Inspiratsioon ja kontaktid - sisekujundus, sisustus, ehitus, aed!

Maja nagu hiiglaslik päevalill - neelab valgust ja soojust

Maja nagu hiiglaslik päevalill - neelab valgust ja soojust

Päevalille maja on privilegeeritud piiripealses seisundis; selle asukoht piirneb ühelt poolt Vahemere vetega ja teiselt poolt Costa Brava kaljudega, Cabo de Creus looduse ja El Port de la Selva linna-asustuse vahel, väikeses kalurikülas Prantsusmaa ja Hispaania piiril. Kohas, kus Pürenee mäestik laskub Vahemerre ja loob erakordselt rikkaliku looduskeskkonna, seda nii rannikul kui ka meres. Selle maja eripäraks on kajastada kogu ümbritseva suurepärase maastiku rikkust, oma geomeetriaga raamib ta mitmeid erinevaid ja erilisi vaateid ja loob samas sisu ruumidele, mis omakorda omavad erakordseid raamitud vaateid.

Mel ja Geoff tahtsid endale maja Vahemere ääres, koos täiesti segamatu vaatega merele ja maale; kuid nad ei kujutanud ettegi, et nende krunt oli tänu mere lähedusele liigagi avatud, poolsaare tugevaimate tuulte vallas (Tramuntana rajutuul puhub ajuti kuni 180 km tunnis), ja samas varjus otsese päikesekiirguse eest. Projekt algas konfliktide lahendamisega, ülesandeks oli tugevdada maja seost merega ja samas meelitada majja päikesevalgust.

Vaade maja fassaadi poolt on muljetavaldav, see ulatub Prantsusmaalt Cabo de Creus looduspargini, roheluse ees voogamas mõõtmatu avameri,  mida ääristavad kivised kaljud ja alati muutuv taevas, mille ilme vaheldub pidevalt puhuva tuule tõttu.



Majaprojekti panoraamvaade on jagatud mitmeks erinevaks vaateks, vastavalt paljudele erinevatele tingimustele on maja liigendatud mitmekesiste kasutusotstarvete tõttu nii, et iga vaade (väiksemate mõõtmetega) fassaadil peegeldab maastiku eelnevalt loetletud mitmekesisust. Kogu ehitis koosneb väikestest üksustest, iga eraldi vaade on üks kaader ja alles kulgemine läbi maja kui üleminek ühest üksusest teise muudab panoraamvaate terviku arusaadavaks. Lisaks moodustavad üksused suure avatud ala maja südames ja loovad sellest keskse ruumi majas.

Maja on nagu suur päikesekollektor, mehhanism, mis neelab majja valgust ja soojust; nagu hiiglaslik päevalill. Mahud on komponeeritud nii, et tagumine terrass juhib päikesekiirguse elutuppa, mis omakorda võimaldab kütta soojaks kogu maja. See terrass on kaitstud Tramuntana rajutuule eest konstruktsioonide poolt ja on paigutatud tagamaks maksimaalse päikesekiirguse majas. Tagaterass on ka elutoaks väljas, kus on võimalik viibida, kui Tramuntana raju tabab piirkonda. Veelgi enam, kaks suurt klaasseina võimaldavad segamatu vaate merele ja ühtaegu mõnusa äraolemise kivide ja kohaliku taimestiku keskel.

Hoone jagamine väikesteks üksusteks oli üldine otsus, mis avaldab vähe mõju tegelikule üldmuljele. Iga kuubik on eraldi määratletud, kuid jätkuvus on tagatud läbi pideva perimeetri, mis moodustab konkreetse suhte ümbritsevaga. Kõikide üksikute  ruumide paigutus loob ansambli ja reageerib ebaühtlase taustaga, avanedes vaatele, kuid kaitstes naabrite pilkude eest. Maja sees kogemus jätkub: mis tahes punktis tunneb vaataja olevat tihedalt seotud vahetu miljööga, vaade seob terviku, ükskõik, kas ollakse ühes või teises paljudest ruumidest.



Projekti tugevus (ja keerulisus)  tuleneb geomeetriast. Samas on kõik kasutatud ehitusmaterjalid omased antud piirkonnale, alates konstruktsioonidest ja lõpetades välisseinte viimistlusega. Erinevuseks on ainult klaaspinnad, mis peavad vastama nõuetele võitluseks tugeva tuulega, klaaside paksus ja tehnoloogia on tüüpilised pigem kõrghoonele kui eramajale.

Loe originaalartiklit ja vaata pilte
siit

Allikas: Archdaily.com
Fotod: Sandra Pereznieto

Контакт
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google