Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Tiigi puhastusseadmetele mõtle selle planeerimise algfaasis

Tiigi hooldus

Tänapäeva kiire elutempo juures on kõige olulisem märksõna hooldusvaba. Koduse tiigi rajamise puhul on see lausa hädavajalik. Tiik on üks lahedamaid asju aias ja teisalt pretensioonikaim, nõudes väga täpset planeerimist. Kui lihtsalt mõtlematult tegutsedes maasse auk kaevata, võib kindel olla, et 2-3 aasta pärast on selline tiik suplemiseks kasutuskõlbmatu. Kes lihtsalt looduslikku veesilma vajab, võib loomulikult seda teed minna, aga see on justkui poolik lahendus.

Milleks tiik, kui sinna sisse minna ei saa?


Tiigitehnika spetsialist Timo Tasane peab kodutiikide olukorda, kus terve Eesti on täis ujumiskõlbmatuid hernesupi välimusega tiike, üsna trööstituks. Need on üsna tihti mõtlematult rajatud tiigid. Tiik on siiski rätsepatöö, mis eeldab põhjalikke teadmisi. Juba koha valikul tuleb arvestada nii päikese liikumise, piirkonna eripärade, puude asukoha kui pinnasega ja isegi kui kõik need asjad on läbi mõeldud, ei saa ikka veel koppa maasse lüüa. Kindlasti peab enne tiigi rajamist otsustama, millised veepuhastuse vahendid ja lahendused sobivad tulevase tiigi vee korrashoidmiseks. 

Foto: Maaelu.postimees (Taavi Alas)
Foto: Maaelu.postimees (Taavi Alas)

Tiigi puhastamise võimalused


Minitiikide puhul on kõige lihtsam alati võrguga puhastamine, mis on küll odav, aga samas aegnõudev ja tülikas, ilmselt paari aasta pärast ei jõua seda enam keegi teha. Vähesel määral aitavad ka spetsiaalsed tiigitaimed (hundinuiad jms) ja tiigikalad. Aastaringselt hoiavad tiigi puhtana korralikud puhastusseadmed, muud valikut pole. Ainult nii on võimalik, et kodune tiigivesi on kogu aeg kristallpuhas ja tiik suplemiseks sobilik palju aastaid.

Enamus tiigiomanikke hakkab puhastusseadmetele mõtlema alles mitu aastat peale selle loomist, kui asi nii hulluks läheb, et ise enam hakkama ei saa. Siis on tegelikult juba hilja midagi päästa, sest sellise tiigi puhastamine on väga kulukas ja töömahukas ettevõtmine. Seepärast tuleb tiigi puhastusseadmetele mõtlemist alustada just selle planeerimise algfaasis! Valdavalt ei ole enam tiigis piisavalt hapnikku ning vees lagunevad puulehed, õietolm ja muu muudavad tiigi kasutuskõlbmatuks. Kes kunagi on üritanud kalu ilma hapnikupumbata akvaariumis pidada, võib natuke ette kujutada, milline elu sellises tiigis käib.

Korrektse teostuse puhul on tiik iga hoovi kaunistuseks ja rõõmuks. Sealjuures suurusele piiranguid ei olegi, mida suurem aed, seda suurema tiigi saab rajada. Hooldus on siis muidugi lihtsam, sest ökosüsteem on rohkem tasakaalus, aga seda ka mingi piirini. Tähtsam on läbi mõelda tiigi otstarve. Näiteks tiik, kuhu saunast tulles hüpata, võiks olla vähemalt 20 m2 ja sellise tiigi rajamine koos õigete seadmetega maksab kuskil 2000 eurot. Kui kohe alguses korralik asi valmis teha, ei pea paari aasta pärast tohutult investeerima ja tiiki ümber ehitama hakkama. 

Iga asja jaoks on alati olemas spetsialistid ja kõige targem, mida inimene ise teha saab, on lihtsalt nõu küsida. Ainult nii on võimalik hilisemaid suuri ja otstarbetuid kulutusi vältida. Loomulikult on alati võimalik ka ehituspoodi minna ja osta tiigifilter, mida keegi kuskil soovitas, aga kas see töötab, kuidas töötab või konkreetse olukorra jaoks ka piisav lahendus on, seda oskab öelda ainult oma ala spetsialist. Ei maksa karta esitada rumalaid küsimusi, palju rumalam on mitte küsida ja rumalusega hakkama saada.


A: Inkodu.ee 2019

Logo puudub - HARJUMAA HALJASTUS OÜ
Kuuse 4, 76607 Keila, Harjumaa
+372 5669 9060

Tallinn Coffee Festival toimub Kultuurikatlas 27.-28. aprillil 2024

Kohvifestival on koht, kus kohvimeistrid, kohviarmastajad ja kogukond tulevad kokku, et tähistada maailma üht armastatuimat jooki – kohvi.

Rahvusvaheline veepäev kutsub vett säästma

Puhas vesi on olemas üle 90% Eesti elanikest ja oleme ühisveevärgist pärineva vee tarbimise osas ühe elaniku kohta Euroopa riikide hulgas üks säästlikumaid.

Nanoplasti osakesed plastikpudelivees: oht tervisele?

Uues USA uuringus avastasid teadlased hiljuti, et plastikpudelivesi võib sisalduda 10–100 korda rohkem plastiosakesi kui varem arvati. Ekspertide sõnul on plastikpudelivees leiduvad nanoplast tervisele kahjulik.

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Tavaline veepump või puurkaevupump: kumba eelistada ja miks?

Saadaval on 2 tüüpi: tavaline veepump (veeautomaat) ja puurkaevupump. Kuidas valida veepumpa? Alusta pumba graafikuga tutvumisest.

Innovaatiline filtrisüsteemiga joogipudel

AQUAPHOR City joogipudeli muudab uudseks selle korgi all olev filter, mis eemaldab kraaniveest mitmesuguseid kahjulikke kõrvalaineid.

Uue põlvkonna filterkannul J. SHMIDT 500 on nutikas elektrooniline puhastussüsteem

Maailma esimene nutifilter, mis on pea sama võimas, kui valamualaune filtersüsteem! See ei lisa puhastamiseks ühtegi keemilist ainet! Sobib hästi beebitoitude valmistamiseks ja allergikutele.

Kuidas valida soojaveeboilerit?

Soovitame eelistada kaitstud ehk kinnise küttekehaga soojaveeboilerit, mis on vertikaalselt paigutatav. Veeboileri märgis A++ ei ole kõige olulisem näitaja!

Filtreeritud puhas vesi päästab kohvimasina ja juuste värvi

Selge ja läbipaistev vesi ei tähenda veel, et see on puhas. Isegi kui vesi on tunnistatud joogikõlblikuks, võib selles sisalduda erinevaid ühendeid

Vesi plastikpudelis – kas ikka kõige puhtam joogivesi?

Eestis villitud pudelivesi on põhimõtteliselt tavaline kraanivesi, millele on lisatud säilitusained, et vesi 6 ja rohkem kuud säiliks. Kui keskendume nüüd veel ka plastikpakendile, mille kahjulikkusest tervisele on viimasel ajal väga palju rääkima hakatud, paneb mõtlema, miks me seda kõike teeme, kas tõesti ettevõtluse toetamiseks?

Vesi mõjutab küpsetiste kvaliteeti

Vesi mõjutab valmiva toidu kvaliteeti. Näiteks kare ja liigselt minaraalirikas vesi muudab pärmi toimet.

Ära joo radioaktiivset kraanivett

Ilustamata kujul väljaöelduna joob viiendik Eesti inimestest radioaktiivset kraanivett. Peamiselt puudutab see Harjumaa, Lääne- ja Ida-Virumaa, Tallinnas Nõmme ja Pirita linnaosa elanikke, kelle kodune kraanivesi saadakse 60-70 meetri sügavuselt kambrium-vendi veekihist.

Eelista värsket kraanivett ka kontoris

Vesi on elus ja seismisel tekib sinna elu juurde. Sellest tulebki soovitus kasutada ainult värsket vett.

Bioaktiivsed ained vees võivad tulevikus palju kahju teha

Reoveepuhastusjaamad ei suuda vett bioaktiivsetest ainetest täielikult puhastada (antibiootikumid, hormoonid, biotsiidid, seebid, pesuained, tualetipuhastusvahendid).

Väikelapse tervise nimel peaks joogivett kindlasti filtreerima

Beebi organism on eriti õrn ja vastuvõtlik, mistõttu on väga oluline, et väikelapse joogivesi oleks puhas.

Miks filtreerida niigi puhast vett?

Inimese keha nõuab normaalseks ainevahetuseks iga päev keskmiselt 1,5–2 liitrit värsket vett. Vesi on inimorganismile kõige loomupärasem jook.

Miks vesi peab puhas olema?

Inimese keha nõuab normaalseks ainevahetuseks iga päev keskmiselt 1,5–2 liitrit värsket vett ja hästi mõjub vaid puhas vesi.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube