuur läheb üle 16 kraadi, tõuseb luuk üles ja vastupidi.

Klaasitud terrass annab väljas olemise aega juurde

Klaasitud terrass on hädavajalik mugavuslahendus meie kliimas. Gampre terrassiklaasid ja varikatus on väga vastupidav ja kaunis lahendus.

Modernse koduaia püsilillepeenar: õpetus, näidisplaan, taimede nimekiri ja kogused

Modernse aia kujundamine. Püsilillepeenra rajamise õpetus koos istutusplaani ja taimede nimekirja ning kogustega.

Kodu energiate muutmise õpetus - kuhu läheb pilk, sinna ka energia!

Kodu energiate muutmine! Enamasti tegeleme kodu alumise osa sisustamisega ning see tähendab, et ruumi sisenedes tõmbavad need meie pilgu alla, samuti energia.

Puukooremultš või hakkepuit: kumb valida ja mil viisil kasutada?

Iluaeda sobivad kõik 100% puukooremultšid. Ka lehtpuuhake on hea lahenduseks suurte puude ümbruses. Okaspuuhake peenrasse ei sobi.

Kuidas luua aia hekimüürist kaunis kooslus?

Aia kujundamine! Okas- või elupuuheki istutamine ja selle ette taimepeenra rajamine. Heki õige kõrguse ja taimede valimine.

Kõnniteekivide ladumise mustrid - õpetused, nõuanded, galerii

Tänavakivide ladumismustrid. 34 sillutiste näidist ja ideede galerii. Erinevaid sillutuskivide tüüpe kombineerides saab luua kordumatuid mustreid.

Kasutusloa dokumentatsiooni tegemine võiks alata ehituse algjärgus

Kasutusloa taotlemiseks on vaja esitada mitmeid dokumente, millest osad on väga spetsiifiliselt seotud geodeesia ehk maa mõõdistamise valdkonnaga.

Magusad maasikad oma rõdult – kasvatamist väärt!

Maasikate kasvatamine rõdukastis. Millised maasikataimed valida? Kuidas neid kasta ja hooldada? Populaarseim sort on Sonsation..... Sonata, Polka, Malwinat, Faithi, Asia, Flair, Allegro.

Kompostiv välikäimla – hädavajalik mugavuslahendus kanalisatsioonita kodus

Kompostiv välikäimla on hea lahendus kuni kuue elanikuga maakodus. Kuivkäimla kompostmulda saab iluaias taimeväetisena kasutada.

Looduskivide valimine: Eestis ei tunta hästi kivide tüüpe

Looduskivide EKSPERT ANNAB NÕU! Peruu travertiin on üks viimase aja parimaid kivileide, mida ta kindlasti tasub fassaadi ja sillutise puhul kaaluda.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube