Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?

Kaasatud ekspert: Maria Palusalu
Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?
Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus?

Heki rajamisega seisab silmitsi pea iga uue aia omanik, sest heki abil luuakse aias nii privaatsust kui piiritletakse erinevaid tsoone. Tavaliselt minnakse ikka kõige lihtsamat teed pidi ja tehakse nii nagu kõik teised ehk istutatakse elupuuhekk. Elupuuhekil iseenesest on palju plusse: esiteks mõistlik hind, hea vastupidavus ja kaunis välimus aastaringi. Samuti täidab elupuu oma tihedusega suurepäraselt privaatsuse tekitamise eesmärki, aga kõik pole siiski nii lihtne.  

Enim kasutatakse hekitaimedena kahte hariliku elupuu sorti: kiirekasvulist ja pügamist vajavat 'Brabant'i ning aeglasema kasvuga 'Smaragd'i, mis oma koonusja kuju pärast otseselt pügamist ei vaja, aga kasvab seevastu jällegi aia möödudes väga kõrgeks. Kui heki istutamisel nende omadustega ei arvestata, on kerge tekkima olukord, kui loodus teeb lihtsalt oma töö. Üsna tavaline on, kui elupuu 'Brabant' on istutatud aiale liiga lähedale ja kasvades hakkab sellest lihtsalt läbi pressima. Halvimal juhul on pool hekist lõpuks naabri aias. 'Brabant' on kindlasti vale valik, kui pole aega ega tahtmist hekki pügada.

Teisalt valitakse sellisel juhul üsna kergekäeliselt 'Smaragd'. Tema otseselt pügamist ei vaja, aga kui seda üldse mitte teha, juhtub tavaliselt nii, et ühel hetkel kõrgub aias tihe roheline müür, sest Smaragd kasvab vähemalt 5 meetri kõrguseks. Väikese aia puhul annab see eriti tunda, sest nii kõrge hekk kipub varjama ära ka kogu päikese ja lõpuks istudki oma aias nagu rohelises kastis. Aed peaks ikka olema koht, kust emotsionaalset rahulolu ja inspiratsiooni leida, mida rusuvalt üle pea kõrguv roheline müür ei võimalda.   

Enne sellise olukorra tekkimist on tasub teada, et väga suureks lastud elupuid korraga lühikeseks lõigata on keeruline ja osade elupuu sortide puhul lausa võimatu, sest nii võib tappa terve heki. Lihtsam on juba varakult kõrgust piirama hakata, kui hiljem kahjusid likvideerida.  

Heki rajamiseks on võimalusi väga palju, lihtsalt enne heki rajamist tuleks korraks läbi mõelda, millist hekki ja mille jaoks täpselt vaja on, soovitab aiakujundaja Maria Palusalu.

Alljärgnevalt kõigest lähemalt. Lisana on all kaasas ka näidismõtted linnaäärse koduaia heki planeerimiseks.

Heki rajamine algab plaanist

Iga asi algab plaanist ja veel parem on see plaan asjatundjaga läbi arutada. Kuigi täna räägime heki rajamisest, siis aed ei koosne ainult hekist. Aed on üks tervik koos kõige sellega, mis seal veel on. Tähtis on endale selgeks teha, milleks hekki vaja on või siis mida tegelikult aias vaja on, sest hekiga ei lahenda kõiki probleeme. Kindlasti tuleb paika panna heki asukoht, heki tüüp, milliseid taimi kasutatakse ning kuidas näeb välja edaspidine hooldus. Korralik plaan aitab need mõtted selgeks mõelda, teha õigeid valikuid ja ka vajalikke koguseid arvestada.  

Milline hekk rajada?

Sobivate taimede valik sõltub alati ennekõike asukohast: milline on pinnas, kuidas langeb aeda päikesevalgus, millised on ümbritsevad rajatised ning mis on heki eesmärk. Tänapäeval ei kasutata aias enam taimi, mis nõuavad palju hoolt.

Higihaljas vs heitlehine hekk

Hekitaimedeks leidub sobivaid nii okas- kui lehtpuude ja -põõsaste seast. Kuigi enamasti arvatakse, et ainult okaspuuhekk on talvel tihe ja ilus, siis tegelikult leidub ka lehtpuid ja -põõsaid, mille hekk talvel läbi ei paista. Hea valik on näiteks vähe hoolt vajav värdenelas, keda võib kasvatada nii pöetud hekina kui vabakujulisena. Sageli kasutatakse hekitaimena kontpuid või lodjap-põisenelaid, kelle puhul eksitakse tihti pügamisega. Need sobivad eriti hästi vaid vabakujuliseks hekiks, vaid nii pakuvad nad ilu ja tihedust ka talvel. Maria Palusalu sõnul võtavad nad  tõesti oma ilusa kujuga rohkem ruumi, aga sellega tulebki juba planeerimisel arvestada.

Hekitaimede valikul on oluline ka see, kas hekk on planeeritud tänava äärde või mitte. Näiteks okaspuud langevad sellisel juhul välja, kuna ei armasta soolast lund. Tänavaäärsesse hekki võiks valida pigem lehtpõõsad, mis seal paremini hakkama saavad. Näiteks värdenelas, läikiv tuhkpuu, Thunbergi kukerpuu või viirpuud.

Heki kõrgus ja laius

Heki puhul on oluline nii kõrgus kui laius. Kogu hekk peaks jääma ikkagi oma krundile mitte naabri aeda ja olema igast küljest enda krundilt hooldatav. Kõrguse poolest on kõige lihtsam hooldada kuni 1,4 m kõrgust hekki. Samas, kui heki mõte on  vaadet kinni saada ja privaatsust tekitada, siis selleks on kõige parem kuni 1,8 m kõrgune hekk. Ainult pügama peab hekki siis redeliga.

Võibolla oleks sellisel juhul parem kasutada mõnes kriitilisemas kohas lihtsalt mõnda lehtpuud, mis vaate kinni paneb ja pügamist ei vaja, kui muidugi aias selleks ka ruumi on.

Väga kõrge hekk sobib ainult suurtele ja avaratele aladele. Väiksemates aedades kipub ta pigem valgust ja vaateid varjutama.

Heki eesmärgist sõltub ka taimede liigi valik. Näiteks madala heki jaoks ei ole kindlasti mõistlik valida suure- ja kiirekasvulisi taimi nagu näiteks elupuu 'Brabant' või harilik kuusk, mille puhul peab liiga palju vaeva nägema, et hekki madalana hoida.

Vabakujuline vs pügatav hekk

Ilmselgelt vajab pügatav hekk alati rohkem hoolt ja vabakujuline on mugavam, aga igale poole vabakujuline lihtsalt ei sobi. Tillukesse aeda võiks valida ikka vormi lõigatava heki, mida on võimalik kitsana hoida. Hooldusvajadus sõltub juba taimevalikust.

Kiirekasvuline hekk eeldab alati rohkem hooldust ja kellel seda aega ikka kuskilt võtta pole, võiks valida hekitaimed, mida ei pea nii tihti hooldama või mis kasvavad väga aeglaselt.

Vabakujuliste hekkide loomisel on populaarsemad kontpuu, lodjap-põisenelas, Thunbergi kukerpuu, värdenelas, jaapani enelas, aga ka ungari sirel, läikiv tuhkpuu, harilikud kuused, mägimännid (nt 'Mops') ja erinevad kadaka sordid. Kadaka puhul tasub meeles pidada, et igale poole see ei sobi ja ka haigusi esineb neil päris palju.

Pügatud hekiks sobivad väga hästi  Thunbergi kukerpuu, värdenelas, jaapani enelas, läikiv tuhkpuu, magesõstar, viirpuud, elupuude erinevad sordid, jugapuud, harilik kuusk ja harilik pöök.

Heki istutuskaugus aia piirist

Ükskõik milliseid taimi aeda planeerides tuleb alati arvestada sellega, kui suureks taim kasvab. Väga tihti unustatakse see pisiasi ära ja istutatakse hekitaimed aiale liiga lähedale. Näiteks harilik elupuu 'Brabant' tuleks istutada aia servast vähemalt 1,5 m kaugusele, et taime kasvades jääks alles ka pügamise ruum. Kui seda ei jäeta, kasvab hekk üsna kiiresti aiast läbi ja edaspidi peab seda naabri aias pügamas käima.

Hekitaimede istutusvahe sõltub suuresti valitud liigist ja sordist ning kasutatavate taimede suurusest ning heki eesmärgist. Nii võib istikute vahekaugus alata juba 15 cm-st ja ulatuda isegi 100-150 cm-ni.

Heki kombineerimine istutusalaga aitab luua mitmekesisust

Ühte liiki hekk mõjub üldkujunduslikult alati rahuliku ja ilusana. Mitmekesisust ja põnevust aitavad aga luua erinevatest liikidest nö taimeplokid. Kui kasutada ühtesid taimi eespool ja teisi taga taustana, muutub kohe kogu mulje aiast. Võtame näiteks lahenduse, kus ümaraks pöetud elupuid kasutatakse grupina taustaks vaate varjamise eesmärgil ning nende ees ilutsemas erinevat tooni lehtpõõsad. Tekib huvitav ruumiline kombo.

Pügatud elupuuhekk ja istutusala. Illustreeriv foto: dennis7dees.com/hedgerows/
Pügatud elupuuhekk ja istutusala. Illustreeriv foto: dennis7dees.com/hedgerows/

Samuti võib aia erinevates aiaosades kasutada erinevat hekki. Ühes küljes näiteks jugapuuhekk ja teise värdenela oma. See juba on, mida vaadata ja imetleda.

Ainus, mida heki puhul kindlasti ei sobi teha, on kasutada erinevaid hekitaimi ühes rivis vaheldumisi. Kuna taimed kasvavad erinevalt, jääb sellisest hekist väga rahutu ja korratu mulje. Efekti asemel pigem kaos. Hekk peaks olema rahulik ja mittedomineeriv taustafoon, mille ette sobivad teised taimed, aga kindlasti mitte sinna vahele.

Istutusalaga on võimalik nii uut kui ka olemasolevat hekki huvitavamaks ja elavamaks muuta. Näiteks erinevad lehtpõõsad, okaspuud ja püsililled ühetüübilise heki ees tõmbavad kohe pilgu endale. Hekk pole enam lihtsalt müür, vaid midagi palju enamat. Kontrast on tähtis ja seda nii vormi, struktuuri kui värvi poolest, sest ainult nii tuleb erinevate taimede ilu nähtavale.

Istutusala ei pea olema terve heki pikkuses, näiteks 1/2 või 2/3 heki pikkusest annab proportsionaalselt alati hea tulemuse.

Heki hooldus

Heki hooldus on otseses seoses taimede valikuga ja koosluse kui tervikuga. Mõni taim ei vaja praktiliselt üldse hooldust, teine aga risti vastupidi.

Hooldusvajaduse vähendamiseks sobib püsililledega kaetud istutusala heki ees katta purustatud puulehtede, liiva või imepeenikese kruusaveerisega. Suurema fraktsiooniga puukoormultši ja hakkepuitu ei soovita, eriti kui seal on veel kangas ka vahel, sest seda on väga raske hooldada. Samas okas- ja lehtpuude ning põõsaste vahele sobib jälle imehästi ning aitab hoida ka niiskust. Samas erinevate okas- ja lehtpuude ning -põõsaste vahel saab purustatud puukoore multši väga edukalt kasutada.

Näidisplaan: hekk koos istutusalaga linnaäärses elurajoonis

Lähtekoht: koduaed linnaäärses elurajoonis, 600-1300 m2.
Keskkond-kliima: päikseline, lage, toitainetevaene, kivine ja õhuline pinnas
Hekitaimed: elupuu 'Brabant', kiirekasvuline, pöetav, 2 külge aias
Istutuskaugus piireaiast: 1,5 m
Plaanitav kõrgus: max 1,8 m
---
Heki ette istutusalale sobivad taimed: Lähtuvalt asukohast sobivad taimed, mis saavad antud tingimustes hakkama ja ei vaja eraldi kastmist. Sobivate taimede valik siia juurde sõltub ennekõike asukohast (pinnas, päike, ümbritsevad rajatised).

Sobivate puude ja taimede nimekiri:

  • Puud: toompihlakad ja hariliku pihlaka sordid.
  • Põõsad: põisenelad, Thunbergi kukerpuu.
  • Püsililled: Püsililledest saavad hästi hakkama pargiroosid, tokkroosid, aed-iirised, karukellad, erinevad kukeharjad, liivateed, Faasseni naistenõges, raudrohu sordid, metssalveid, lavendlid, ogaputked, hiidiisopid,  idamagunad, kipslilled, kuldne piimalill, Shmidthi puju, ungari mesiohakas, villane nõianõges, kollane karikakar, viltjas ülane, asparaagus ehk harilik aspar, amellaster, Frikarti aster, harilik perovskia.
  • Maitsetaimed: murulauk, harilik iisop.

A: Inkodu.ee (J. Rohtsalu; K. Viksne)
Kuidas luua igava hekimüüri asemel aeda kaunis kooslus? Näidisplaan!

 

Milliseid vigu aitab vältida 3D mudeldamine aiakujunduses?

3D mudelis on hea määrata hekkide kõrgused, kas varju tekitamiseks või aiaruumide eristamiseks. Mudelis on võimalik kogeda aiaelemente inimese silmade kõrguselt.

Modernse koduaia püsilillepeenar: õpetus, näidisplaan, taimede nimekiri ja kogused

Modernse aia kujundamine. Püsilillepeenra rajamise õpetus koos istutusplaani ja taimede nimekirja ning kogustega.

Puukooremultš või hakkepuit: kumb valida ja mil viisil kasutada?

Iluaeda sobivad kõik 100% puukooremultšid. Ka lehtpuuhake on hea lahenduseks suurte puude ümbruses. Okaspuuhake peenrasse ei sobi.

Rikkaliku taimevalikuga püsilillepeenra rajamine

Püsilillepeenra rajamist alustada põhjalikust plaanist, kus on läbi mõeldud, millist tulemust soovitakse saavutada, milliseid peenraid ja kuhu soovitakse rajada.

Hekk paneb aia piiri paika: planeerimine ja istutamine

Kuidas aru saada, kas heki istutamine on vajalik? Milline hekk istutada?

Aiakujundaja annab nõu, kuidas teha ridaelamu tüüpaiast pilgupüüdja

Uute ridaelamute ja paarismajade aedu ääristavad sageli standardsed piirdeaiad või elupuuhekid. Sellist lahendust saab ilmestada erinevate taimekooslustega.

Taimede valimisel on oluline suurus ja juurte olukord

Taimede internetist ostmisel peab üsna ettevaatlik olema, sest nii ei saa kunagi kindel olla, kas taim ikka vastab lubatud kirjeldusele.

Põhivead aiakujunduses, mida ei pea tingimata ise järgi proovima

Kes soovib ilusat ja hooldusvaba aeda, peaks aia kujundamisel püüdma vältida järgnevaid tüüpvigu...

GOAT G1 robotniiduk - erakordselt nutikas ja kaablivaba abimees

Intelligentsuselt ei jää GOAT G1 robotniiduk alla ühelegi kodurobotile - positsioneerib väga täpselt, tuvastab takistusi, niidab süsteemselt, laeb nutikalt, ei vaja piirdekaablit.

Innovatiivsed välikraanid ja-dušid, mis trotsivad külmakraade: Frostline

Frostline-i välikraanid ja-dušid on loodud Põhjamaade kliima jaoks ning neid saab kasutada mitmel erineval otstarbel, alates koduaiast ja puhkealadest kuni spordiväljakute ja tööstuslike rajatisteni.

Miks valida markiis oma suvekodu või maja terrassile?

Markiis on suurepärane lahendus, mis pakub terrassil päikesevarju ja privaatsust ning pikendab terrassihooaega.

Aiatööd algavad - kust saada multši ja mida arvestada selle varumisel?

Enne multši varumist oleks vaja üle mõõta multšitavad peenrad ja haljasalad, et arvutada vajaminev multšikogus. Selleks on mugav kasutada multši kalkulaatorit.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano tänavakivid

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

Tomatitaimede ettekasvatamise õpetus

Tomatite ettekasvatamine. Millal on õige aeg alustada? Milliseid tomatisorte eelistada? Mis on tõusmepõletik? Seemnest istutuseni on 60-70 päeva.

Kas teadsid, et mullal ja mullal on vahe sees?

Õige koostisega mulda kasutades pakud oma taimedele justkui kindlustus. Võti peitub mullasegu humiinhapete sisalduses.

Biolani minikasvuhoone lihtsustab istikute ettekasvatamist

Kurgi, kõrvitsa ja suhkrumaisi seemikute kasvuperiood on vaid 3–4 nädalat, seega tuleks avamaale istutatavate istikute ettekasvatamist alustada alles mai alguses.

 Inspiratsiooni peaaegu hooldusvaba aia rajamiseks

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Mere puudutus“ on hea näide peaaegu hooldusvabast aiast, kus argimured iga päev kasvõi hetkeks unustada ja lihtsalt looduse ilu nautida.

Inspiratsiooni koduaia rajamiseks: lopsakas ja pikalt õitsev lilleaas

Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 näidisaed „Harmonicum“ on hea näide koduaeda sobivast lilleaia tüüpi aiast. Näidisaed pälvis isegi 3 rahvusvahelist tunnustust.

Eksperiment: mida lapsed mänguväljakutel päriselt kasutavad

Selgus, et köitvaimad mänguväljakud on need, mis pakuvad võimalusi ühisteks tegevusteks ja mängudeks sõprade või vanematega ning kus on mõeldud ka täiskasvanute peale.

Linnaaia kujunduses on aktuaalsed kõrgpeenrad, söödavad taimed ja seened

Tornide väljakul toimunud Tallinna aiakunsti võistluse „Linn ja loodus käsikäes“ 2023 võiduaed „Söödav Summ“ on hea näide linnaaiast, mis sobiks hästi väikeste lastega peredele.

2023. aasta arhitektuuripreemiate laureaadid

Reedel, 8. detsembril jagati Lillepaviljonis pidulikul auhinnatseremoonial aasta arhitektuuripreemiaid ja tunnustati parimaid arhitektuuritegusid ja -tegijaid.

Vahemere hõngu koduterrassile: bambusmööbel, valged narmastega tekstiilid, helesinine keraamika jpm

Täpselt nagu õige muusika ja aroomidega on võimalik oma saunas spa-kogemus saada, võib vahemere hõngulise puhkusemeeleolu luua oma koju või terrassile.

2023. aasta Soome elamumess Loviisas

Sel aastal toimub elamumess Helsingi lähedal Loviisas 07.07 - 06.08.2023. Uude mereäärsesse linna elamurajooni rajatakse kaasaegsed väikeelamud, ridaelamud, korterelamu ja ujuvelamute kvartal.

Kas Sina ehitad terrassi ajas kestvalt? Ideed ja lahendused 2023-2024 aastaks.

Tänapäevased lahendused näevad ette, et terrassilaud tõstetakse kandeprussist ülespoole. Millega seda teha?

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Muruhooldus uuel tasemel - Stiga autonoomne kaablivaba robotniiduk

2023. kevadel tuli müüki täiesti uus Stiga autonoomne robotniiduk, millele ei ole vaja enam piirdekaablit paigaldada.

Kas ja miks panna oma aeda aprikoosipuu või virsikupuu?

Kellele meeldivad ploomid ja murelid rohkem kui õunad, selle jaoks on kindlasti ka aprikoosi- ja virsikupuud väga sobiv valik.

Multši kasutamine tarbeaias

Multši kasutamine tarbeaias parandab mulla viljakust, kastmise vajadust ja ka köögiviljade ning taimede maitset. Kõige ideaalsem on lehtpuuhake.

Põhjamaade jaoks loodud õuevalgustid – Norlys

Õuevalgustite paigaldamine nõuab põhjalikku eeltööd ja detailset planeerimist aga selle kõige juures on peategelaseks siiski valgustid.

Light24 spetsialist annab nõu, kuidas planeerida välisvalgustust

Enne välisvalgustite paigaldamist visanda nende paiknemise plaan. Otsusta, milline hakkab olema valgustite toitesüsteem ja kus paiknema.

Uus-Veerenni park kutsub liikuma ja lugema

Merko rajas Uus-Veerenni kvartalisse üle 8500 ruutmeetri suuruse avaliku pargiala koos mänguatraktsioonide, linnaruumi elavdavate skulptuuride, puhkeala ja lugemisnurgaga.

5 põhjust, miks sügisel püsikuid ja kõrrelisi mitte maha lõigata

Osasid püsikuid ja kõrrelisi ei tohi sügisel maha lõigata, sest see mõjutab nende talvekindlust. Need on krüsanteemid, monardad, heleeniumid, hiina siidpöörised.

Juhtmevaba lambikesega rõdule, aeda ja piknikule

Juhtmevabad valgustid on just need, mida vajad, kui soovid õuesolemist õhtuti veelgi kauem nautida

Sisearhitekt Ingrid Kuuli Naantali elamumessist: “Unikaalsed sise- ja välisruumid sulavad loodusega üheks”

2022. aastal on Soome elamumessi majades erilist rõhku pandud avatud köök-elutoa alale. Need on avarad, kõrgete lagede ja suurema pinnaga. Köögis on olemas ruum nii söögilauale kui köögisaarele.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Arhitekt-disainer Maritsa Lukk Soome elamumessist: „Selle tunneb kohe ära, kui kodu loomisse on kaasatud eksperdid.“

Naantali elamumessil jäi silma mõistlik ruumikasutus. Majad olid ruutmeetritelt pigem väiksemad, aga nii põhjalikult läbimõeldud, et kõik vajalik mahtus ära.

Müürikivid aiakujunduses – praktilised ja efektsed

Müürikivide abil luuakse aias sujuvaid üleminekuid ühelt objektilt teisele, struktureerides nii õueruumi. Kaldega pinnase planeerimisel on müürikivid asendamatud.

Ära kuluta oma vähest vaba aega taimede ise kastmiseks

Terrazzo Drip on Claberi ise kastmise ehk tilkkastmissüsteemi stardikomplekt sobib ideaalselt kuni 50 taime kastmiseks nii kasvuhoones, terrassil kui ka avamaal.

Hakkepuidu kasutamine aiakujunduses multšina

Hakkepuit aiakujunduses. Istutusaladele sobib vaid lehtpuuhake, aga kõnniteede, puhkealade puhul on parim okaspuuhake.

Kuidas muuta rõdu või terrass lopsakalt õitsevaks roheliseks oaasiks?

Aiakujundaja Maria Palusalu jagab soovitusi, kuidas rõdu või terrass kauniks aiaks kujundada. LAE ALLA rõdule sobivate taimede nimekiri - 100 taime!

Konteinerhaljastus, unikaalsed kõnniteed ja müürid aiakujunduses

Müürikivid, kõnnitee plaadid, äärekivid, peenrapiirded, lillekonteinerid, aiapostide mütsid, dekoratiivsete aiaskulptuurid, päikesevarju toestuskivid.

Innovaatiline taimekatus ei vaja erilist konstruktsiooni ja sobib igale majale

Green taimekatus ehk murukatus koosneb moodul kastiplaatidest, mida on võimalik paigaldada kuni 45-kraadise kaldega ja iga konstruktsiooniga katusele. Paigaldus on lihtne.

Kuidas ja millest ehitada terrassi varikatus?

Terrassi varikatuse ehitamine - nõuanded.

Divero Ehituse valikus erilahendustega puidust saunamajad, klaaspaviljonid, grillmajad

Divero Ehitus tegeleb puidust väikemajade tootmisega. Valikus on saunamajad, suvemajad, aiamajad (aiapaviljonid, lehtlad, grillmajad, kuurid, garaažid).

Välikäimla - praktiline igas maakodus!

Divero Ehitus pakub kolme tüüpi puidust käimlaid. Freesprussist välikäimla A sees on puidust istumiskast. Mõeldud kasutamiseks Separett kuivkäimlaga.

Tahad rohelisemat eluviisi, aga ei tea, kust alustada? Eksperdid annavad nõu

Üks kõige tähtsamaid asju, mida süsiniku jalajälje vähendamiseks teha, on säästa elektrienergiat. Samuti tuleks ostuharjumusi muutma ja võimalusel olemasolevaid esemeid taaskasutada. Rohepööre!

Valgustuse kavandamine maastikuarhitektuuris

Et valgus täidaks oma eesmärki ja ei tekitaks valgusreostust, tuleb aia valgustamine põhjalikult läbi mõelda ning teha plaan. Valgustemperatuur Kelvin on oluline...

Eramaja renoveerimine: miks on sise- ja välisruum mõistlik tervikuna lahendada?

Renoveerimisprojekt toob enamasti kaasa sisearhitektuurse planeeringu ja tehnovõrkude ümberkorraldamise. Samuti maastikuarhitektuurse projekti muutmise.

Soome elamumess muljed: Lohja 2021

Lohja elamumessil on ühtse joonena kõigi eramute fassaadidel kasutatud puitu. Köökide puhul hakkas silma köögitsooni viimine teisele korrusele.

Nutikas kasvuhoone toimetab ise ja kasvatab saagikust

Kasvuhoone toimetab ise oma energiat kasutades, kui temperatuur läheb üle 16 kraadi, tõuseb luuk üles ja vastupidi.

Kodu energiate muutmise õpetus - kuhu läheb pilk, sinna ka energia!

Kodu energiate muutmine! Enamasti tegeleme kodu alumise osa sisustamisega ning see tähendab, et ruumi sisenedes tõmbavad need meie pilgu alla, samuti energia.

Kuidas luua aia hekimüürist kaunis kooslus?

Aia kujundamine! Okas- või elupuuheki istutamine ja selle ette taimepeenra rajamine. Heki õige kõrguse ja taimede valimine.

Kõnniteekivide ladumise mustrid - õpetused, nõuanded, galerii

Tänavakivide ladumismustrid. 34 sillutiste näidist ja ideede galerii. Erinevaid sillutuskivide tüüpe kombineerides saab luua kordumatuid mustreid.

Magusad maasikad oma rõdult – kasvatamist väärt!

Maasikate kasvatamine rõdukastis. Millised maasikataimed valida? Kuidas neid kasta ja hooldada? Populaarseim sort on Sonsation..... Sonata, Polka, Malwinat, Faithi, Asia, Flair, Allegro.

Kompostiv välikäimla – hädavajalik mugavuslahendus kanalisatsioonita kodus

Kompostiv välikäimla on hea lahendus kuni kuue elanikuga maakodus. Kuivkäimla kompostmulda saab iluaias taimeväetisena kasutada.

Looduskivide valimine: Eestis ei tunta hästi kivide tüüpe

Looduskivide EKSPERT ANNAB NÕU! Peruu travertiin on üks viimase aja parimaid kivileide, mida ta kindlasti tasub fassaadi ja sillutise puhul kaaluda.

Kuidas saavutada naabrist ilusam muru?

Muru hooldamine: Väeta muru 4 korda aastas, niida õigel ajal, kasta korralikult, jäta niide koristamata, eelista kvaliteetseid muruseemneid...

Kuidas ise kasvatada vastupidav ja õiterohke suvelilleampel?

Kes on juba amplis suvelilli kasvatanud, teab, et suvises vihmas ja tuules võib ampel ühe päevaga nii ära kuivada, et ei võtagi enam vett sisse ja vesi voolab amplist lihtsalt läbi.

Biolani Kasvukott - pane tomatid, kurgid ja melonid rõdule kasvama

Biolani Kasvukott on looduslik aluspinnamuld tomati, kurgi, paprika, herneste, salati, peedi, meloni ja suvelillede kasvatamiseks.

Põnevad diagonaalid modernses aiakujunduses

Aiaplaani näidis! Aiakujundaja Terje Prisk annab nõu modernses stiilis aia kujundamiseks. Eelista ruudu, ringi või diagonaali lahendusi ja kindla kujuga taimi.

5 püsilillepeenra näidisplaani: kuidas tagada püsiv õitemeri?

Vastupidiselt üldlevinud arusaamale on püsilillepeenra plaani parim koostamise ja kohendamise aeg just peale suvist õitsemisaega ja enne külmade tulekut.

Täpne GPS mõõdistamine aitab vältida krundi piiridega seotud probleeme

Täpne GPS mõõdistamine on oluline nii majade ehituses, metsa või maa ostu-müügi tehingute korral, samuti trasside, teede, sildade ja raudteede ehituses.

Nipid ideaalse muruvaiba rajamiseks

Muruseemnete suvaliselt puistamisest ei ole kuigi palju kasu ning kõva ja kuiva maa puhul uhub järgmine vihm seemned lihtsalt minema.

Kuidas jõuda hooldusvaba aiani?

Hooldusvaba aeda ei ole olemas, küll aga saab aeda planeerida ja rajada nii, et see nõuab hiljem võimalikult vähe hoolt.

Pojeng kui armastuse ja romantika kandja

Pojengi võrreldakse Hiina luules tihti naise ilu ja graatsiaga. Lisaks ilule on pojengis peidus ka majanduslik küllus ja edukus.

Koduaed kui värvide pillerkaar

Fotograaf Sigrid Absaloni aed Tahkurannas – siia jagub värvirõõmu igaks aastaajaks.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube