Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Spetsialist selgitab, mida teha, et elektroonika või auto laadimine ei põhjustaks tulekahju

Kaasatud ekspert: Ivar Mölder
Spetsialist selgitab, mida teha, et elektroonika või auto laadimine ei põhjustaks tulekahju

Meie kodudes on suure hulgal erinevaid elektroonikaseadmeid, mida tuleb regulaarselt laadida, nende hulgas on nii telefone, robottolmuimejaid, akutoitega muruniidukeid kui ka autosid. Miljonid inimesed jätavad need seadmed laadima ööseks või ka siis kui nad ise päeval kodust lahkuvad. Schneider Electric’u projektijuht Ivar Mölder selgitab, mida tuleks teada seadmete ohutust laadimisest ja kuidas telefoni laadimine erineb elektriauto laadimisest.          

Miks laadija kuumeneb?

Paljudel laetavatel seadmetel on liitiumioonakud, mis ei kesta igavesti. Aku keskmine eluiga on umbes 5 aastat, kuid võib olla ka pikem sõltuvalt tootjast, seadme kasutamise intensiivsusest ja aku laadimissagedusest. Sageli aku laadimise ajal selle sees toimuvate keemiliste protsesside tõttu kuumeneb.
 
"Laadimise ajal saavad aku elektroodid, st anood ja katood, laengu. Seadme tühjenemise (st kasutamise) ajal toimub vastupidine protsess – anoodil ja katoodil olev laeng väheneb, mille tulemusena väheneb aku kasutusaeg. Liitiumioonakus ühendub koobaltoksiid liitiumioonide ja elektronidega, moodustades katoodi juures liitiumkoobaltoksiidi, samas kui liitiumkarbiid laguneb anoodi juures süsinikuks, liitiumioonideks ja elektronideks. Eksotermilised keemilised reaktsioonid tekitavad soojust, mis võib mõnikord põhjustada aku kuumenemist. Ülekuumenemise vältimiseks on seadmetel erinevad sisseehitatud kaitsemehhanismid: telefonid lõpetavad ajutiselt laadimise, kui nende temperatuur jõuab teatud piirini, elektriautodel on aku temperatuuri jälgimise ja jahutamise funktsioon jne. Samuti tuleb meeles pidada, et akude laadimisel liigub vool ka läbi vooluringi teiste osade (kaablid, pistikupesad). Ka need tekitavad laadimise ajal soojust, mis võib põhjustada ohtlikku temperatuuri tõusu. Automaatlülitid kaitsevad teie kodu ülekuumenemise ja tulekahju eest, katkestades rikke korral vooluahela," selgitab rahvusvahelise energiahaldusettevõtte Schneider Electric projektijuht Ivar Mölder.
 
Vanemad akud võivad olla juba kahjustatud ja kujutavad endast suurt tuleohtu. On oluline meeles pidada, et kõik akud on kuumustundlikud, seega tuleb laetavat seadet hoida soojusallikast, näiteks radiaatorist, ahjust või peale langevast päikesekiirgusest, võimalikult kaugel. Aku vajab laadimise ajal head õhuringlust, seega ei ole soovitatav jätta laadivaid seadmeid (arvuteid, telefone) näiteks diivanile või voodisse. Samas on kahjuks tavaline, et elektriseade ühendamisel laadimiseks vooluvõrku ei mõelda sellele, kas see on tegelikult ohutu. Eksperdid hoiatavad, et mõnel juhul ei tohiks seda üldse teha.
 
"Enne elektroonikaseadme laadimist tuleks kõigepealt kontrollida, kas teie laadija sobib sellele seadmele. Kui olete laadija eraldi ostnud, peaksite kontrollima tootja dokumentatsiooni ja järgima selles toodud soovitusi. Seejärel soovitaksin kontrollida, kas laadija ja seade sobivad teie elektripaigaldisega, st millised on vooluvõrku ühendatud laadija parameetrid. Tasub kontrollida laadija sisendpinge nimiväärtust, kuna väljaspool Euroopat müüdavad seadmed ei pruugi sobida meil tavalise 230 V elektrisüsteemiga. Euroopas on enamik kodudes kasutatavad pistikupesad mõeldud voolutugevusele kuni 10 A (pikaajaliselt) või kuni 16 A (lühiajaliselt), seega tuleb veenduda, et seda ei ületata. Vähese energiatarbega seadmete (telefonid, tahvelarvutid, sülearvutid jne) puhul ei ole see tavaliselt probleem, kuid võimsamate seadmete (tööriistad, elektriautod, muruniidukid jne) puhul võib see teie elektrisüsteemi liigselt üle koormata. Kui seade on võimsam kui konkreetses asukohas lubatud võimsus, siis ei tohi seda elektrisüsteemi ühendada ja võimsama pistikupesa paigaldamiseks on vaja tellida elektrik," selgitab Mölder.

Kas on ohutu jätta seade laadima ööseks või ajaks kui kedagi pole kodus?

Kui telefoni- ja arvutilaadija on töökorras, ei ole selle jätmine pistikupesasse ohtlik, kuid eksperdid soovitavad siiski tõmmata nad pistikupesast välja ajaks kui neid ei kasutata.
 
„Laadijas endas või laetavas seadmes võib tekkida tõrge, mis võib omakorda tekitada tulekahju - mitmel juhul on järelvalveta arvuti- või telefonilaadija süttinud. Need on siiski olnud üksikjuhtumid - kaasaegsed sertifitseeritud seadmed katkestavad laadimise, kui laetaval seadme tekib tõrge või kui see kuumeneb üle. Kõiki laadimisjaamu ei ole vaja välja lülitada - nt muruniidukid või robotid laevad iseseisvalt ja nende laadimisjaamu ei ole vaja välja lülitada. Ma arvan, et kõige ratsionaalsem soovitus on kasutada ainult CE-märgisega, sertifitseeritud ja ohutuid seadmeid," ütleb Ivar Mölder.

Kui telefoni või isegi elektriautot laadides võib tekkida tulekahju?

Päästeameti andmeil oli 2022. aastal Eestis toimunud eluhoonetulekahjude levinuim põhjus (ca 30% tulekahjudest) rikked elektrisüsteemis või - seadmetes. Möldri sõnul võib kodus tekkida tulekahju nii ülekuumenenud pistikupesast kui telefoni laadimiseks kasutatakse vigast, kahjustatud või muud kui originaallaadijat või laetakse elektriautot voolutugevusega 16A pistikupesas, mis on lubatud voolutugevusele ainult kuni 10A.
 
"Suurim tuleoht peitub selles kui proovitakse laadida suure võimsusega seadmeid, näiteks elektriautot, ühendades selle kodus tavalisse pistikupessa. Kui ühendame vooluvõrku suurema voolutugevusega laadija  kui meie pistikupesa juhtmestik võimaldab, võib see põhjustada ülekoormuse. Ülekoormuse korral peaks rakenduma elektrikilbis automaatne kaitselüliti ja lülitama voolu välja, kuid kui kaitselüliti ei ole paigaldatud nõuetekohaselt ja kvalifitseeritud elektriku poolt, võivad juhtmed üle kuumeneda ja tekkida tulekahju. Eriti riskantne on vanemate majade elektrijuhtmestik, kuna see tihtipeale ei kannata välja praegust tavapärast voolutugevust. Seetõttu peab enne elektriauto kodus laadimist esmalt tegema ära vajalikud ettevalmistustööd: paigaldama nõuetekohase kaabli, veenduma, et elektrikilbis on töökorras kaitselülitid ja seejärel seadistama statsionaarse laadimisjaama," soovitab ekspert.

Kuigi elektriautod kasutavad laadimiseks palju suuremat voolutugevust, ei kuumene nende laadimisjaamad peaaegu kunagi üle, erinevalt telefoni- ja arvutilaadijatest.
Kuigi elektriautod kasutavad laadimiseks palju suuremat voolutugevust, ei kuumene nende laadimisjaamad peaaegu kunagi üle, erinevalt telefoni- ja arvutilaadijatest.

 
Mõned elektrisõidukite omanikud kasutavad statsionaarse laadimisjaama asemel kaasaskantavat laadijat. See on ohutu, kui laadija on ELis sertifitseeritud, kuid Ivar Mödri sõnul peab ka kodu elektrijuhtmestik sellele sobima. „Koduse vooluvõrgu üle vaadanud professionaalne elektrik saab tagada, et elektriauto laadimiseks on olemas nõuetekohane juhtmestik, kuid kaasaskantavaid laadijaid kasutatakse ka mujal. Kui lähete näiteks vanasse talumajja, ei pruugi te teada, kui palju voolu majas oleva elektrivõrk suudab taluda ja selle kontrollimata jätmine võib põhjustada ülekoormust ja tekitada tulekahjuohu. Selge on ka see, et  kuskil püsivalt ja igapäevaselt laadides peaks sinna ikkagi paigaldama nõuetekohase autolaadija," hoiatab ekspert.
 
Ohutu laadimisjaama paigaldamiseks kodus on mõnikord vaja uuendada elektri jaotuskilpi või ehitada uus. Mõned lahendused võivad vähendada mitte ainult investeeringuid, vaid ka vajadust lammutada seinu või põrandaid. Näiteks Schneider Electricu laadimisjaam EVlink Home, mis toimib ka võimsuse tasakaalustajana, ei vaja, et laadimisjaam ja tasakaalustusseade oleks  internetikaabliga ühendatud.
 
„Side laadimisjaama ja tasakaalustusseadme vahel toimub toitekaabli kaudu, mis on unikaalne lahendus ja millel ei ole turul analooge. Sellise laadimisjaama paigaldamine garaaži või hoovi ei nõua seinte või põrandate lõhkumist või kaablite peitmist vaipade all. Teine oht, mis laadimisjaamade kasutamisel sageli esineb, on nende juhtimine. Paljusid mudeleid reklaamitakse nutikatena ja need annavad kasutajale võimaluse laadimisvoolu käsitsi seadistada. See tekitab ohu, et kasutaja koormab oma koduse elektrisüsteemi üle: näiteks võib inimene unustada, et ta on seadnud laadimisvoolu kõrgele ja lülitab sisse teise võimsa seadme, või teine pereliige ei pruugi teada, mis vooluga elektrisõiduk laeb ja proovib ühendada teisi seadmeid, näiteks sisse lülitada võimsa ahju või elektrilise saunakerise. See võib põhjustada olukorra, kus lubatav võimsus ületatakse ja kodu elektrivõrk koormatakse üle. Samas võib jaama "nutifunktsioon“ probleemi veelgi suurendada. Soovitame kasutada võimsuse dünaamilist tasakaalustamist (Dynamic Power Balancing), mis töötab automaatselt ja ei nõua kasutajalt selle juhtimist. See on EVLink Home sarja funktsioon," märgib Mölder.
 
Kuigi elektriautod kasutavad laadimiseks palju suuremat voolutugevust, ei kuumene nende laadimisjaamad peaaegu kunagi üle, erinevalt telefoni- ja arvutilaadijatest. "Selle põhjuseks on asjaolu, et elektriautode laadimisjaamad on ette nähtud suure voolutugevuse edastamiseks, samas kui telefoni- ja arvutilaadijad on palju väiksema võimsusega seadmed ja soojenevad voolu tõttu rohkem. Kui järgitakse seadme tootja soovitusi, kasutatakse sertifitseeritud laadijat ja lastakse kodune juhtmestik paigaldada kvalifitseeritud elektrikul, ei peaks probleeme tekkima ja seadmed kuumenevad lubatud piirides," märgib Ivar Mölder.
 
Telefonide või muude väikeste elektroonikaseadmete ohutumaks laadimiseks soovitab ekspert paigaldada USB-pistikupesad. Turul on saadaval ka kiirlaadimise (45W või 65W) USB-pistikupesad, mis võivad laadida mitte ainult telefone, vaid ka sülearvuteid.
 
Schneider Electricu projektijuht Ivar Mölder rõhutab, et kõige olulisem on kasutada oma kodu elektrivõrku sihtotstarbeliselt, planeerida kõik elektripaigaldise muudatused hoolikalt ja konsulteerida enne muudatuste tegemist alati elektriala spetsialistiga.
 
A: M. Mets, KPMS
Spetsialist selgitab, mida teha, et elektroonika või auto laadimine ei põhjustaks tulekahju

 

Isiklikust elektriauto laadimispunktist kortermajas on saamas uus normaalsus

Enefit ja Arco Vara pakuvad elektriauto omanikele võimalust oma isiklikul parkimiskohal Enefit Volti laadimisteenust kasutada.

Laadige oma telefoni vaid USB-pistikupesast

Vajadus tasuta USB-pistikute arvu järele kasvab pidevalt ning veelgi olulisem on nende lihtne kättesaadavus.

Kuidas valida interjööri stiiliga sobivad lülitid ja pistikupesad?

Nõuandeid, kuidas lüliteid ja pistikupesasid valida ja miks eelistada tuntud tootjate kvaliteettooteid, jagab Silmani Elektri turundusjuht Kaire Amelin.

Berker Generation R lülitid ja pistikupesad - tippdisain taskukohase hinnaga

Generation R. seeria pistikupesad ja lülitid on maailma tipptase nii disaini, insenerilahenduste kui innovaatilisuse osas. Hinda alates 15,72 €!

Kuidas transportida televiisorit, pesumasinat ja külmikut nagu proff

Kindlasti tasub enne teleri lahti ühendamist teha foto teleri tagumisest küljest, et hiljem sujuks uues kodus teleri ühendamine hõlpsalt ja kiirelt.

Eksperdid: elektriautode laadija rajamise kohustus ootab ka vanemaid hooneid

Elektriautode kasutamise soodustamiseks näeb seadus ette kohustuse paigaldada teatud hoonete juurde autode laadimiseks vajalik taristu.

Tallinn Coffee Festival toimub Kultuurikatlas 27.-28. aprillil 2024

Kohvifestival on koht, kus kohvimeistrid, kohviarmastajad ja kogukond tulevad kokku, et tähistada maailma üht armastatuimat jooki – kohvi.

Eluhoone korras elektrisüsteem aitab ära hoida tõsiseid õnnetusi

Enamikku elektrist tingitud tulekahjudest saab ära hoida hoone elektripaigaldist õigeaegselt hooldades ja vajadusel uuendades.

UV-C õhupuhastusseade muudab siseruumi õhu viirustevabaks

Bakterite ja viiruste hävitamiseks siseruumides on suurepärane lahendus ultraviolett ehk UV-C õhupuhastusseadmed (UV-C lambid). Koduseade 20 m² põrandapinnaga ja lae kõrgusega 2,5 m ruumi maksab 350-500€.

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta.

"Mitte minu tagahoovis" mentaliteet pärsib innovatsiooni

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano tänavakivid

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

SPC seinapaneelid: uudne lahendus kiireks ja vastupidavaks muutuseks sinu kodus

SPC seinapaneelide omaduste loetelu saab alustada niiskuskindlusega ning lõpetada soojus- ja heliisolatsiooni pakkumisega.

Kesktolmuimeja süsteemi planeerimine: lihtne ja soodne

Kesktolmuimeja süsteemi täislahenduse hind u. 200 m² 2-korruselise eramaja puhul on 1500-2500€. Hind sõltub, kas tellitakse ainult torustik, seadmed ja tarvikud ning kas koos paigaldusega või ilma. Kui peremees saad hakkama lihtsamate torutöödega, siis saab ta hakkama ka selle paigaldamisega.

Kuidas valida enda koju õige robottolmuimeja?

Mitmed robottolmuimejad on koos spetsiaalse tühjendusjaamaga, mis teevad masina tolmukoguja automaatselt tühjaks ja koristavad edasi.

Kas sina puhastad oma teleriekraani õigesti? Ekspert jagab nippe.

Tehnikaeksperdi sõnul on teleriekraani suurimateks vaenlasteks tolm ja mustus, mille eemaldamisel teevad inimesed palju vigu.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Läbipaistvus on moes – vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

Parimad ahjunipid – kuidas valmistada pidupäeval parimad road?

Toidu ahju panemine, välja võtmine ja vajadusel vahepealne kontrollimine, liigutamine ja maitsestamise lihtsustamiseks soovitatakse paigaldada teleskooprööpad.

Kuidas panna kodune interjöör enda kasuks tööle? Sisearhitekt jagab ideid.

Kuidas aga tagada, et kodune keskkond oleks meeldiv ja kooskõlas meie olemusega? Kuidas luua jätkusuutlik ja kaasahaarav interjöör? Miks on oluline järgida ka trende?

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

NANO GO rasvaeemaldaja: eriti tõhus ja mittesöövitav puhastusvahend

Efektiivne puhastusvahend rasva eemaldamiseks kõikidelt köögi pindadelt. Ei sisalda kloori ega happeid! Köögi puhastamine on vältimatu, kuid lihtne tänu NANO GO-le!

Stockmann avas uuenenud koduosakonna

Kuudepikkuse põhjaliku planeerimise järel on Stockmanni 4. korruse koduosakond täielikult uuendatud ning siit võib leida laia valiku sisustus-, sisekujundus- ja elustiilitooteid.

Ekspert selgitab: miks valida QNED ekraaniga teler?

QNED teleritel on tehisintellektiga varustatud webOS operatsioonisüsteem, mis teeb rakenduste vahel navigeerimise lihtsaks ning annab vastavalt tarbitud sisule uusi vaatamissoovitusi.

RAVAKi Designbloki installatsioon käsitles metsa peateemat omal moel

Ravaki uus segistite kollektsioon Espirit kasvas välja heitveetorudest tehtud kännu seest.

Valgustite trendid aastal 2024

2024. aasta toob kaasa uued tuuled sisekujunduses, mis omakorda mõjutab seda, kuidas ruume valgustada.

Lihtsam jäätmete sorteerimine – uus prügisüsteem Blanco Select II

Blanco Selecti prügisüsteemid on läbinud uuenduskuuri. Ämbrid on uuendatud veelgi funktsionaalsemaks ja lihtsamini paigaldatavaks kui varem.

Miks valida vaheseinte ehitamiseks just bauroc element?

Bauroc ELEMENT vaheseinaplaadid on võrreldes alternatiivsete plokkidega oluliselt suuremate mõõtmetega, mis tagab märkimisväärselt kiirema seina ladumise ja kulu on vaid 4,17 tk/m².

Kivikatused pakuvad püsivat ilu ja suurepärast vastupidavust

Traditsiooniliselt kaetakse viilkatused keraamiliste kivide ja kiltkiviga, kuid nüüdseks on lisandunud ka betoonist ja kiudtsemendist katusekivid.

Interjöör kui lugu: Miks on oluline siduda inimesed ja ruum?

Dez Studio sisearhitekti Nadezda Kornilova sõnul eeldab iga sisekujundusprojekt lugu ehk kontseptsiooni. Lugu seob inimesed ja interjööri.

Profilpas duširuumi kaldeliistud: efektiivsed äravoolu kaldeserva tegemiseks

Profilpasi kaldeliist on disainitud selleks, et võimalikult lihtsate töövõtetega ja kuluefektiivselt luua puhas, esteetiline ja täpne äravoolu kaldeserv.

Mikrotsement – innovatsioon kaasaegses ehituses

Mikrotsementi saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui ka renoveerimisel, nii märgades kui ka kuivades ruumides.

Juhend: kas sa tegelikult tead, mida ahju küpsetusfunktsioonid teevad?

Tihtipeale kasutatakse koju ostetud nutikatel ahjudel vaid paari harjumuspärast küpsetusrežiimi ja toidule vastavaid õigeid funktsioone ei julgeta katsetada.

Neli põhjust, miks ribakõlar on vajalik lisa sinu telerile

Moodsad televiisorid on muutumas aina õhemaks, mis tähendab, et teleris on vähem ruumi võimsate kõlarite jaoks ning stiilselt õhukese disaini saavutamiseks tehakse kompromisse tihti just heli arvelt.

Dekoratiivne ja vastupidav: lubi marmoriino ahju ja kamina viimistluses

Lubi marmoriino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

LED siinivalgustid kodus: suurepärased üld- ja fookusvalguseks

LED siinivalgustid on suurepärased fookusvalguseks, et rõhutada konkreetseid kunstiteoseid ja arhitektuurseid detaile. Neid on 3 tüüpi valgusomadustega.

Kuidas täisautomaatsed kohvimasinad töötavad?

Täisautomaatsed kohvimasinad vajavad enamasti ainult põhikoostisosade lisamist: kohvioad, vesi ja mõnikord ka piim ning saate nautida uskumatut barista-stiilis kohvi, millal iganes soovite.

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Lisaks naturaalsele kuusepuidule on head ja Eesti kliimas end väga hästi tõestanud ka termotöödeldud puidust välisvoodrilauad.

E-sisustus ehitab eksootilisest puidust terrasse, mis kestavad aastakümneid

Eksootilisest puidust kvaliteetterrass - IPE. Vaata galeriid valminud terrassidest.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Puidust seinapaneelid MELLOW: pika elueaga ja lihtne paigaldada

Siseruumidesse mõeldud puidust seinapaneelid (ribipaneelid) on valmistatud kvaliteetsest männipuidust, millele on spetsiaalse töötluse abil antud eriti hea vastupidavus.

Saunum Pro Experience kerised võimaldavad luua 5-ühes spaa lahenduse

Saunum Pro Experience on uuenduslik keris-saunakliimaseade, mis on mõeldud intensiivsema kasutusega leiliruumide jaoks. Kerisel on suur kivimaht ja patenteeritud õhusegamise süsteem.

Põranda- ja laualambid kui pilgupüüdjad

Nõuanne kodu valgustamiseks. Lisaks üldisele lae- ja seinavalgusele pakuvad kodukujunduses põnevaid võimalusi põranda- ja laualambid.

Üliõhuke Deco kivispoon - unikaalne viis pindade katmiseks

Kivispooniga saab katta betooni, keraamikat, metalli, vineeri, MDFi, PLPd ja ka kumeraid pindasid. Kasutatakse mööbli, seinte, aga ka välisfassaadide puhul.

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Bauroci tuletõkkepaneelidel on esmaklassilised tulepüsivusnäitajad

bauroc poorbetoon on mittepõlev materjal, mis talub eriti hästi kõrge temperatuuri mõju mitmeid tunde. bauroc poorbetoon kuulub tuletundlikkusklassi A1.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Näpunäited loomasõpradele – kuidas efektiivselt koduloomade karvu koristada

Kuigi lemmikloomad on suurepärased kaaslased ja pereliikmed, kaasneb nende omamisega karvade tõttu ka korralik koristuskohustus.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Puumarketi terrassimaterjalide valik ja võimalused

Puumarketi valikus on erinevate profiilide ja pikkustega immutatud okaspuidust, naturaalsest lehisest, termotöödeldud ja hooldusvaba komposiitmaterjalist terrassilauad.

Ekspert selgitab: kuidas pesu pestes elektrit säästa?

90 protsenti energiast kulub pesumasinal vee kuumutamiseks, seega tuleks pesu pesta võimalikult madalal temperatuuril.

Kodu koristamise vahendid ja pisiparanduste tõhusad ning nutikad lahendused

Põhjalik ülevaade vahenditest, mis on koduses majapidamises hädavajalikud. Zep Eesti valikust leiab tõhusad lahendused rasva, katlakivi, õli, hallituse, rooste, jää eemaldamiseks. Samuti vahendid küttesüsteemi puhastuseks ja pisiremondi teostamiseks.

Kesktolmuimeja süsteem on taas tegemas võidukäiku, aga nüüd koos robotiga

Miks paigaldada koju kesktolmuimeja süsteem? Kesktolmuimeja süsteemiga koristamisel ei jää ainsatki tolmuosakest samasse ruumi lendlema.

Samsung esitles uusi telereid ja pulti, mis laeb end raadiolainete kaudu

Samuti on OLED telerid loodud mänguritele mõeldes. Nimelt pakuvad uued ekraanid 144Hz värskendussagedust ning toetavad AMD FreeSync Premium Pro tehnoloogiat.

Amello tööpinna õli ehk nn Danish Oil: hinnatud toode hobirestauraatorite seas

Parim viimistlusõli puitpinna kaitseks sisetingimustes! Amello tööpinna õli, nagu ka Danish Oil, sisaldab värnitsat, tungõli, tärpentiini ja looduslikku vaiku.

INTEGRAVAC - kompaktne mööbli sisse integreeritav kesktolmuimeja

INTEGRAVAC-i kesktolmuimeja saab integreerida mööbli sokli alla, kappi või majandusruumi seinale, mis muudab selle mugavaks ja lihtsaks lahenduseks kodu alati puhtana hoidmiseks.

Kodumasinate varuosade müük ja nutiladu Harku vallas - kõik mida võiksid vajada!

Kodumasinate varuosade nutiladu Harku vallas - Electrolux, AEG, Zanussi jpm. Kõik hooldusvahendid ja varuosad, mida kodumasinad võiksid vajada, on olemas ning kaubamärkide lõikes ühilduvad. Kui e-poe valikust varuosa ei leia, tasub kasutada varuosade päringut.

Light24 spetsialist annab nõu, kuidas planeerida välisvalgustust

Enne välisvalgustite paigaldamist visanda nende paiknemise plaan. Otsusta, milline hakkab olema valgustite toitesüsteem ja kus paiknema.

Tehisintellekti abil ühte võrku liidetud seadmed lubavad seninägemata mugavust

Aasta suurimal tarbijaelektroonika messil CES tutvustati tavapäraselt palju huvitavaid innovatsioone. Samsungi muude uuenduste kõrval oli ehk olulisemateks tehisintellektil põhinevad lahendused, mis liidavad kõik seni tutvustatud nutikad seadmed ühtsesse võrgustikku.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

5 lihtsat näpunäidet uue teleri valimiseks

LG tehnikaeksperdid jagavad viis väärtuslikku näpunäidet, kuidas erineva suuruse ja hinnaklassiga mudelite seast just endale sobivaim teler leida.

Kas tahad vee ja energia eest vähem maksta, aga siiski duši all käimist nautida?

Tahad vee ja energia eest vähem maksta, aga duši all käimist siiski nautida? Need lihtsad muudatused vannitoas mõjuvad hästi nii keskkonnale kui ka rahakotile

60% eestlastest kannatab külmiku avamise sündroomi all

Keskmiselt avavad eestlased asjatult külmiku ust neli korda päevas ning kolm viiendikku ehk 60% küsitluses osalenutest tunnistasid selle harjumuse olemasolu.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube