Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Vastutuskindlustuse suurus peaks kasvama iga korrusega

EKSPERDI NÕUANNE
Vastutuskindlustuse suurus peaks kasvama iga korrusega

Vastutuskindlustuse suurus peaks kasvama iga korrusega

Survevoolik lekib – kahju naabrile 9000 eurot, segisti puruneb – kahju naabrile 20 000 eurot, kodu põleb – kustutusveest tingitud kahjud naabritele 50 000 eurot… Hoolimata suurtest kahjusummadest puudub paljudel koduomanikel vastutuskindlustus või on selle kindlustussumma liialt madal.

„Olgu tegemist veeõnnetuse, tulekahju või tormituules kukkuvate puudega, vastutuskindlustuse juhtumid on enamasti seotud kahju põhjustamisega naabrile. Pahatihti võib üks selline vastutuskindlustuse juhtum keskmisest kodukahjust ka hulga kulukamaks kujuneda. Kui vastutuskindlustus puudub, tuleb põhjustajal tekkinud kahju ehk naabrite kodu remont ikkagi korvata,“ selgitas Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Tulekustutusveest tingitud kahjud võivad küündida üle 50 000 euro

Vastutuskindlustuse summa valimisel kehtib üldiselt reegel, et mida rohkem naabreid, seda suurem olgu kindlustussumma. Levinud on ka soovitus iga korruse lisandudes tõsta vastutuskindlustuse summat 10 000 euro jagu.

„Seesami kogemusele toetudes soovitan minimaalseks kindlustussummaks valida 20 000 eurot. Alla selle riskib kindlustusvõtja tänaste hindade juures ohuga, kus reaalse juhtumi korral kindlustussummast ei piisa ja osa kahjust jääb põhjustaja kanda. Veelgi parem oleks valida 50 000€, sest näiteks tulekahju puhul võivad ainuüksi kustutusveest tingitud kahjud naabritele olla nii suured, et kindlustussumma kulub korteri taastamisele. Hiljuti oli meie klient kannatajaks ühes sellises õnnetuses ning naabril kui kahju põhjustajal tuli talle kopsakas remondikulu hüvitada,“ tõi Gilden näite.

Kindlustaja sõnul on kahjujuhtumeid ja nende ulatust keeruline ette aimata. Samuti ei tea inimesed tihti, kui hinnaline on naaberkorteri sisustus. Seesami statistikast leiab juhtumi, kus segisti purunemise tõttu sai kahjustada ainult ühe naabri korter ja kahju suurus ulatus 20 000 euroni.

„Hiljutine survevee vooliku leke säästis küll põhjustaja korterit, ent kahe alumise naabri korterite kahjud küündivad praeguseks 9000 euroni ja võivad veelgi tõusta. Viimasel juhul on kindlustussumma lepingul 10 000 eurot. Teada on ka juhtum, kus vanem inimene unustas segisti lahti ja seetõttu sai kahjustada lausa viie korteri siseviimistlus. Õnneks olid kaugemate korterite kahjustused väiksemad ning kogu hüvitis ei ületanud 10 000 eurot,“ rääkis Gilden naabritele põhjustatud kahjude suurustest.

Ridaelamutes veelekke risk, eramajades lendavad katused ja batuudid

Kortermajade elanikud pole ainsad, kes peavad naabritele mõtlema. Ridaelamutes ja paarismajades on näiteks veelekke risk. „Üldiselt on ridaelamuboksi püstakud naabritega ühised ja kõrval või diagonaalis naabri kodu. Kui teisel korrusel peaks purunema segisti, võib naabrite elamine veelekke tõttu saada kannatada,“ selgitas kindlustaja. Ridaelamutes on potentsiaalseteks ohuallikateks ka saunad ja kaminad, millest võib alguse saada tulekahju.

„Eramajade puhul on kahjud aga pisut erinevad. Oleme näinud kahju, kus torm rebis osa abihoone katusest ja lennutas selle vastu naabri autosid. Kahju küündis 9000 euroni. Levinud on ka sügistalviseks perioodiks laokile jäetud batuudid, mis naabri aknasse lennates kahju põhjustavad. Viimasest oktoobritormist on tuua näide katuselt lendu tõusnud ja naabri aias maandunud päikesepaneelidest,“ loetles kindlustaja eramajadele iseloomulikke vastutuskindlustuse juhtumeid.

Kuigi tänaseni võtavad suurima mahu erinevad veelekked, siis kodud ei ole ainsad, kus vastutuskindlustusest kasu. Näiteks jalgratturi ja sõiduki kokkupõrkes hüvitatakse kahju küll kaskokindlustuse alt, aga kui süüdi peaks olema jalgrattur, siis tagasinõue esitatakse just talle kui kahju põhjustajale. Eelmise aasta suurim selline juhtum läks maksma ligi 6000 eurot. Möödunud aastal oli ka mitmeid selliseid juhtumeid, kus koer ründas teist looma ning suurim hüvitis ravikulude eest ulatus 2000 euroni. Kindlustaja sõnul on teada ka juhtumeid, kus koer on inimest rünnanud. Seesamis on need õnneks piirdunud üksnes katki rebitud riietega.

 

 

Soojapuhur ja leeklamp on kiired nii torude sulatamises kui majade süütamises

Kindlustaja sõnul käivitub sellistes olukordades paljudes koduomanikes sisemine MacGyver ning appi võetakse käepärased vahendid nagu soojapuhurid, föönid...

Kuusega välja ka parkett: mõnele perele algab uus aasta remondiga

Pühade ajal juhtub kaks korda rohkem hooletusest ja ohutusnõuete rikkumistest tingitud õnnetusi. Neist kõige levinumad on seotud lekkivate kuusejalgade ja kergesti süttivate küünlakaunistustega.

Eksperdid: elektriautode laadija rajamise kohustus ootab ka vanemaid hooneid

Elektriautode kasutamise soodustamiseks näeb seadus ette kohustuse paigaldada teatud hoonete juurde autode laadimiseks vajalik taristu.

Ekspert selgitab: kuidas tunda ära läbimõeldud planeeringuga kodu

Bonava arhitekt Erko Leo selgitab, kuidas ära tunda hästi läbimõeldud planeeringuga kodu.

Kindlustusabi - hädavajalik kodukindlustuse kahjujuhtumite hindamiseks

Remondifirma.ee pakub kindlustusabi teenust. Kliendi jaoks tähendab see kogu asjaajamise korraldamist alates kahjude hindamisest ja kindlustusfirmaga suhtlemisest kuni kahjude likvideerimiseni välja.

Eluhoone korras elektrisüsteem aitab ära hoida tõsiseid õnnetusi

Enamikku elektrist tingitud tulekahjudest saab ära hoida hoone elektripaigaldist õigeaegselt hooldades ja vajadusel uuendades.

Bonava müügijuht Lauri Laanoja: uute korterite turu nõudlust veab noorte perede soov parendada elamistingimusi

Aiandi 14 aadressile valmivad kaasaegse planeeringuga 1-4-toalised kodud, mis on suuruses 28,4-112,3 m2, neist suurimad läbi kahe korruse paiknevad katusekorterid.

"Mitte minu tagahoovis" mentaliteet pärsib innovatsiooni

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule.

Bonava alustab Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega

Tegemist on neljast majast koosneva hoone viimase etapiga. Pikaliiva Kaarmaja kaks viimast hoonet valmivad 2024. aasta lõpuks.

Arco Vara alustab Kodulahe kvartalis eelviimase etapi väljaarendamist

Tallinna linn andis heakskiidu Merimetsa asumis Stroomi ranna lähistel asuvale Soodi 6 kinnistu detailplaneeringule, kuhu terviklike piirkondade arendaja Arco Vara rajab kolm uudse välisilmega kortermaja

Merko käivitas Eesti Rahva Muuseumi lähistel Erminurme elukvartali viienda etapi ehituse

Tartu linna ja valla piiril asuv Erminurme on hubane elukvartal, milles on tänaseks valminud üheksa kahe- kuni kolmekorruselist korterelamut.

YIT uus maaküttega kortermaja lubab soodsamaid küttekulusid

Esimene maaküttega kortermaja valmib 2024. aasta augustis Keilas, Nurme tänaval, kus on müügile tulnud 18 1–4-toalist korterit.

Eksperiment: mida lapsed mänguväljakutel päriselt kasutavad

Selgus, et köitvaimad mänguväljakud on need, mis pakuvad võimalusi ühisteks tegevusteks ja mängudeks sõprade või vanematega ning kus on mõeldud ka täiskasvanute peale.

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Merko alustab Rae vallas uue elukvartali ehitust

Merko Ehitus kontsernis kinnisvara arendamisega tegelev Merko Kodud alustab Jüri alevikus Õielehe elukvartali ehitust.

Tarnekriisis alanud Arco Vara arendus sai valmis kvartali jagu enne tähtaega

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara ehituse peatöövõtuga tegelev tütarettevõtte Arco Tarc lõpetas Kodulahe kvartali Rannakalda arenduse projekti vaatamata muutlikule turuolukorrale ennetähtaegselt.

2023. aasta arhitektuuripreemiate laureaadid

Reedel, 8. detsembril jagati Lillepaviljonis pidulikul auhinnatseremoonial aasta arhitektuuripreemiaid ja tunnustati parimaid arhitektuuritegusid ja -tegijaid.

Kodu remondieelne kontroll - koostame remonditööde nimistu ja eelarve

Planeerid kodus remonditöid? Siis sattusid lugema just õiget artiklit! Ehituskaitse Büroo pakub uue teenusena kodu remondieelset kontrolli.

Merko Lahekalda kvartalis algas uute korterite müük

Merko jätkab Kadrioru ja Pirita vahel Maarjamäe looduskaunil kõrgendikul Lahekalda elukvartali ehitamist. Järgmisena valmib Paekalda 21 eluhoone, mille 54 korterit on nüüd müügis.

Videolugu: Kaunis katusekorter Rocca Towersi hoones

Valmis Palazzo Interiorsi mitmeaastane sisekujundusprojekt- luksuslik katusekorter Rocca Toweri kvartali kõrghoones.

5 ideed nutikaks renoveerimiseks

Avatud planeering on kodu renoveerimisel ja disainimisel üks tõhusamaid ja populaarsemaid lähenemisviise.

Bonaval valmis Haaberstis Järveotsa Kodude arendus

Astangul on valmis saanud Bonava Järveotsa Kodude arenduse viimane etapp. Kokku ehitati nelja aasta jooksul piirkonda viis uut energiatõhusat B-energiaklassi kortermaja 184 korteriga.

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Lisaks naturaalsele kuusepuidule on head ja Eesti kliimas end väga hästi tõestanud ka termotöödeldud puidust välisvoodrilauad.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Uus-Veerennis alustas tööd uuenduslik lasteaed

Kalli-kalli Uus-Veerenni lasteaia majas on neli hoiurühma pere pisematele ja viis lasteaiarühma.

Bonava ehitab Uus-Mustamäele 44 uut korterit

Bonava Eesti alustas Uus-Mustamäe elurajoonis aadressile Aiandi 14 valmiva 44 korteriga B-energiaklassi maja ehitust.

Tudengikorteri sisustamise säästunipid

Ära möbleeri üle. Kõige kindlam viis näidata väikest ruumi veel väiksema, kitsama ja pimedamana, on kuhjata see asjadest üle. Mida vähem on asju, seda parem.

Mis on seina sees? Ekspert selgitab

Kas oled kunagi naela seina lüües mõelnud, et mis seal teisel pool on ja ega puurides äkki mõnd olulist kommunikatsiooni ei taba?

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Bauroci tuletõkkepaneelidel on esmaklassilised tulepüsivusnäitajad

bauroc poorbetoon on mittepõlev materjal, mis talub eriti hästi kõrge temperatuuri mõju mitmeid tunde. bauroc poorbetoon kuulub tuletundlikkusklassi A1.

Kiili Betooni unikaalne välimööbel sobib nii linnaruumi kui külaplatsile

Kiili Betooni betoonmööbli valikus on spetsiaalsed pingid, lauad, rattahoidjad, prügikastid, lauatennise- ja malelaud, piknikulauad, taimekonteinerid ja välikäimlad.

Merko rajab Sõpruse puiestee ja Tihase tänava nurgale äripindadega eluhoone

Kristiine linnaosas aadressile Sõpruse pst 26//28 rajatavas Tihase arendusprojektis valmib kahest viiekorruselisest hooneosast koosnev elu- ja ärihoone, mis saab koduks 46-le perele ja kolmele väikeärile.

Tahad uut kodu osta, aga ei tea, kust alustada või millele tähelepanu pöörata?

Kui sa pole päris kindel, millist kodu soetama asud ning kas see asub uuemas või vanemas majas, siis küsi pankadelt ka seda infot, kas neil on ehitise vanusest tulenevalt erinevad laenutingimused.

Ehituseksperdi nõuanne: Lamekatuse remont ja renoveerimine

Eestis ehitatakse ja renoveeritakse ca 1 miljon ruutmeetrit lamekatust aastas. Parematel aastatel on see number ilmselt märgatavalt suurem.

Uus-Veerenni park kutsub liikuma ja lugema

Merko rajas Uus-Veerenni kvartalisse üle 8500 ruutmeetri suuruse avaliku pargiala koos mänguatraktsioonide, linnaruumi elavdavate skulptuuride, puhkeala ja lugemisnurgaga.

Pea iga teine kinnisvaraostja usub, et soetab kodu kogu eluks

YIT Eesti värske uuringu kohaselt loodavad eestimaalased kinnisvara ostes, et uus elupind jääb neid terveks eluks teenima – tervelt 45% vastanutest.

Milline jahutus- ja küttesüsteem tagab kontoripinnal olulise energiasäästu?

Maaküttelahendusena on kasutusel vertikaalsed suletud energiapuurkaevud vundamendi põhja all. Selliseid auke lubatakse puurida ka tiheasustusega aladele.

Geopoliitiline olukord loob eeldused ehitustööstuse ettevõtetele jätkusuutlikumaks muutumiseks

Jätkusuutlikkuse seisukohalt saab kõige täielikuma pildi sellest, kui palju CO2 emissioone hoonete ehitamise tulemusena tekib, viies läbi kõigi protsesside ja ressursside analüüsi.

Uuring: kodu kehva planeeringu üle kurdab iga kolmas eestimaalane

YIT müügijuhi sõnul tahetakse kõige sagedamini muuta korteri elektri- ja valguslahendust, näiteks pistikupesade ja lülitite asukohta ja nende arvu.

Päikesepaneelide paigaldamine katusele

Käesolev artikkel keskendub lamekatusele. Lamekatusele saab päiksepaneele paigaldada sisuliselt kogu katuse pinnale.

Palkmaja suuri ehitusvigu ei andesta! Energiatõhus ja niiskuskindel palkmaja

Energiatõhusa ja niiskuskindla käistöö palkmaja ehitamine ja hooldamine. Mida silmas pidada ja kontrollida?

Kas kodu uues majas on energiasäästlikum?

2020. aasta algusest on uute hoonete energiatõhususe miinimumnõudeks A-klassi hoone ehk liginullenergia hoone. Oluliselt rekonstrueeritavad hooned aga peavad saavutama C-klassi.

Noore ja aktiivse pere julgete valikutega kodu

Sisekujundaja Tatiana Bobchinskaya kujundatud köögi värvilahendus oli algselt valitud rahulik ja vaoshoitud, kuid pere soovis värvi juurde lisada.

Bauroc SILROC silikaatplokid ja -tellised

Silroc silikaatplokkide peamine kasutuskoht on hoonete välisseinad ja helikindlad vaheseinad. Tänu plokkide suurele tihedusele on seina heliisolatsiooninäitajad esmaklassilised.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Plaanid osta renoveeritud korteri? Ehitusvead annavad märku ajaga!

Kui renoveeritud korteri puhul mõni süsteem on ülekäte lahendatud, näiteks sansõlm, kipub küsitavaid lahendusi esinema ka mujal korteris. 7 aastat on aeg, mil oluliste varjatud puuduste ilmnemisel vastutab müüja!

Väikese lastetoa sisustamine: 3D visualiseering

Õpetusi, kuidas kujundada väike, vaid 11 m² lastetuba kahele eri soost lapsele, kel vanust viis ja seitse, jagab sisekujundaja Heily Kaarna.

6 nõuannet, mis aitavad leida oma unistuste rõdu

Paljude koduostjate soovide nimekirjas on rõdu, millel saaks pere ja sõprade õues olemist nautida.

Väikese suvituskorteri sisustamine: ideid ja inspiratsiooni

Sisekujundaja Aivi Kuke ülesandeks oli sisustada väike, vaid 40 m2 suvituskorter uues kortermajas Pärnu ranna lähedal.

Korter paneelmajas. Milliste probleemidega tuleb arvestada?

Kinnisvara ostueelse kontrolli teenus aitab need nii järelturukorteri kui uusarenduse korteri puhul tuvastada.

Kerise valimine väikesauna: Miks eelistada elektrikerist CORE?

Kummutame müüdi, et elektrikerise leil on terav ja kuiv. Leili kvaliteedi määrab kerisekivide kogus, tüüp ja kuju.

Tahad rohelisemat eluviisi, aga ei tea, kust alustada? Eksperdid annavad nõu

Üks kõige tähtsamaid asju, mida süsiniku jalajälje vähendamiseks teha, on säästa elektrienergiat. Samuti tuleks ostuharjumusi muutma ja võimalusel olemasolevaid esemeid taaskasutada. Rohepööre!

Bauroc videopodcasti 8-osaline sari: kivimaja ehitamine

Tasub kuulata kui kivimaja ehitamine on teemakorras. Esimese osa teemaks olid päris uue kodu erinevad valikud, teises projekteerimisega ja ehitusloa taotlemisega seotud teemad.

Skyline Plaza merevaatega korteri sisekujundus loob lendamise tunde

4-toalisesse merevaatega korteri sisekujunduse loomiseks said Wax Design sisekujundajad inspiratsiooni korteri asukohast Skyline Plaza nimelises majas.

Pundunud puitparkett - probleemi põhjused ja lahendused

Praod puitparketis. Kõikide nende põhjuste taga on enamasti õhuniiskus ja temperatuur.

Kasutusloa dokumentatsiooni tegemine võiks alata ehituse algjärgus

Kasutusloa taotlemiseks on vaja esitada mitmeid dokumente, millest osad on väga spetsiifiliselt seotud geodeesia ehk maa mõõdistamise valdkonnaga.

Korduma kippuvad vead palkmaja renoveerimisel

Palkmaja renoveerimine. Maakivi vundamendi tõstmine tasub kuhjaga ära ja on esimene asi, millega tegelema tuleks hakata.

Ülemiste City uus rohehoone viib talendid Põhjamaa kargusest troopilisele Bali saarele

Igati rohepealinna vääriline ärihoone (Alma Tomingas) kontseptsioon. Tähelepanu on pööratud töötajate loovust tõstvatele ruumilahendustele. „Olgu selleks sise- ja välisruumi vahelist piiri nihutav suur rõdudega siseaatrium, neljameetrine kosk või interaktiivne mets.

3 põhjust, miks lamekatus võib vajada remonti või renoveerimist

Lamekatuse remont. Vajaduse põhjusteks on sageli katuskatte füüsilised vigastused, kehv hüdroisolatsioon ja katuse alasoojustus.

Täpne GPS mõõdistamine aitab vältida krundi piiridega seotud probleeme

Täpne GPS mõõdistamine on oluline nii majade ehituses, metsa või maa ostu-müügi tehingute korral, samuti trasside, teede, sildade ja raudteede ehituses.

Tulekustutussüsteem BONPET kustutab tule ise varajases staadiumis

BONPET tulekustutussüsteem on võimeline ära hoidma tulekahju varases arenguetapis. Ampullid paigaldatakse otse võimalike süüteallikate asukohtadesse.

Ideid 1-toalise korteri sisustamiseks

Ühetoalised korterid koguvad üha enam populaarsust, aga millised nende nutikad sisekujundused siis välja näevad?

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube