Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Hoidiste valmistamise ABC

Hoidiste valmistamise ABC

Vitamiinide talveks talletamine on eestlasele loomuomane, aga tihti tahtmist rohkem kui teadmisi ja oskuseid. Nippe viljade edukaks talletamiseks ja hoidiste valmistamise õpetust jagab K-rauta Haabersti kaupluse osakonnajuhataja Viive Tambek.

Marjad ja puuviljad purki

  • Marjakorjamine võta ette päeva esimeses pooles, siis ei purune marjakestad käte vahel kergesti. Korja hoidistamiseks ainult küpseid marju, jäta välja toored ja üleküpsenud viljad - mõlemad soodustavad riknemist.
  • Marjade puhastamisel on tegevuste järjekord tähtis: esmalt pese, seejärel kuivata ning alles siis eemalda varreotsad ning lehed.
  • Moosi keetmisel tee kõva koorega puuviljadele ja marjadele, näiteks tikritele, tikuga augud sisse. Nii on vilju kergem keeta, sest mahl eraldub kergemini ja siirupit tekib rohkem. Keeda moosi tasasel tulel ja õrnalt segades. Liiga hoogne segamine tekitab vahtu.

Köögiviljad ja seened purki

  • Köögiviljad sorteeri korralikult, ära kasuta säilitamiseks plekilisi vilju, vaid leia neile kiirem realiseerimise lahendus. Kontrollitud viljad pese külma veega.
  • Mõned viljad ja seened vajavad leotamist, näiteks kurgid saavad krõmpsuvamad kui hoida neid paar tundi jääkülmas vees. Lisaks kurgile võiks leotada ka riisikaid, eriti kibedamaitselisi männiriisikaid.
  • Pane köögiviljad purki võimalikult tihedalt, nii säilivad need paremini.
  • Lisa marinaadi intensiivseid maitseaineid, näiteks pipart ja loorberit marlisse mähitult, et saaksid need hiljem välja võtta. Ära jäta neid purki, tugevad maitsed röövivad köögiviljalt õige meki.
  • Oliiviõli on tervislik, aga mitte kuumutatud hoidistes. Kuumutamine ei suuda õlis leiduvaid mikroorganisme hävitada ja need võivad hakata purgis “elama”.
  • Hapukurgid säilivad rohelisena kui need enne purki ladumist keeva veega üle valada.
  • Kui marineerid tomateid, siis torka eelnevalt viljale hambatikuga augud sisse, nii ei lähe tomatid kuuma vedelikku pannes kohe lõhki.
  • Kui soovid tomatitelt nahku eemaldada, siis lõika naha sisse augud ning kalla viljad üle keeva veega. Oota paar minutit ja eemalda kergelt nahad.

Marineeritud tomatid. Foto: lovebackyard.com
Marineeritud tomatid. Foto: lovebackyard.com

Purgikontroll

  • Olenemata sellest, mida purki talletad, hoolitse, et purgid ja kaaned on steriilselt puhtad, vastasel juhul on kogu töö asjatu. Lihtsaim võimalus on pesta tarvikud kuumal temperatuuril nõudepesumasinas. Kui seda võimalust pole, siis kuumuta pestud ja kuivatatud purke ahju metallrestil kuni 150 kraadi juures. Ära pane seejuures külma purki kuuma ahju, vaid lase sellel soojeneda koos ahjuga.
  • Kui hoidis on purgis, veendu enne sulgemist, et sisse ei jääks õhumulle. Mullide eemaldamiseks kasuta plastikust spaatlit, millega saad tuua mullid hoidisest pinnale.
  • Kui järgid vanu retsepte, siis arvesta, et 1-protsendilise marinaadi saamiseks tuleb võtta 1 osa 30-protsendilist äädikat ning 29 osa vett.
  • Kui hoidis on purgis ja jahtunud, veendu, et kaas on korralikult kinni. Tõsta purk silmade kõrgusele ja vaata, kas kaas on sissepoole kumer. Väljapoole kumer kaas ei ole korralikult sulgunud. Samuti ei tohi kaane vahelt tulla sisisevat häält, see on selge viide, et hoidis pole suletud ja hakkab käärima. Kaane võib küll uuega asendada, kuid sel juhul tuleks säilitada hoidist külmas ja tarbida ära lähinädalatel, talveks keldrisse viia pole mõtet.

Säilitamine

  • Raja hoidla võimalusel keldrisse, kus enamasti on selleks sobivaim temperatuur. Jaheda sahvri rajamine majja sisse on keerukas ja nõuab spetsialisti poolt põhjalikku läbimõtlemist, et ei tekiks külmasilda, mis põhjustab omakorda tervet hulka probleeme, näiteks hallitust. Kui maja on ehitatud keldrita tuleb leida ruum, mis on ühtlaselt jahe, kuhu ei paista päikest ja kus talvel ei lange temperatuur miinustesse. Rõdu hoidistamiseks ei sobi, seal on liiga suured temperatuurikõikumised. Hoidiseid köögikülmikus koos piima ja võiga hoida ka ei tasu, sest sealne temperatuur on liiga madal, küll võib soetada hoidiste jaoks eraldi külmkapi ja reguleerida selle näiteks 10-12 kraadile (kõrgemat temperatuuri enamik külmkappe ei paku).
  • Säilitamise ideaaltemperatuur jääb vahemikku 10-18 kraadi. Temperatuur ei tohi langeda kunagi alla nulli.
  • Kui keldris või hoidlas on vähimgi külmakraadide või uputuse oht, pane hoidised põrandapinnast juba eos kõrgemale ning kata purgid vajadusel tekiga.
  • Köetavas keldris võiks paigutada hoidiste riiulid küttekehast nii kaugele kui võimalik, samuti võiks hoidised jääda eemale soojadest torudest.
  • Hoidiste hoidla riiulid peavad olema stabiilselt kinnitatud, eriti mugavad on sahtlitega riiulid või märgistatud siltidega läbipaistvad hoiukastid, mis säästavad ruumi ja aitavad vajaliku kiirelt üles leida. Kuna hoidistamiseks kasutatakse enamasti erineva suurusega purke, võiks ka riiulid planeerida erineva kõrgusega ja enda mugavuse huvides paigutada suured ja rasked purgid alumistele pindadele.
  • Poodides on müügil kaht tüüpi riiulisüsteemid – statsionaarsed riiulid ja teisaldatavad moodulid. Kui ruum on kasutatav vaid hoidlana pikema perioodi vältel, võiks eelistada esimesi, mis on üldjuhul kandevõimelt tugevamad (kannavad sadu kilogramme) ja vastupidavamad. Teisaldatavad moodulriiulid sobivad seevastu ruumidesse, kus on soovi aeg-ajalt asju ümber korraldada.
  • Tähelepanu tuleb pöörata ka hoidlariiulite materjalile. Metallil on palju pikem eluiga ja parem kandevõime, samas on metall ka kõrgema hinnaga. Metallriiulid peavad olema kindlasti roostevabad ja värvitud metall peaks olema mürgivaba. Kui riiulid on puidust, tuleks need hallituse tõrjeks näiteks lakiga niiskus- ja mustuskindlaks töödelda. Kui valida riiuli materjaliks liimpuit või vineer tuleks uurida müüjalt nende kandevõime kohta. Head kandevõimet pakuvad üldjuhul plaadid, mille paksus on minimaalselt 18-20 millimeetrit.
  • Kui kodu koristamine on iganädalane tavarutiin, siis keldri- või muud hoiuruumid tikuvad jääma selles küsimuses unarusse. Hoidiste hoidla vajab aga igal aastal vähemalt ühte korralikku puhastust ja desinfitseerimist. Selleks võib valida nii spetsiaalsed desinfitseerimisvahendid, mida kasutatakse näiteks toiduainetööstustes, aga alternatiiviks on ka vana hea lubi. Pärast lupjamistööd on oluline jälgida, et ruum saaks piisavalt õhku ja kuivaks enne hoidiste sissetoomist vähemalt 10 päeva.

A: K-rauta, 2018


 

 

 

Kutse registreerimiseks Interjööri messi disainilaadale 2024

Disainilaat toimub Eesti suurima sisustus- ja disainimessi INTERJÖÖR raames Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses 21.-23.04.2023.

Sisekujunduslik gurmee: šokolaadi, kohvi ja piima maagiline ühendus

Sisekujunduse maailm on nagu suur gurmeeõhtusöök - täis maitserikkaid nüansse ja peenekoelisi tekstuure, mis loovad unikaalse elamuse.

Home&You disainer jagab ideid algavaks kevadhooajaks

Home&You kodusisustuspoe valikusse on saabunud uued heledad ja õrnad toonid.

Nanoplasti osakesed plastikpudelivees: oht tervisele?

Uues USA uuringus avastasid teadlased hiljuti, et plastikpudelivesi võib sisalduda 10–100 korda rohkem plastiosakesi kui varem arvati. Ekspertide sõnul on plastikpudelivees leiduvad nanoplast tervisele kahjulik.

NANO GO rasvaeemaldaja: eriti tõhus ja mittesöövitav puhastusvahend

Efektiivne puhastusvahend rasva eemaldamiseks kõikidelt köögi pindadelt. Ei sisalda kloori ega happeid! Köögi puhastamine on vältimatu, kuid lihtne tänu NANO GO-le!

Stockmann avas uuenenud koduosakonna

Kuudepikkuse põhjaliku planeerimise järel on Stockmanni 4. korruse koduosakond täielikult uuendatud ning siit võib leida laia valiku sisustus-, sisekujundus- ja elustiilitooteid.

Tapeeditrendid 2024

Tapeetide trendisuunad 2024. aastal on väga mitmepalgelised. Mustrit ja tekstuuri, mis muudab kodud kodusemaks, hubasemaks ja olemise üleüldiselt rõõmsamaks, on moes.

Sisearhitekt Ingrid Kuuli jagab ülevaadet 2024. aasta sisustustrendidest

Sisearhitekt Ingrid Kuuli sõnul on 2024. aasta peamine sisekujundustrend loodust imiteerides luua ruumi positiivset energiat ja head aurat.

Lucano kokkupandaval treppredelil saab olla mitu funktsiooni

Lucano treppredel on disainitud asjade kasutamise lihtsustamiseks ning interjööri osaks. Kui Sa selle parasjagu ei roni, saad seda kasutada teistmoodi.

Valgustite trendid aastal 2024

2024. aasta toob kaasa uued tuuled sisekujunduses, mis omakorda mõjutab seda, kuidas ruume valgustada.

Lihtsam jäätmete sorteerimine – uus prügisüsteem Blanco Select II

Blanco Selecti prügisüsteemid on läbinud uuenduskuuri. Ämbrid on uuendatud veelgi funktsionaalsemaks ja lihtsamini paigaldatavaks kui varem.

Iittala Ultima Thule 55: Iittala tähistab ikoonilist kollektsiooni uute vaasidega

Legendaarse Ultima Thule 55. aastapäeva tähistamiseks tõi Iittala oma püsikollektsiooni Ultima Thule vaasid.

Galerii: Home&You talvised interjööri soovitus

Home&You valikusse jõudsid äsja uued sisustuskollektsioonid, tuues kaasa värsket inspiratsiooni ja võimaluse kodu uuendamiseks.

Puitkäsitöö firmakingitusena: tooted, kus kokku saavad naturaalne ilu ja kasutusmugavus

Puitkäsitöö firmakingitusena sobib nii neile, kes väärtustavad traditsioone, kui ka sellele, kes hindab kaasaegsemat elustiili.

Peegel – praktiline ja pilkupüüdev aksessuaar interjööris

Peegel võimendab valgust, mistõttu saab peegliga muuta ruumi valgemaks ja lisada interjööri avarust. Väga hea lahenduse pimedamas ja kitsamas toas!

Tere tulemast Top Grade Silki! Mulberry siidist voodipesu, ööriided...

Oleme uus bränd, mis pakub luksuslikku 100% naturaalsest Mulberry siidist voodipesu, padjapüüre, siidimaske, juuksekumme.

7 aktuaalset sisustustrendi: merevaigu klaas, reljeefklaasiga kapid...

Kummutid, vitriinid ja seinakapid on sel suvel saanud endale reljeefsest klaasist uksed. Värvitoonidest on järjest suurenev trend kõikvõimalikes varjundites punane.

Üliõhuke Deco kivispoon - unikaalne viis pindade katmiseks

Kivispooniga saab katta betooni, keraamikat, metalli, vineeri, MDFi, PLPd ja ka kumeraid pindasid. Kasutatakse mööbli, seinte, aga ka välisfassaadide puhul.

Vahemere hõngu koduterrassile: bambusmööbel, valged narmastega tekstiilid, helesinine keraamika jpm

Täpselt nagu õige muusika ja aroomidega on võimalik oma saunas spa-kogemus saada, võib vahemere hõngulise puhkusemeeleolu luua oma koju või terrassile.

Kas valge on uus must? AXOR One vannitoa tooted mattvalges kuues

AXOR One kollektsiooni dušše, segisteid ja termostaate saab suurepäraselt täiendada mattvalgete AXOR Universal Circular vannitoatarvikutega.

U&K Interiors - suurepärane valik eriilmelise ruumi sisustamiseks!

Sisustussalongi valikust leiab nii luksuslikku modernset kui sooja Prantsuse maamaja elemente, aga ka klassikat ja küllusliku Hollywood glami disainistiili.

Kodu koristamise vahendid ja pisiparanduste tõhusad ning nutikad lahendused

Põhjalik ülevaade vahenditest, mis on koduses majapidamises hädavajalikud. Zep Eesti valikust leiab tõhusad lahendused rasva, katlakivi, õli, hallituse, rooste, jää eemaldamiseks. Samuti vahendid küttesüsteemi puhastuseks ja pisiremondi teostamiseks.

Kuidas valida vaipa?

Esikus ja köögis kasutatakse vaipu võrreldes teiste tubadega märksa intensiivsemalt ja seetõttu tasub sinna valida vaibad, mis on vastupidavad ning lihtsasti puhastavad.

Küünlajääkide taaskasutus: mida ja kuidas kasutada?

Põlenud küünla jäägid pole just esimene asi, mis tuleb taaskasutusele mõeldes pähe.

Uuendused küünalde maailmas: teeküünlad, mida saab kasutada ilma aluseta jm

Võhma Valgusevabriku uute erikujuliste teeküünalde all olevad spetsiaalsed nupukesed võimaldavad neid kasutada ilma eraldi aluseta.

Toidujäätmete purustajad TEKA - praktiline, mugav, vaikne ja turvaline

Teka uus toidujäätmete purustaja aitab hoida köögi puhtana bakteritest, lõhnadest ja prügist.

Lastetoa sisustamise 5 nippi

Lastetuba sisustades tuleks lähtuda lapse pikkusest. Väiksemate laste puhul tasub vältida maast laeni riiuleid või siis panna olulised esemed madalamale.

Damixa Silhouet segistid ja aksessuaarid -  valik, mis köidab tähelepanu

Damixa segistite ja aksessuaaride abil saate ühendada suurepärase funktsionaalsusega disaini, materjalide ja värvidega, mis kajastavad kodus teie stiili ja soovitud õhkkonda.

Kas valida poolpimendavad või pimendavad kardinad?

Pimendav kardinakangas blokeerib valguskiired, muutes toa täielikult pimedaks. Kuumuse tõkestamiseks on olemas spetsiaalsed hõbedase kattega kangad!

Küünalde valmistamine: õpetus, materjalide ja tarvikud. Tore aiaviide igaühele!

Tee ise küünal. Siin on küünla tegemise õpetus. Küünalde valmistamiseks sobib hästi nii parafiin, rapsivaha kui taimevahapulber (steariin). Kaunista vahapliiatsiga.

Tualettharjad WC interjööris

Pegu.ee veebipood pakub kõige laiemat valikut metallist vannitoatarvikuid Eestis. Valikus olevad WC-poti harjad on erinevate viimistluse, värvi ja kinnitusviisiga.

Innovaatiline filtrisüsteemiga joogipudel

AQUAPHOR City joogipudeli muudab uudseks selle korgi all olev filter, mis eemaldab kraaniveest mitmesuguseid kahjulikke kõrvalaineid.

Pulmaküünal kui suhte kestvuse sümbol ja kaunis mälestus

Pulmaküünalde valimine ja traditsioonid. Stiil ja värv. Kas üks või mitu küünalt? Mis saab siis kui pulmaküünal lõpuni põleb?

Pulmaküünlad eritellimusel

Kunstnike abiga kujundatakse Sulle just selline pulmaküünal, nagu oma unistustes soovinud oled.

Elustiilipood AEG & RUUM Sisustus: eristuv valik ja head hinnad

Elustiilipoe valikus on moodne mööbel (diivanid, voodid, toolid, söögilauad, kummutid), valgustid, portselan, vannitoatarbed, sisustusaksessuaarid jpm.

CULTI Milano ruumiaroomid sobivad just tänasesse päeva

Kvaliteetsed CULTI Milano ruumiaroomid-lõhnad aitavad meil meeli rahustada ja kaunimaid mälestusi meeles pidada.

Vannitoatarvikute süsteem Wallstories - kõik lihtsalt seinale!

Stiilse mattmusta või mattvalge viimistlusega uus hansgrohe WallStories vannitoatarvikute süsteem sobib igasse vannitoa või ka köögi interjööri.

Iittala uus kollektsioon: Oiva Toikka avaldamata mustrid ja disainid

Armastatud Iittala disainer Oiva Toikka oli tuntud oma piirideta kujutlusvõime, mängulise disaini ja erksate värvide poolest. Klaaslinnud, kruusid, käärid, vaasid, saunalinad.

Põranda värvimine šablooniga – isikupärane ja vastupidav

Šablooniga värvimine. Sobivad nii puit-, laminaat-, betoon- kui kivipõrandad ja keraamilised plaadid.

Logitech ja Microsoft Teams ühendasid jõud hübriidtöö lahenduste pakkumiseks

Rally Bar ja Rally Bar Mini saab kasutada Teams Room lahendusega ja Windowsiga arvutis (sh Delli, HP, Inteli, Lenovo ). Teams Room töötab ka Androidil, otse süsteemides Rally Bar ja Rally Bar Mini.

Tempur padjad on loodud kaela ja selgroo optimaalseks toetamiseks

Premium klassi padjad on valmistatud algselt NASA kosmonautide jaoks välja töötatud materjalist TEMPUR, mis kohandub kehaga kiiresti, võttes selle kuju ning toetades keha just seal, kus vaja.

Ukseluku vahetamine ja valimine: Mida silmas pidada?

Kui tänane on kodu ukselukk korras ja soov on tõsta kodu turvalisust, tasub kaaluda turvaluku paigaldamist või uue ostmisel kaaluda võtmekaardiga lukustust.

Sisustussalong MUSTER - alati mitmekülgne ja ajatu valik!

Mustri valikust leiab tapeedid, mööbli, valgustid, vaibad, kodutekstiilid, valimiskardinad, aksessuaarid ja aiamööbli.

Tervistav toarohelus

Parimad kodused õhupuhastajad ja niisutajad on kollakas kuldviljakpalm, kõrge vitspalm, mägipalm, harilik luuderohi, bensoe viigipuu, kolmevöödiline havisaba, tups-rohtliilia...

Kuidas aitavad trendivärvid meid toetada ja tasakaalustada?

Iga värv kannab endas erinevat jõudu, mille võtame vastu alateadlikult. Oleme erinevates eluetappides, nooremas eas vajame aktiivsemat energiat kui vanemas eas.

Blanco köögisegisti asendab mõõdukannu ja filtreerib vett

Blanco Evol-S köögisegistist tuleb ühe nupuvajutusega kindel hulk külma vett. Segisti küljel asuvast regulaatorist saab valida soovitud veehulka 1 detsiliitrist kuni 5 liitrini.

Kuidas paigutada pildid seinale?

Pildiraamide paigutamine seinale - jälgi raamide joondust ja vahesid. Valida tuleks üsna neutraalsed ja mitte liiga laiad pildiraamid ja värv kontrastne seinaga.

Trafarettmaalingud sisekujunduses – eristuv ja tähendusega

Trafareti tegemise õpetus. Trafaret on eriline ja tähendusega kunstiteos, mida saab teha seinale savikrohviga. Tekib 3D-efekt.

Rossignol pakub efektseid ja praktilisi prügi sorteerimise lahendusi

Sorteerimise prügikasti Cubatri prügikoti vahetus on väga lihtne. Hexatri on 6-nurkne ja see võimaldab kombineerida prügikastid asetust vastavalt vajadusele.

Köögi puhastusained: Kuidas teha nii, et köök ei läheks mustaks?

Millised on köögi puhastusvahendid, mis aitavad tekkivaid rasva ja katlakivi plekke efektiivselt eemaldada nii erinevatelt tööpindadelt, klaasilt, plaatidelt kui tehnikalt.

Videokoosoleku kiiret ja mugavat ülesseadmist võimaldab ClickShare

Ruumi paigaldataks eraldi kaamera, mikrofon ja ekraan, mida juhitakse ühe keskse seadme abil, mis pannakse LCD ekraani taha. Laual on ainult juhtnupud.

Mida teha kasutatud klaaspurkidega?

Üks parimaid ideid suvisel ajal on teha klaaspurkidest maitseainepurgid. Täida purgid mullaga ning külva sinna tilli- või salatiseemneid.

Decorest Disain - isikupärane valik siseviimistluseks

Karniisid, dekoorid, liistud, dekoorpaneelid, tapeedid, valgustid, dekoratiivvärvid, kangad, looduskivid.

Tekstiilikunstnik Ilme Rätsep jäädvustab unikaalsed loodusmaalid kangastele

Tekstiilikunstnik Ilme Rätsep loob pintsli ja värvi abil unikaalseid hetki loodusest ning jäädvustab need kangastele.

Efektselt mängulise disainiga vannitoatarvikute seeria Pebble

Kogu seeria on käsitöö. Valikus on rätikureeling, WC-paberi hoidja, nagid, seebidosaator, duširiiul, WC-harja hoidja, ukse käepide ja uksesulgur.

Võhma Valgusevabrik  - meistrite käsitööküünlad aastast 2000

Võhma Valgusevabriku valikus on erineva disaini ja otstarbega küünlad. Uudisena aroomivahad, küünalmuffinid jpm.

Filtreeritud puhas vesi päästab kohvimasina ja juuste värvi

Selge ja läbipaistev vesi ei tähenda veel, et see on puhas. Isegi kui vesi on tunnistatud joogikõlblikuks, võib selles sisalduda erinevaid ühendeid

Sisekujundaja Victoria Rüütel annab nõu kodukontoris töötamiseks

Proovi leida võimalus luua ruumis visuaalne eraldatus. Keera laud nii, et oled seljaga muule “toimuvale” või leia eraldamiseks mõni riiul või voldikuks.

Munadepühade kombed ja munavärvide tähendused

Lihavõtete ajal on üheks oluliseks kombeks olnud munade kinkimine ja vahetamine ning nende ühine söömine. Kaabsoo munaküünlad lauakaunistuseks!

Taimelamp - vajalik abivahend meie kliimas

Ajal kui päevad on lühikesed ja päikesevalgust napib, on hea taimedele anda lisavalgust taimevalgustiga.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube