Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Puitaia ehitamise ABC

Puitaia ehitamise ABC

Aed ei ole lihtsalt piire, vaid oluline osa krundi või hoone funktsionaalsest tervikust. Olulised on aia kestvus, välimus ja materjalide sobilikkus hoone ning asukohaga. Järgnevalt kirjeldab Puumarketi esindaja, mis võimalused on puitaia ehituseks ning  milliseid materjale kasutades on võimalik muuta see kauakestvaks ja ilmastikukindlaks.

Alustame algusest - milline aed ehitada?

Standardmõõt, kui kõrgeks üldjuhul aed ehitatakse, on 1,5 meetrit. Erandjuhtudel tohib aed olla ka kõrgem, kuid sellisel juhul tuleb see kohalikus omavalitsuses kooskõlastada. Vertikaalse aia puhul sobib lippide vahekauguseks kõige paremini 2 sentimeetrit, horisontaalsete laiade laudade puhul võib vahe muidugi suurem olla. Aiapostide vahekauguseks aga soovitatakse 2,5 meetrit või veidi enam.

Puitaed
Puitaed

Puitaed
Puitaed

Puitaed
Puitaed

Millised aiapostid valida?

Alustuseks tuleks otsustada, kas valida metallist või puidust aiapostid. Kui otsus on kasutada immutatud puitu ning postijalgu, siis peaks meeles pidada seda, et immutatud puidust posti lühemaks saagimisel või teritamisel tuleks lõikepinnad puidukaitsevahendiga kindlasti uuesti töödelda.

Puidust aiaposti toestamiseks on väga lihtne viis kasutada näiteks plastkomposiitmaterjalist postijalgu, mis on eriti sobilikud tingimustesse, kus oluline on minimaalne mass ning korrosioonikindlus. Komposiitmaterjalist postijalad on valmistatud 100% taaskasutatavast plastmaterjalist.

Komposiitpostijalgade eeliseks on mitte ainult nende vastupidavus, vaid ka esteetiline välimus. Komposiitmaterjalist postijalad ei juhi elektrit, ei nõua hooldust, nad on vastupidavad lumele, vihmale ja jääle ning nad säilitavad oma paindetugevuse ka miinuskraadide juures. Lisaks on toodetel unikaalne drenaažisüsteem, mis kaitseb puitposti niiskuse kogunemise eest.

Puumarketi valikus on postijalgu mitmes erinevas mõõdus ning nende sisse saab valida täpses mõõdus aiapostid:
46x46mm postijala sisse sobivad 45x45mm pruunid immutatud höövelprussid.
71x71mm jalaga saab kasutada 70x70mm höövelprusse.
Veidi suuremate, 91x91mm ning 101x101mm postijalgadega saab koos kasutada nii immutatud 100x100mm materjali kui ka 100x100mm märgasid ja 100x100mm kuivi prusse.

Miks tasub kasutada tööstuslikult immutatud aialippe?


Puumarketist on võimalik valida erineva pikkusega, juba tehases valmis lõigatud ning immutatud pruuni immutusega aialippe. Kuna lipid on juba õiges mõõdus ning neid ei ole vaja lõigata, siis puudub ka vajadus täiendavalt immutada lipi otsi. Saadaolevad valmis immutatud aialipi pikkused on vahemikus 1,2-1,8 meetrit.

  • AIALIPP 20X95X1200
  • AIALIPP 20X95X1500
  • AIALIPP 20X95X1800

Tavaliselt saavad aialipid hästi tuulduda ning neisse tunginud niiskus eemaldub kergesti. Ajapikku kipub aga siiski neis kohtades, kust niiskus rohkem puitu pääseb, näiteks otstes ja rõhtlatile kinnitamise kohas, aialipp aeglaselt mädanema. Selle vältimiseks soovitamegi kasutada aia ehitamiseks juba tööstuslikult immutatud aialippe

Kas valida horisontaalne või vertikaalne aialipp?

Üldiselt jaotatakse puitaiad horisontaalseteks ning vertikaalseteks. Vertikaalsed aiad on levinumad pigem vanemates rajoonides, kus selline aed sobib kokku roheluse ning klassikalise miljööga. Vertikaalse puitaia ehitamisel kinnitatakse aialipid lipipõõnale, mis on kinnitatud tugevalt aiaposti külge. Lipipõõnaks sobiv materjal on näiteks immutatud 22x100mm lauad, mida on Puumarketis saadaval pikkustest 3000 kuni 6000 mm.

Järjest enam on populaarsust kogunud ka horisontaalsed puitaiad, eriti uuselamurajoonide puhul. Horisontaalse aia suureks plussiks on kõvasti väiksem ajakulu, sest sellise aia puhul jätekase laudade vahele suuremad vahed kui vertikaalse puitaia puhul. Lisaks on kasutatavad lauad tavaliselt laiemad, sageli isegi 150 millimeetrit või enam.

Millega oleks soovitav aeda värvida?

Aia värvimisel on soovitatav kasutada puidu pinda imbuvaid tooteid, nagu näiteks Pinotex Fence, mis tänu vaha sisaldusele suurendab puidu määrdumiskindlust ja vetthülgavust.

Loomulikult sobib kasutamiseks ka traditsiooniline värvkate, kuid selle kasutamisel tuleb meeles pidada, et teistkordsel värvimisel on vana pinna puhastamine värvimisest endast sageli tüütum tegevus.

Näiteks rootsi punane ja rootsi must ei sobi küll kõikjale, ent pinna puhastamine uuesti ülevärvimiseks on sel juhul üpris lihtne. Kindlasti tuleks värvitooni valimisel arvestada sellega, et hele pind määrdub kergemini, ent sama oht on ka kruusatatud tänava äärsel tumedal aial.
 

 

Logo - PUUMARKET AS puit- ja ehitusmaterjalid
Väike-Männiku 11, 11216 Tallinn, Harjumaa
+372 655 9232

Puumarketil on kogemusi ehitusmaterjalide turul juba 1991. aastast. Selle aja jooksul oleme kasvanud Eesti suurimaks puitmaterjalide valikut pakkuvaks kaupluste ketiks. Lisaks saab ka kõik muu ehituseks vajaliku.

Bonava alustab Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega

Tegemist on neljast majast koosneva hoone viimase etapiga. Pikaliiva Kaarmaja kaks viimast hoonet valmivad 2024. aasta lõpuks.

Arco Vara alustab Kodulahe kvartalis eelviimase etapi väljaarendamist

Tallinna linn andis heakskiidu Merimetsa asumis Stroomi ranna lähistel asuvale Soodi 6 kinnistu detailplaneeringule, kuhu terviklike piirkondade arendaja Arco Vara rajab kolm uudse välisilmega kortermaja

Merko käivitas Eesti Rahva Muuseumi lähistel Erminurme elukvartali viienda etapi ehituse

Tartu linna ja valla piiril asuv Erminurme on hubane elukvartal, milles on tänaseks valminud üheksa kahe- kuni kolmekorruselist korterelamut.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Läbipaistvus on moes – vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

YIT uus maaküttega kortermaja lubab soodsamaid küttekulusid

Esimene maaküttega kortermaja valmib 2024. aasta augustis Keilas, Nurme tänaval, kus on müügile tulnud 18 1–4-toalist korterit.

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Pottsepa nõuanded ahju või kamina valimiseks ja õigeks kütmiseks

Ahju ehitus algab kolde tüübi valikust. Kõige efektiivsem ja keskkonnasäästlikum kolde tüüp hetkel tavakasutaja jaoks on pilukolle.

Merko alustab Rae vallas uue elukvartali ehitust

Merko Ehitus kontsernis kinnisvara arendamisega tegelev Merko Kodud alustab Jüri alevikus Õielehe elukvartali ehitust.

Ladu6 pakub kvaliteetset puidu immutusteenust

Puidu immutusteenuse hind sõltub töödeldava puidu kogusest, kuid keskmiselt on see umbes 7,50 €/m2 töötlemise eest, lisaks väljakutsumise tasud (0,40 €/km).

Tarnekriisis alanud Arco Vara arendus sai valmis kvartali jagu enne tähtaega

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara ehituse peatöövõtuga tegelev tütarettevõtte Arco Tarc lõpetas Kodulahe kvartali Rannakalda arenduse projekti vaatamata muutlikule turuolukorrale ennetähtaegselt.

Vana rooma arhitektuur: rikka ajalooga linn

Rooma arhitektid ja insenerid olid tuntud oma uuenduslikkuse poolest, eriti seoses ehitusmaterjalide ja -tehnikatega. Nende panus arhitektuuri on hindamatu!

Miks valida vaheseinte ehitamiseks just bauroc element?

Bauroc ELEMENT vaheseinaplaadid on võrreldes alternatiivsete plokkidega oluliselt suuremate mõõtmetega, mis tagab märkimisväärselt kiirema seina ladumise ja kulu on vaid 4,17 tk/m².

Kivikatused pakuvad püsivat ilu ja suurepärast vastupidavust

Traditsiooniliselt kaetakse viilkatused keraamiliste kivide ja kiltkiviga, kuid nüüdseks on lisandunud ka betoonist ja kiudtsemendist katusekivid.

Kodu remondieelne kontroll - koostame remonditööde nimistu ja eelarve

Planeerid kodus remonditöid? Siis sattusid lugema just õiget artiklit! Ehituskaitse Büroo pakub uue teenusena kodu remondieelset kontrolli.

Mikrotsement – innovatsioon kaasaegses ehituses

Mikrotsementi saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui ka renoveerimisel, nii märgades kui ka kuivades ruumides.

Helsingis avatakse jaanuaris Soome esimene Radisson RED hotell

Radisson RED Helsinki avatakse modernistlikus uushoones, mille projekteeris kuulus Soome arhitektuurifirma Anttinen Oiva Arkkitehdit.

Dekoratiivne ja vastupidav: lubi marmoriino ahju ja kamina viimistluses

Lubi marmoriino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

Välisvoodrilaud jääb, vaid trendid muutuvad ajas!

Lisaks naturaalsele kuusepuidule on head ja Eesti kliimas end väga hästi tõestanud ka termotöödeldud puidust välisvoodrilauad.

E-sisustus ehitab eksootilisest puidust terrasse, mis kestavad aastakümneid

Eksootilisest puidust kvaliteetterrass - IPE. Vaata galeriid valminud terrassidest.

Päikesepaneelide isepuhastussüsteem tagab suurema tootluse

Nano vahenditega töödeldud päikesepaneelid pinnale ei kinnitu mustuseosakesed enam nii tugevalt ja suuremate vihmasadude korral puhastuvad praktiliselt ise, toimib päikesepaneelide isepuhastussüsteem.

Ehitisregistri arendus tõotab lubade kiiremat menetlust

Wenture ja Finestmedia asuvad ellu viima ehitisregistri järgmist arendusetappi, mille tulemusena muutub ehitus- ja kasutuslubade menetlemine senisest märkimisväärselt kiiremaks.

Uus-Veerennis alustas tööd uuenduslik lasteaed

Kalli-kalli Uus-Veerenni lasteaia majas on neli hoiurühma pere pisematele ja viis lasteaiarühma.

Innovatsioon suitsusauna ehituses. Hoiame traditsioonid au sees!

Innovatsiooniks suitsusaunade ehituses saab pidada väljast kütmise võimalust ja puhkemaja lahendust koos saunaga.

Bonava ehitab Uus-Mustamäele 44 uut korterit

Bonava Eesti alustas Uus-Mustamäe elurajoonis aadressile Aiandi 14 valmiva 44 korteriga B-energiaklassi maja ehitust.

Mis on seina sees? Ekspert selgitab

Kas oled kunagi naela seina lüües mõelnud, et mis seal teisel pool on ja ega puurides äkki mõnd olulist kommunikatsiooni ei taba?

Pelletiküte: mugavuse ja hinna suhe on liiga hea, et seda mitte kaaluda

Pelletikeskuse eesmärk on pakkuda optimaalset küttesüsteemi, mis suudaks pelletites peituvast energiast võimalikult palju ning võimalikult väikese vaevaga kätte saada.

Bauroci tuletõkkepaneelidel on esmaklassilised tulepüsivusnäitajad

bauroc poorbetoon on mittepõlev materjal, mis talub eriti hästi kõrge temperatuuri mõju mitmeid tunde. bauroc poorbetoon kuulub tuletundlikkusklassi A1.

Terrassi ehitamine: maksumus ja olulised nüansid, millele tähelepanu pöörata

Terrassi ehitamine algab plaanist. Terrassi ehituse maksumus on ca 100€/m² ja hooldus 20€/m².

Puumarketi terrassimaterjalide valik ja võimalused

Puumarketi valikus on erinevate profiilide ja pikkustega immutatud okaspuidust, naturaalsest lehisest, termotöödeldud ja hooldusvaba komposiitmaterjalist terrassilauad.

Merko rajab Sõpruse puiestee ja Tihase tänava nurgale äripindadega eluhoone

Kristiine linnaosas aadressile Sõpruse pst 26//28 rajatavas Tihase arendusprojektis valmib kahest viiekorruselisest hooneosast koosnev elu- ja ärihoone, mis saab koduks 46-le perele ja kolmele väikeärile.

Tahad uut kodu osta, aga ei tea, kust alustada või millele tähelepanu pöörata?

Kui sa pole päris kindel, millist kodu soetama asud ning kas see asub uuemas või vanemas majas, siis küsi pankadelt ka seda infot, kas neil on ehitise vanusest tulenevalt erinevad laenutingimused.

Ehituseksperdi nõuanne: Lamekatuse remont ja renoveerimine

Eestis ehitatakse ja renoveeritakse ca 1 miljon ruutmeetrit lamekatust aastas. Parematel aastatel on see number ilmselt märgatavalt suurem.

Looduskivi ühendab praktilisuse, vastupidavuse ja unikaalse esteetilisuse

Looduskivide valimine sisekujundusprojektidesse ja müük.

Lehisepuidust saab tugeva ja ilmastikukindla terrassi, fassaadi ja piirdeaia

Lehist peetakse üheks vastupidavaimaks puuliigiks, kuna ta on looduslikult ehk töötlemata kujul sama vastupidav kui sügavimmutatud materjal.

Milline jahutus- ja küttesüsteem tagab kontoripinnal olulise energiasäästu?

Maaküttelahendusena on kasutusel vertikaalsed suletud energiapuurkaevud vundamendi põhja all. Selliseid auke lubatakse puurida ka tiheasustusega aladele.

Geopoliitiline olukord loob eeldused ehitustööstuse ettevõtetele jätkusuutlikumaks muutumiseks

Jätkusuutlikkuse seisukohalt saab kõige täielikuma pildi sellest, kui palju CO2 emissioone hoonete ehitamise tulemusena tekib, viies läbi kõigi protsesside ja ressursside analüüsi.

Fassaad: Kiudtsement- vs puitvoodrilaud, kumb on odavam?

Kui mõni aasta oli kiudtsementvoodrilaud palju kallim kui puidu voodrilaud, siis tänavu seda enam teha ei saa. Hetkel on kiudtsementvoodrilaua m2 hind al. 31,95 €/m2 ja samaväärse puitvoodrilaua m2 hind keskmiselt 33 €/m2.

Uuring: kodu kehva planeeringu üle kurdab iga kolmas eestimaalane

YIT müügijuhi sõnul tahetakse kõige sagedamini muuta korteri elektri- ja valguslahendust, näiteks pistikupesade ja lülitite asukohta ja nende arvu.

Päikesepaneelide paigaldamine katusele

Käesolev artikkel keskendub lamekatusele. Lamekatusele saab päiksepaneele paigaldada sisuliselt kogu katuse pinnale.

Palkmaja suuri ehitusvigu ei andesta! Energiatõhus ja niiskuskindel palkmaja

Energiatõhusa ja niiskuskindla käistöö palkmaja ehitamine ja hooldamine. Mida silmas pidada ja kontrollida?

Kas kodu uues majas on energiasäästlikum?

2020. aasta algusest on uute hoonete energiatõhususe miinimumnõudeks A-klassi hoone ehk liginullenergia hoone. Oluliselt rekonstrueeritavad hooned aga peavad saavutama C-klassi.

Elektri hind sunnib ka sauna ehituseks ökonoomsemaid lahendusi leidma

Kõige rohkem energiat kasutab hea saunakogemuse võimaldamiseks keris, seepärast tuleks alustada selle õigest valikust. Eelistada tasub äpiga juhitavat.

Bauroc SILROC silikaatplokid ja -tellised

Silroc silikaatplokkide peamine kasutuskoht on hoonete välisseinad ja helikindlad vaheseinad. Tänu plokkide suurele tihedusele on seina heliisolatsiooninäitajad esmaklassilised.

Murukatus on kasulik linna ökokliimale ja aitab säästa küttekuludelt

Lihtsaim viis linnkeskkonna kliima parandamiseks on tuua sellesse rohkem elusloodust – taimi ja puid.Unikaalne viis seda teha on rajada taime- ja murukatused.

Müürikivid aiakujunduses – praktilised ja efektsed

Müürikivide abil luuakse aias sujuvaid üleminekuid ühelt objektilt teisele, struktureerides nii õueruumi. Kaldega pinnase planeerimisel on müürikivid asendamatud.

Plaanid osta renoveeritud korteri? Ehitusvead annavad märku ajaga!

Kui renoveeritud korteri puhul mõni süsteem on ülekäte lahendatud, näiteks sansõlm, kipub küsitavaid lahendusi esinema ka mujal korteris. 7 aastat on aeg, mil oluliste varjatud puuduste ilmnemisel vastutab müüja!

6 nõuannet, mis aitavad leida oma unistuste rõdu

Paljude koduostjate soovide nimekirjas on rõdu, millel saaks pere ja sõprade õues olemist nautida.

Innovaatiline taimekatus ei vaja erilist konstruktsiooni ja sobib igale majale

Green taimekatus ehk murukatus koosneb moodul kastiplaatidest, mida on võimalik paigaldada kuni 45-kraadise kaldega ja iga konstruktsiooniga katusele. Paigaldus on lihtne.

Korter paneelmajas. Milliste probleemidega tuleb arvestada?

Kinnisvara ostueelse kontrolli teenus aitab need nii järelturukorteri kui uusarenduse korteri puhul tuvastada.

Divero Ehituse valikus erilahendustega puidust saunamajad, klaaspaviljonid, grillmajad

Divero Ehitus tegeleb puidust väikemajade tootmisega. Valikus on saunamajad, suvemajad, aiamajad (aiapaviljonid, lehtlad, grillmajad, kuurid, garaažid).

Kerise valimine väikesauna: Miks eelistada elektrikerist CORE?

Kummutame müüdi, et elektrikerise leil on terav ja kuiv. Leili kvaliteedi määrab kerisekivide kogus, tüüp ja kuju.

Tahad rohelisemat eluviisi, aga ei tea, kust alustada? Eksperdid annavad nõu

Üks kõige tähtsamaid asju, mida süsiniku jalajälje vähendamiseks teha, on säästa elektrienergiat. Samuti tuleks ostuharjumusi muutma ja võimalusel olemasolevaid esemeid taaskasutada. Rohepööre!

ALUTHERMO tagasipeegelduv soojustusmaterjal aitab energiat kokku hoida

Aluthermo Quattro ekstraõhuke (10 mm) isolatsioonimaterjal sobid ideaalselt valatava põranda, seina, lae ja katuse soojustustöödeks. U = 0,175w/m2 K. Parim hind Eestis - Metalplast!

Et katus kestaks: 5 ohumärki, mida tähele panna

Katuse tervist mõjutavad talvel ühed ja suvel teised tegurid. Lisaks külmale ja soojale mõjuvad katustele veel päike, tuul, sademed, inimtegevus ja mitmed muudki tegurid.

Bauroc videopodcasti 8-osaline sari: kivimaja ehitamine

Tasub kuulata kui kivimaja ehitamine on teemakorras. Esimese osa teemaks olid päris uue kodu erinevad valikud, teises projekteerimisega ja ehitusloa taotlemisega seotud teemad.

Betoonist trepikatteplaadid - libisemiskindel ja vastupidav lahendus!

Kuidas trepimademeplaate paigaldada? Uue trepi ehitus ja olemasoleva trepi renoveerimine. Betoonist trepiplaadi valimine.

Kuidas valida soojaveeboilerit?

Soovitame eelistada kaitstud ehk kinnise küttekehaga soojaveeboilerit, mis on vertikaalselt paigutatav. Veeboileri märgis A++ ei ole kõige olulisem näitaja!

Ahju ja kamina viimistlemine: kuidas ja millega seda teha?

Ahju ja kamina viimistlemiseks sobivad hästi looduslikud savi ja lubja baasil viimistlusmaterjalid. Tadelakt on täiesti kuumakindel ja praktiliselt hooldusvaba.

Valgustuse kavandamine maastikuarhitektuuris

Et valgus täidaks oma eesmärki ja ei tekitaks valgusreostust, tuleb aia valgustamine põhjalikult läbi mõelda ning teha plaan. Valgustemperatuur Kelvin on oluline...

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube