Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

ABLOY ukselukud: valik ja võimalused

EKSPERDI NÕUANNE
Välisukse lukukomplekt peab vastama kõrgematele turvanõuetele ja olema ilmastikukindel. Lisaks on välisuksel soovitatav kasutada lisalukku (turvalukku).
Välisukse lukukomplekt peab vastama kõrgematele turvanõuetele ja olema ilmastikukindel. Lisaks on välisuksel soovitatav kasutada lisalukku (turvalukku).

Valides oma uksele uut lukku, peate arvestama mitme asjaoluga. Kui tegemist on välisuksega, peaks lukukomplekt vastama kõrgematele turvanõuetele ja olema ilmastikukindel. Lisaks on välisuksel soovitatav kasutada lisalukku, mida kutsutakse tihti turvalukuks. Siseustele saab aga paigaldada kergemaid ja soodsamas hinnaklassis lukke. Kui pealtnäha on ukselukk justkui üks kindel toode, siis tegelikult koosneb lukukomplekt mitmest osast.

Tutvustame järgnevalt täispuit- või metallustele sobivaid ABLOY mehaanilisi lukutooteid, mille õigel valikul saate oma kodule turvalise ja töökindla luku aastakümneteks.

Lukukorpus

Üldiselt on lukukorpusi kahte tüüpi. Meil ja paljudes teistes Euroopa riikides kasutatakse lukutüüpi, mis tuleb väljastpoolt võtmega lukku keerata. Soomes kasutatakse aga peamiselt iselukustuvaid nn snepperlukke, mille puhul saab korpuses valida, kas see lukustub võtmega või automaatselt. Automaatselt tähendab, et ukse lukustamise jaoks ei ole võtit vaja, vaid see lukustub ise.

Mõlemal lukutüübil on oma eelised ja puudused. Valik tuleks langetada lähtudes pereliikmete harjumustest ja ukse kasutamise viisist. Välisuksele soovitame valida lukukorpuse, millel on kõrgem turvaklass, ning paigaldada uksele teinegi, lisa- või turvalukk.

Siseustel seevastu luku turvalisus nii oluline ei ole. Küll aga on tähtis, et ust saaks lukustada väändenupuga. WC-ustel kasutatakse ka indikaatoriga kattekilpe, mis näitavad, kas uks on lukus või mitte.

Ukselink

Tavaliselt valitakse ukselinki disaini järgi, kuid planeerides uut lukukomplekti tuleb arvestada ka lingi teiste omadustega. Esmatähtis on, et link ja lukukorpus sobiksid. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et link sobib ideaalselt, ei pruugi selle kinnitused sobida korpusele.

Soovitame küll valida sama kaubamärgi lingi ja lukukorpuse, kuid seegi ei anna sobivusele alati garantiid. ABLOY tootevalikus on suur valik ukselinke erineva viimistluse ja otstarbega. Välisustel soovitame eelistada messingust linke, sest need on mõeldud tihedamaks kasutamiseks ning on ilmastikukindlamad.

Siseustele on erineva pinnakattega soodsamas hinnaklassis tsingist linke. Samuti tuleb lingi valikul veenduda, et see oleks varustatud lisavedruga. See aitab lingil mitte „ära vajuda“, mis pikendab selle eluiga. 

Lisaks leiab ABLOY ukselinkide valikust ainulaadse ACTIVE antibakteriaalse pinnakattega linke. Nende patenteeritud kattekiht eemaldab kuni 99% sinna sattunud bakteritest.

Luku südamik (võtmepesa)

Võtmepesa on üks tähtsamaid komponente, mis lukukomplekti turvaliseks teeb. Selle puhul mängib rolli nii südamiku muukimiskindlus kui võtmega seotud turvalisus. ABLOY luku südamikke on võimalik ka omavahel sarjastada. See tähendab, et saate erinevad südamikud avada ühe võtmega või määrata erinevatele võtmetele erinevad õigused.

Näiteks kui korteriukse, turva-, postkasti- ja keldri tabaluku jaoks peaks kaasas kandma neljast võtmest koosnevat kimpu, siis sarjastades kõik need südamikud ümber, jääb vaid üks võti, millega saab kõiki nelja ust avada.

Samuti tuleb tähelepanu pöörata võtme tüübile. Kui tavalist võtit saab üsna lihtsasti kopeerida, siis ABLOY PROTEC2 ja NOVEL võtmed on kaitstud patendiga – uusi võtmeid saab teha ainult ABLOY volitatud edasimüüjate juures. Koopiate tegemiseks peab olema võtmekaart, kuhu märgitakse kõik tehtud lisavõtmed. Võtmekaart annab kindlustunde ka näiteks kodu vahetamisel, et üle antud võtmete arv vastaks kaardil märgitud kogusele. 

Logo - ASSA ABLOY Opening Solutions Baltic AS
Priisle 10, 13914 Tallinn, Harjumaa
+372 655 9101

Meie tootevalikusse kuuluvad mehhaanilised ja digitaalsed ASSA lukud ja ABLOY lukud, ripplukud, kontorimööbli lukud, pindlukud, silindrid, uksesulgurid, ukselingid, ukseautomaatikaseadmed ja ehitussulused.

Hooldatud ukselukk annab turvatunde ja uksesulgur lisamugavuse!

Ukseluku hooldus. Lase võtmekanalisse suruõhku – nii saad sinna sattunud liiva või lehepuru eemaldatud.

ACTIVE pinnakattega ukselingid takistavad 99% bakterite levikut

Välja on töötatud innovaatiline hõbedaosakesi sisaldav antimikroobne värv, millega on kaetud ABLOY ACTIVE ukselingid, käepidemed ja võtmepesad.

Turvalisus on tehtud lihtsaks

Yale-i nutika koduturvalisuse ökosüsteemiga saate alustada ühest tootest ning liita sinna hiljem vajaduse korral juurde teisigi. Kõik seadmed on hallatavad ühes tasuta rakenduses.

Väikemaja puidust välisuksed ja puitaknad - hea kvaliteet ja hind!

LADU6 väikemaja puidust välisuksed ja puitaknad on kõrge kvaliteedi ja hea soojapidavusega Puitukse hind al. 199€. Uudistoode - topeltuksed!

PROTEC² CLIQ - digitaalne lukk, mille puhul piisab ühest võtmest kõigi vajalike uste avamiseks

Ühendades Abloy parima mehaanilise ja elektromehaanilise tehnoloogia üheks digitaalseks lahenduseks, pakub PROTEC² CLIQ juurdepääsuhalduslahendus vastuse kaasaegsetele globaalsetele turvaprobleemidele.

Põhjamaine lihtsus: Elegantne tekstuuride mäng uuseramu interjööris

Noore pere kodu looduskaunis kohas Lõuna-Eestis, kus erilise tähelepanu all oli meeleolu loovate valgustuslahenduste väljatöötamine.

Galerii: Kevadiselt värske ja ajatult moodne perekodu

Stuudio 88 sisearhitekt Ljudmilla Funika-Müüri loodud kaunis sisearhitektuurne lahendus. Lisaks nõuanded ja nipid ise sisustajale!

Timbermore tammepuidust siseuksed: kvaliteetne ja vastupidav lahendus

Timbermore tammepuidust siseuksed on saadaval mitmekülgse disainide ja värvi valikuga.

Palkmaja suuri ehitusvigu ei andesta! Energiatõhus ja niiskuskindel palkmaja

Energiatõhusa ja niiskuskindla käistöö palkmaja ehitamine ja hooldamine. Mida silmas pidada ja kontrollida?

Sisearhitekt Ingrid Kuuli Naantali elamumessist: “Unikaalsed sise- ja välisruumid sulavad loodusega üheks”

2022. aastal on Soome elamumessi majades erilist rõhku pandud avatud köök-elutoa alale. Need on avarad, kõrgete lagede ja suurema pinnaga. Köögis on olemas ruum nii söögilauale kui köögisaarele.

Arhitekt-disainer Maritsa Lukk Soome elamumessist: „Selle tunneb kohe ära, kui kodu loomisse on kaasatud eksperdid.“

Naantali elamumessil jäi silma mõistlik ruumikasutus. Majad olid ruutmeetritelt pigem väiksemad, aga nii põhjalikult läbimõeldud, et kõik vajalik mahtus ära.

Ukseluku vahetamine ja valimine: Mida silmas pidada?

Kui tänane on kodu ukselukk korras ja soov on tõsta kodu turvalisust, tasub kaaluda turvaluku paigaldamist või uue ostmisel kaaluda võtmekaardiga lukustust.

Hörmann välisuksed - atraktiivne hinna kvaliteedi suhe

Ilusa välimusega metallist välisuksed. Kompromissitu kvaliteet. 5-aastase garantii.

Garaažiukse valimine - mida jälgida?

Garaažiukse ostmisel tuleb tähelepanu pöörata kümnetele näiliselt tühistele pisiasjadele, mis pikemas perspektiivis väga olulisteks osutuvad.

Kuidas muuta avar eramu mugavaks peret toetavaks koduks?

Kodu kujundamine on inimese jaoks üks olulisemaid ülesandeid elus. Täiuslik tulemus sünnib pererahva ja sisekujundaja vahelisest usalduslikust koostööst.

Targa maja lahendused liidavad hoone erinevad süsteemid ühtseks tervikuks

Nutikodu lahenduse juures saab peaaegu kõiki koduseid seadmed (küte, valgus, valve, pesumasin, küpsetusahi, kardinad) panna ennast ise juhtima.

Seinasisene lükanduks on ühtlasi ka ruumijagaja

Seinasisese lükandukselahendus eeliseks on võimalus lükata ukselehed kogu avatäite ulatuses ava eest ära ja vajadusel ava taas ustega sulgeda.

Mida võiks kindlasti teada, soovides tellida ja paigaldada uued puitaknad?

Aknatootja soovitab kindlasti eelistada 3-kordset kahe selektiivklaasi ja argoontäitega klaaspaketti.

Akende ja välisukse valimine

Aknad ja uksed moodustavad olulise osa hoone eelarvest. Riskid on väga suured – kõige odavama pakkumise valimine ei pruugi kõige soodsamat lõpptulemust anda.

Skandinaavialikult helge korter

Selle skandinaavialikult helge ja valge korteri Oslo kesklinnas on kujundanud sisearhitektid Mariann Paulsen ja Kristine Nilsen.

Millised aknad on hea valik meie kliimasse?

Akende ja uste tootmine on aastatega teinud läbi palju arenguid nii materjalide kui ka tehnoloogia puhul.

Helges skandinaavia stiilis värvitud puituksed Aru Grupilt

Väärispuidust peitsitud sise tahveluksed "Aru ID Classic" on klassikaline puidust tahvelukse sari.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube