Mida kõike maitsvat saab valmistada tandoori ahjus?

Saabumas on taas soojad ja mõnusad ilmad, mis tähendab ka hõrgutavaid roogi - aeg on välja võtta grillid ning puhastada ahjud. Kui tavaline grillimine on muutumas
igavaks, siis Tandoori ahjud toovad Sinu toidulauale indiapäraseid maitseid, mida siiani võid kohata vaid spetsiaalsetes restoranides. Siit leiad 5 peamist idamaist toitu,
mida saad ka ise kodus küpsetada, kui Sul on tandoori ahi olemas.
Mis on tandoori ahi?
Tandoori ahi sobib suurepäraselt araabia- ja aasiapäraste toitude kokkamiseks. Kindlasti oled ka restoranide menüüs märganud toite nagu tandoori kana, kana tikka ja kindlasti oled kuulnud ka India leivast ehk naanist. Just need India toidud saavadki alguse tandoori suitsuahjudes, kus kombineeritakse kõige parimad maitsed koos suitsuse täiendusega. Tegu on erilise ahjuga, kus toit saab osaliselt erinevat kuumust - seda puudutab nii leek, kiirgav kuumus kui ka kuumem õhk kuni 400 kraadini.
Tandoori ahi on ise valmistatud savist ning on väljastpoolt kaetud betooni või mudaga. Oma kuju poolest meenutavad need silindrit või tünni. Seina kuumusest ja süttest õhkuv kuumus küpsetavad nii leiba kui ka liha ning teisi hõrgutavaid roogasid kiiresti. Lisaks sellelel annab ahi toidule spetsiifilise maitse, mida tavalise grilli või
ahjuga saavutada ei saa.
Mida tandoori ahjus valmistada?
RETSEPTID
Lule kebab
Lule kebab on traditsiooniline Armeenia hõrgutis, mis sisaldab endast 50/50 nii lamba kui ka sealiha. Sageli serveeritakse seda lavashiga või riisiga. See on üks peamiseid toite, mida kaupmehed sõid iidsetel aegadel.
Kebabi valmistamiseks läheb vaja lambaliha, sealiha, suitsutatud paprikat, pipart, sumakit, soola, tšilli pipart, sibulat ja muid meelepäraseid maitseaineid. Valmistamiseks marineeri lihad maitseainetega ning soovikorral ka jogurtiga ja seejärel lase külmkapis marineerida vähemalt 2 tundi. Seejärel kasuta hakklihamasinat, et liha koos sibulaga väikesteks tükkideks teha. Aseta liha pulkade otsa tükkidena ning kui tandoori ahi on soe ning valmis, siis küpseta liha tandoori ahjus 10 kuni 15 minutit. Serveeri lavashi saia või riisiga.
Iidne pitsa
Lahmajoun nime all on tuntud kui iidset pitsat, mis on levinud toit just karavanide, reisijate ja sõdurite seas. Täna on see toit eriti populaarne Armeenias, Türgis, Liibanonis, Süürias, Iraagis ja Jordaanias. Seda pitsat on ülimalt lihtne küpsetada perfektsuseni just Tandoori ahjus, kus on selle konkreetse pitsa valmistamine ka alguse saanud. Selle pitsa jaoks läheb vaja hakkliha, tilli, sibulat, küüslauku, tomateid, tomatipastat, jahu, soola, veidi suhkrut, pipart, tšilli publrit, sooja vett, õli ja sidrunit ja pärmi. Valmista nii nagu tavalist pitsat, kuid tavalise ahju asemel kasuta Tandoori ahju - see annab pitsale unikaalse maitse, mida teised ahjud saavutada ei suuda.
Suitsune idamaine kana
See krõbe, maitsev ja ka tervislikum kana on ideaalne panus toidulauale. Kanatükid marineeritakse rikkaliku maitse saamiseks ning seejärel küpsetatakse Tandoori ahjus ideaalse küpsuse taseme saavutamiseks. Pärast praadimist jäetakse kana suitsema väiksemalt kuumusel vähemalt 2 tunniks, kuni üleliigne õli kaob - see tagabki kana krõbeduse ja rikkaliku suitsuse maitse. Selleks läheb vaja kanatükke, pettpiima, jahu, mune, õli ning meelepäraseid maitseaineid. Marinaadi jaoks sega munad, pettpiim ja maitseaineid ning seejärel kanatükid. Seejärel lase kanal üleöö marineerida. Seejärel sega maitseained koos jahuga ning tee kanatükid ka sellega kokku. Siis valmista ette Tandoori ahi ning küpseta kana Tandoori ahjus koos potiga 18 minutit. Kui oled läbi küpsetanud kõik kanatükid, lisa ahju suitsetamiseks puusüsi ning suitseta kana 2 tundi.
Naan
Aasia, India või muud restorani külastades ei jää kindlasti märkamata naani leib - õnneks saad ka ise seda kodus valmistada. Selleks läheb vaja vaid jahu, pärmi, soola, veidi suhkrut, õli, sooja vett ja soovi korral seesami seemneid. Valmistamine on lihtne - lisa sooja vee sisse sool, pärm, suhkur, õli ning sega hoolikalt. Seejärel lisa jahu ning veidi veel vett. Lisa kaussi ka õli ning lase tekstuuril vähemalt 2 tundi seista. Seejärel mudi taignas hoolikalt, tekita ümmargused ja lamedad tainapallid - kasuta näiteks kuju saamiseks klaasi. Lisa seemned ning küpseta Tandoori ahjus kuni sai on valmis. Ideaalne täiendus iga lõuna- ja õhtusöögi kõrvale!
Juurviljad
Tandoori ahjus ei pea valmistama vaid liha - sealt võid küpsetada ka juurvilju. Selleks vaid kasuta jogurtit ja meelepäraseid maitseaineid. Seejärel marineeri sellega sobivad juurviljad ning lase pool tundi seista. Lisa juurviljad suurde praepanni ning pane marinaadi veel peale. Siis küpseta 30 minutit ning keera, kuni juurviljad on pehmed. Serveeri koos liha ja riisiga - nii ongi imemaitsev indiapärane roog on valmis!
Kui Jaapanis on kamado bono, siis Aasias on tandoori ahi, millega valmistada rahvusvahelisi roogasi. Kui oled otsimas oma aeda meelepärast ahju, siis tasub tutvuda valikuga Kaup24 valikuga - sealt leiad alati soodsad hinnad.