Köögi planeerimisel arvestatakse funktsionaalse kolmnurgaga

Köögi projekteerimisel on vaja pöörata erilist tähelepanu olulisemate funktsionaalsete tsoonide asukohtadele, kuna see võib mõjutada köögimööbli kasutamist. Köögi planeerimisel arvestatakse nn funktsionaalse “kolmnurgaga”.
Köögi kolm peamist funktsionaalset tsooni on: säilitamise tsoon (külmik, kapid); toidu ettevalmistamise tsoon (köögivalamu, töötasapind); toidu valmistamise tsoon (pliit ja ahi).
Traditsiooniline “kolmnurga reegel” on tõhus vaid siis, kui köögis on ainult kolm peamist tööpiirkonda ja toitu valmistab üks inimene. Kuid tänapäeva köögis, kus on väga palju erinevat tehnikat, võib töötsoone olla palju rohkem kui kolm. Lisaks sellele viibib köögis tihtipeale ka rohkem kui üks inimene. Seetõttu soovitavad sisekujundajad suhtuda köögi planeerimisse loovalt.
Ideaalis peavad need tegevustsoonid olema võrdkülgse kolmnurga külgedega 1,2-2,5m. Sel juhul on koka liikumised toidu valmistamise ajal minimaliseeritud.
Köögi planeerimisel tasub jälgida mõningaid lihtsaid reegleid:
- Köögivalamu ja pliit ei tohiks olla kõrvuti. Nende vahele võiks jätta vähemalt 60 cm lauaplaadi pinda.
- Ahju ei tohiks panna köögi nurka. Mõlemalt poolt pliidiplaadist võiks jääda vähemalt 40 cm tööpinda.
- Ahju on mugavam kasutada kui see asub silmade kõrgusel. Sellisel juhul tuleks ahju kõrvale jätta pind, kuhu oleks võimalik ahjust tõstetud roogasid peale panna.
- Kui köögimööbel on paigutatud kahte ritta, siis nende vahekaugus ei tohiks olla vähem kui 120 cm.
- Loogiline on ka see, et nõudepesumasin on soovitav paigaldada valamu lähedale.
“Kolmnurga reegel” on alati abiks köögi planeerimisel. Kuid ärge kartke eksperimenteerida. Ei ole välistatud, et teie köök sellest vaid võidab!
A: D-SIGN