Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Soojapuhur ja leeklamp on kiired nii torude sulatamises kui majade süütamises

KINDLUSTUS
EKSPERDI NÕUANNE
Illustreeriv foto: Torude soojendamine fööniga (storables.com)

Külmad ilmad ohustavad enim soojustamata või kütmata ruumides ning vanemates majades paiknevaid torusid, mida koduomanikud aga pahatihti tuleohtlike võtetega sulatama kipuvad.

Käesoleva talve ekstreemsetes külmakraadides on paljud koduomanikud end leidnud ebamugavast olukorrast, kus torude külmumise tõttu on nende veevarustus katkenud ning igapäevaelu häiritud.

„Enamasti külmuvad torud ruumides, mida ei köeta, mis on puudulikult soojustatud, samuti maamajades, saunaruumides ja välisseinas asuvas vannitoas. Tihti on süüdi ehituslikud vead, torustiku ümber oleva isolatsiooni vananemine või kehv paigaldus,“ selgitas torude külmumise põhjuseid Seesami varakahjude valdkonnajuht Kristel Kobi.

Hooletusest tingitud õnnetused esirinnas

Kindlustaja sõnul käivitub sellistes olukordades paljudes koduomanikes sisemine MacGyver ning appi võetakse käepärased vahendid nagu soojapuhurid, föönid, radiaatorid ja leeklambid.

Neist kõige ohtlikum on vaieldamatult lahtine tuli, mis võib lõhkuda jäätunud toru ning süüdata kiirelt ka maja. Kuigi kodustes tingimustes kasutatakse torude sulatamiseks ka tööstuslikku fööni, on selle tööriista temperatuur nii kõrge, et võib hooletul kasutamisel puitfassaadi süüdata, kust tuli päris nobedasti laudise ja põrandate alla levib. Võib vaid ette kujutada, mis saab sellises olukorras mõnest saepuruga soojustatud vanemast majast.  

„Arvestama peab ka asjaoluga, et kui sulatamisel kasutada kuumust kiirgavat seadet, siis kandub kuumus mööda metalli edasi ning põleng võib tekkida hoopis mujal. Meil on olnud juhuseid, kus süttinud on torude ümber kasutatud ehitusvaht ja vahelagi, mille vastas kuumutatavad torud on,“ rääkis Kobi.

Seesami esindaja toob ka näite kahjust, kus majaomanik hakkas pööningul ohutuna näiva väikese soojapuhuriga külmunud toru sulatama. Kuna puhuri sees olnud metallosad kuumenesid kõrgete temperatuurideni, õhus lendles palju tolmu ja villaebemeid, mis sattusid vastu tuliseid detaile ning siis omakorda puhuri töö käigus tagasi tolmusesse ja lihtsasti süttivasse keskkonda, oli tagajärjeks tulekahju.

Põhilise probleemina koduste sulatustööriistade puhul näeb kindlustaja hooletust.

„Inimene paneb torud sulama ja läheb ise samal ajal muid asju tegema. Föön või puhur võivad samal ajal aga üle kuumeneda ja süüdata seina, hullemal juhul levib tuli juba liiga kaugele enne kui koduomanik midagi märkab ja ise tulekahjule piiri jõuab panna,“ hoiatas Kobi.  

Kõige ohutum on torusid soojendada küttekaablite või auruga, veel parem oleks kohale kutsuda vastavaid töid teostavad spetsialistid. Kodusest soojapuhurist võib olla kasu, ent sellisel juhul ei tohiks väikest abilist hetkekski järelevalveta jätta, puhuri töökindlus peab olema kontrollitud ning lisaturvalisuseks võiks käeulatuses olla ka tulekustuti.

„Kui majaomanikule on torude külmumise probleem teada, tuleb ilmateatega sõbraks saada, külmade saabudes kraan tilkuma jätta ning torude kohalt lumi puhastamata jätta. Viimase puhul on nimelt tegemist loodusliku soojahoidjaga. Kindlasti ei tasu uut talve ja külmakraade ootama jääda, vaid ilmade soojenedes võtta ette hoopis torude soojustamine,“ soovitas kindlustaja.

A: T. Tähnas
Soojapuhur ja leeklamp on kiired nii torude sulatamises kui ka majade süütamises

 

Vastutuskindlustuse suurus peaks kasvama iga korrusega

Olgu tegemist veeõnnetuse, tulekahju või tormituules kukkuvate puudega, vastutuskindlustuse juhtumid on enamasti seotud kahju põhjustamisega naabrile.

Kuusega välja ka parkett: mõnele perele algab uus aasta remondiga

Pühade ajal juhtub kaks korda rohkem hooletusest ja ohutusnõuete rikkumistest tingitud õnnetusi. Neist kõige levinumad on seotud lekkivate kuusejalgade ja kergesti süttivate küünlakaunistustega.

Kindlustusabi - hädavajalik kodukindlustuse kahjujuhtumite hindamiseks

Remondifirma.ee pakub kindlustusabi teenust. Kliendi jaoks tähendab see kogu asjaajamise korraldamist alates kahjude hindamisest ja kindlustusfirmaga suhtlemisest kuni kahjude likvideerimiseni välja.

YIT uus maaküttega kortermaja lubab soodsamaid küttekulusid

Esimene maaküttega kortermaja valmib 2024. aasta augustis Keilas, Nurme tänaval, kus on müügile tulnud 18 1–4-toalist korterit.

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Pottsepa nõuanded ahju või kamina valimiseks ja õigeks kütmiseks

Ahju ehitus algab kolde tüübi valikust. Kõige efektiivsem ja keskkonnasäästlikum kolde tüüp hetkel tavakasutaja jaoks on pilukolle.

Kodu remondieelne kontroll - koostame remonditööde nimistu ja eelarve

Planeerid kodus remonditöid? Siis sattusid lugema just õiget artiklit! Ehituskaitse Büroo pakub uue teenusena kodu remondieelset kontrolli.

Dekoratiivne ja vastupidav: lubi marmoriino ahju ja kamina viimistluses

Lubi marmoriino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

Päikesepaneelide isepuhastussüsteem tagab suurema tootluse

Nano vahenditega töödeldud päikesepaneelid pinnale ei kinnitu mustuseosakesed enam nii tugevalt ja suuremate vihmasadude korral puhastuvad praktiliselt ise, toimib päikesepaneelide isepuhastussüsteem.

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Milline jahutus- ja küttesüsteem tagab kontoripinnal olulise energiasäästu?

Maaküttelahendusena on kasutusel vertikaalsed suletud energiapuurkaevud vundamendi põhja all. Selliseid auke lubatakse puurida ka tiheasustusega aladele.

Päikesepaneelide paigaldamine katusele

Käesolev artikkel keskendub lamekatusele. Lamekatusele saab päiksepaneele paigaldada sisuliselt kogu katuse pinnale.

Palkmaja suuri ehitusvigu ei andesta! Energiatõhus ja niiskuskindel palkmaja

Energiatõhusa ja niiskuskindla käistöö palkmaja ehitamine ja hooldamine. Mida silmas pidada ja kontrollida?

Kas kodu uues majas on energiasäästlikum?

2020. aasta algusest on uute hoonete energiatõhususe miinimumnõudeks A-klassi hoone ehk liginullenergia hoone. Oluliselt rekonstrueeritavad hooned aga peavad saavutama C-klassi.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Arhitekt-disainer Maritsa Lukk Soome elamumessist: „Selle tunneb kohe ära, kui kodu loomisse on kaasatud eksperdid.“

Naantali elamumessil jäi silma mõistlik ruumikasutus. Majad olid ruutmeetritelt pigem väiksemad, aga nii põhjalikult läbimõeldud, et kõik vajalik mahtus ära.

Plaanid osta renoveeritud korteri? Ehitusvead annavad märku ajaga!

Kui renoveeritud korteri puhul mõni süsteem on ülekäte lahendatud, näiteks sansõlm, kipub küsitavaid lahendusi esinema ka mujal korteris. 7 aastat on aeg, mil oluliste varjatud puuduste ilmnemisel vastutab müüja!

Korter paneelmajas. Milliste probleemidega tuleb arvestada?

Kinnisvara ostueelse kontrolli teenus aitab need nii järelturukorteri kui uusarenduse korteri puhul tuvastada.

KÜSI NÕU: ahjud, kaminad, pliidi, korstnad

Küsi nõu (tasuta) pottsepalt, korstnapühkijalt ja viimistlustööde meistrilt kõikvõimalike ahjusid, kaminaid, pliite ja korstnaid puudutavate teemadega kohta.

Kuidas vähendada küttesüsteemi küttekadu hooldusvahendite abiga?

Küttesüsteemi hooldusvahend Loop Clean valatakse vesipõrandakütte süteemi ja jäetakse sinna ringlema 3-4 nädalaks. Torudest kaob katlakivi, muda ja rooste.

Kuidas valida soojaveeboilerit?

Soovitame eelistada kaitstud ehk kinnise küttekehaga soojaveeboilerit, mis on vertikaalselt paigutatav. Veeboileri märgis A++ ei ole kõige olulisem näitaja!

Ahju ja kamina viimistlemine: kuidas ja millega seda teha?

Ahju ja kamina viimistlemiseks sobivad hästi looduslikud savi ja lubja baasil viimistlusmaterjalid. Tadelakt on täiesti kuumakindel ja praktiliselt hooldusvaba.

Kamina puhastamine: südamik, klaas, tellised

Mida te ütleksite, kui kuulete, et saate kaminaklaasi puhastamiseks ning selle pikaajaliseks säilitamiseks kasutada ainult ühte vahendit.

Kuidas käib korstna puhastamine toast lahkumata?

Kaasaegne korstna pühkimise meetod eemaldab kütteseadmetest 2 korda rohkem tahma. Korstna otsa ei ole vaja ronida!

Kuidas muuta avar eramu mugavaks peret toetavaks koduks?

Kodu kujundamine on inimese jaoks üks olulisemaid ülesandeid elus. Täiuslik tulemus sünnib pererahva ja sisekujundaja vahelisest usalduslikust koostööst.

Targa maja lahendused liidavad hoone erinevad süsteemid ühtseks tervikuks

Nutikodu lahenduse juures saab peaaegu kõiki koduseid seadmed (küte, valgus, valve, pesumasin, küpsetusahi, kardinad) panna ennast ise juhtima.

Süüteroosid  - kasulikud abivahendid algajale grillahju süütajale

Süüteroosid on tõhus tulehakatus, mida saab lihtsalt kodustest vahenditest ise teha.

Kivist radiaatorid ei kuivata õhku ega tee müra

Üha suurenev nõudlus looduslike materjalide järgi meie interjöörides on meid inspireerinud looma kiirgusefektiga töötavaid kivist radiaatorid.

Eramu katlamaja korraline hooldus on oluline

Kõik kohad, kus on tegemist lahtise ja tule ja rõhuga, on korrapärane kontrollimine väga oluline. Nt paisupaaki iga poole aasta tagant.

Nutikodu kindlustab meid enda poolt loodud ohtude eest

Nutimaja kaitseb ka õnnetuste ja vigastuse eest, näiteks varba ära löömine. Kui öösel peaks tekkima soov vannituppa või kööki minna, siis valgustavad teekonda anduritega lambid.

Kuidas kaitsta puid ja ennast puude eest

Teile meeldivad krundil kasvavad põlised puud. Kuidas teostada vajalikke ehitustöid nii, et puud ülemäära kannatada ei saaks? Kuidas hinnata, kas mõni teie valdustes kasvav puu võib edaspidi osutuda ohtlikuks teie varale?

Korralik ahi kütab soojaks terve maja ja hoiab temperatuuri 24 h

Ahju, millega kütta ära kogu maja, ei ole üldiselt võimalik soodushinnaga ühes tükis poest osta. Kogu saladus peitub massis, palju kivi talletab palju sooja.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube